Allt du vill veta för att lyckas med hortensia – skötsel, sorter och plantering

Vill du snabbt få generös blomning på uteplatsen eller njuta av bedårande blombollar i rabatten – då är hortensian fantastisk. En kruka med en blommande hortensia ger maximal effekt.

Hortensian är dessutom lättskött, blommar länge och finns i fantastiska färger. Hortensia i kruka har blivit otroligt populär och finns numera stor del av året. Den kan användas både inomhus och utomhus. På sommaren är den perfekt om du vill skapa maximal blomning på balkong eller uteplats. Den är också hållbar i buketten och vacker att torka.

I rabatten bjuder hortensian på lång och fullständigt ljuvlig blomning i vackert gräddvitt, romantiskt rosa och vilsamt blått. Färgerna och formerna ger stor variation. Den får också en vacker höstfärg när blommorna så sakta vissnar.


LÄS ÄVEN: 6 självbevattningstips som gör att dina växter överlever semestern


Underbara hortensior - vi listar skötseltipsen!
Hortensian är en ljuvlig snittblomma och vacker även som torkad.
Underbara hortensior - vi listar skötseltipsen!
Vill du snabbt skapa generös och hållbar blomning på balkong eller uteplats – då är det väl värt att köpa några krukor med storblommig trädgårdshortensia. Det finns sorter med färger från mörkt lila och blått till ljust rosa och vitt. Hortensian är väldigt lättskött – om man bara kommer ihåg att vattna.

Hortensia i kruka

 • Det viktigaste av allt är att vattna ofta. Hortensian är törstig, och jorden ska hållas lätt fuktig och får absolut inte torka ut. Rötterna får inte heller stå i vatten. Bottna ytterkruka/krukan med ett lager lecakulor som kan hållas fuktiga.
 • Inomhus placeras den så ljust som möjligt, men undvik stark sol.
 • Ge en svag dos näring i ­vattnet under blomningen.
 • Hortensian kan planteras ut i kruka när risken för nattfrost är över.
 • Utomhus trivs den bra på en halvskuggig plats.
 • När blomningen är över – klipp bort blomklasarna och två blad därunder – eller låt dem sitta kvar ett tag. De är vackra även vissna.
 • Vill du övervintra hortensian i kruka ska den helst stå ljust men svalt och frostfritt.
Underbara hortensior - vi listar skötseltipsen!
Hortensiorna står vackert i den gamla trälådan som klätts med plast invändigt och bottnats med ett lager lecakulor. Sedan kan man bara ställa de köpta krukorna rakt ner i lådan.
Underbara hortensior - vi listar skötseltipsen!
Vidjehortensian, Hydrangea arborescens ’Annabelle’, får mängder av enorma blommor i juli–september. Den kan bli upp till 1,5 meter hög och är härdig upp till zon 4.
Underbara hortensior - vi listar skötseltipsen!
Klätterhortensian blommar fint även i skuggan, och bladen bjuder på frodig grönska. Den blommar i juni–juli och kan bli upp till 7 meter hög. Den trivs i djup och väldränerad jord. Den kan ta lite tid på sig innan den börjar blomma.

LÄS ÄVEN: 7 ätbara favoriter som du kan så i juli


Hortensior med variation

 • Trädgårdshortensia, Hydrangea macrophylla, är den art du oftast hittar i kruka. Den är storblommig och det finns många olika namnsorter. Kan klara upp till zon 3, annars kan den övervintras i kruka på frostfri plats.
 • Klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp petiolaris, får stora flata blommor i vitt och kan klättra upp till 6–7 meter. Den är åtminstone härdig upp till zon 4.
 • Vidjehortensia, Hydrangea arborescens, får stora bollar i vitt eller rosa och blir drygt en meter hög. Den trivs även på soliga växtplatser och blommar på årsskotten, vilket gör den härdig till åtminstone zon 4 eller 5.
 • Vipphortensia, Hydrangea paniculata, får pyramidformade blomställningar som är 15–20 cm långa. Den blommar på årsskotten och tål därför låga temperaturer. Det finns sorter i flera olika färger. De flesta härdiga minst till zon 3.
Underbara hortensior - vi listar skötseltipsen!
Vipphortensian har lång blomningstid och är härdig upp till zon 3 eller 4. Denna heter ’Big Ben’ och blir 1,5–2 meter hög.

Plantering i trädgården

 • Det är viktigt att välja en väldränerad plats så att hortensian inte behöver stå i vatten.
 • Plantera i mullrik och näringsrik jord.
 • Sorter som blommar på årsskotten beskärs hårt tidigt på våren.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.


LÄS ÄVEN: Skapa en grönskande mormorsträdgård – växterna att satsa på


Rulla till toppen