Fin sommardukning – 6 enkla och inspirerande idéer

Kalas, sommarfest eller en härlig lunch med vännerna? Tillfällena för att samlas är många under sommarmånaderna och det ska vara enkelt och roligt att få det fint på bordet. Här är våra bästa tips till dukningen, med vintagefynd och nyplockade blommor.

Så skapar du en fin sommardukning:

1. Låt blommorna sätta färgskalan

Förstärk färgskalan genom att plocka upp blommornas färger i den övriga dukningen, som på servetter och porslin. 


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: 5 knep för en fin sommardukning


2. Stor sommarbukett

Ge gästerna ett härligt mottagande med en stor bukett blommor mitt på bordet.

3. Duka med glas

Genom att duka och dekorera med glas och vaser i klarglas ger du dukningen ett enkelt men stilfullt uttryck. Detta ger rum för andra färger, mönster och blommor att ta mer plats.


LÄS ÄVEN: Sätt färg på dukningen med pelargoner – 5 fina idéer


4. Välj ett tema

Hitta ett tema att följa. Här har den klassiska rutan fått stå i fokus och går igen på duk, tygservett och sidenband. Andra teman kan till exempel vara havet med inslag av snäckor och böljande former eller ett färgtema som går igen i allt från blommor till porslin.  

5. Ta in naturen

Inget att dekorera med? Strunta i att gå till affären och handla och ta i stället vara på det naturen bjuder på. En skål med nyplockade röda jordgubbar, snäckskal och vackra ängsblommor kan alla bli vackra bords­dekorationer. 

6. Duka med loppisfynd

Blir ni många till kalaset? Att besöka en loppis eller secondhandbutik är ett säkert kort när du behöver komplettera porslinet, fylla på med glas eller måste ha fler tårtspadar. Att de blir omaka gör ingenting utan ger i stället charm till dukningen. 


LÄS ÄVEN: 10 somriga dukningar att inspireras av just nu


Rulla till toppen