Trädgårdsdagen 2023 – se bilderna och inspireras av Hanna Wendelbos blomstertips

Hus & Hems Trädgårdsdag på Norrvikens trädgårdar i Båstad blev en härlig dag fylld av kunskap, inspiration och trädgårdsglädje. Se bilderna från dagen här!

Hus & Hems trädgårdsdag kunde inte ha fått en vackrare inramning än i år, när vi fick en föraning av försommar redan i maj på Norr­vikens trädgårdar i Båstad. Ett 80-tal Hus & Hem-läsare hade kommit till Båstad för att njuta av den vackra parken och delta i dagens program med trädgårdsmästarna Pierre Nestlog och Olof Green från Norrvikens trädgårdar och designern och blomsterinspiratören Hanna Wendelbo.

Besökarna hälsades välkomna i det vackra Victoriahuset.
Hus & Hems chefredaktör Karin Ohlsson-Leijon tillsammans med trädgårdsmästarna Olof Green och Pierre Nestlog från Norrvikens trädgårdar, och Hanna Wendelbo.
Norrvikens Trädgårdar.
Alla besökare fick en välfylld goodiebag.

Norrvikens trädgårdars historia sträcker sig från början av 1900-talet när Rudolf Abelin flyttade till platsen och började anlägga stora fruktträdgårdar i närheten av havet och inledde arbetet med de olika stilträdgårdarna som tillsammans bildar en park kring huset. Här kan man njuta av olika typer av växtlighet i planteringar inspirerade av olika kulturer och epoker. Här finns än i dag bland annat en japansk trädgård, en barockträdgård och ”vattenträdgården”, som var den sista delen av trädgården som Rudolf Abelin anlade. Under Hus & Hems trädgårds­dag fick alla besökare en guidad tur i delar av parken med trädgårds­mästaren Olof Green. Just vid den tiden var bland annat utställningen ”Vivor och divor” i full blom i växthuset Erikshus. Trädgårdsmästaren Pierre Nestlog höll en uppskattad före­läsning/frågestund i Victoriahuset där han visade hur det går till att ympa äppelträd, delade sina erfarenheter av att odla olika slags grönsaker och svarade på trädgårdsfrågor från besökarna.

Olof Green guidade i trädgårdarna och berättade om anläggningens historia.
Utställningen ”Vivor och divor” i Erikshus.

Hanna Wendelbo har skapat konstformen ”blomsterpill” och alla besökare fick möjlighet att själva prova på att skapa vackra mönster och arrangemang med blommor och blad under hennes handledning i Halmhuset. Utanför Victoriahuset demonstrerade sponsorn Hällmark sina stekhällar och bjöd på rostade kikärter och kaffe kokat över öppen eld.

Så får du en blomstrande trädgård hela sommaren – Pierre Nestlog tipsar

  •  Klipp ner din kantnepeta i skiftet juli–augusti för att få en andra blomning in i september.
  •  Ta fortlöpande bort vissna rosor och nypon för att få en vackrare buske och fler blommor.
  •  Gödsla din ”trötta” gräsmatta. Passa om ­möjligt på under en regnigare period.
  • Det är vackrast på Norrviken under juli och augusti:
  •  Alla våra fantastiska sommarblomsrabatter är nu som finast.
  •  I början av juli blommar ligustersyrenen, följt av kinesträden och sedan småblommig kastanj.
Pierre Nestlog tipsade om hur man får en vackert blomstrande trädgård hela sommaren.
I Halmhuset fick besökarna prova på Hanna Wendelbos konstform ”blomsterpill”.
Norrvikens trädgårdar ligger ett stenkast från havet i utkanten av Båstad.
Lunchen serverades i orangeriet.
Hos Hällmark of Sweden kunde besökarna få kaffe tillagat över öppen eld.

Så kommer du igång med blomsterpill – Hanna Wendelbo tipsar

  • Ta en promenad i skogen eller i din trädgård och plocka med dig vackra blad, blommor, frökapslar eller annat som tilltalar dig i färg eller form. Ta gärna flera av varje sort så att du har en symmetri att leka med.
  • Hitta en lugn och vindstilla plats och granska noga det material du har plockat. Kanske vill du sortera upp det i färg och form.
  •  Plocka sönder blommorna och granska kronbladen. Har de olika färg på ovan- och undersida? Är de olika glansiga?
  •  Börja med att lägga ut en mindre blomma, denna kommer vara din utgångspunkt och mitt för din blomstermandala.
  •  Lägg ut blad eller kronblad som strålar ut från din mittpunkt. Fortsätt så tills du är nöjd. Fundera inte på om det är fint eller fult, det du gör. Vila i görandet.
  •  Ta ett steg tillbaka och ta en bild av ditt blomsterpill och beröm dig  själv för att du har skapat något så otroligt vackert som samtidigt är helt förgängligt.
Hanna Wendelbo ledde workshops i blomsterpill.
Rulla till toppen