Det gamla torpet blev ett charmigt hem med glasveranda: ”Vi har gjort mycket själva”

Linnea har varit intresserad av inredning ända sedan hon var liten. Tillsammans med sin sambo Joakim har hon skapat ett charmigt hem i det gamla 1800-talshuset.

Linneas och Joakims charmiga röda torp ligger precis intill skogsbrynet, omslutet av grönska från träd och buskar. Ett vackert staket omsluter tomten och hindrar en lekfull hund från att smita ut. Det gamla torpet är byggt på 1800-talet, men byggdes om till modern standard i början av 2000-talet. Linnea och Joakim hittade huset 2014 efter att ha letat efter ett hus i ett par år. Huset var välskött och fint, men en sommarstuga.

– Så fort vi klev över tröskeln visste vi att det var huset för oss och efter en jobbig budgivning blev det vårt. Vi räknade ner dagarna tills vi fick nycklarna. Vi hade så många drömmar vi ville förverkliga, säger Linnea.

– Vi flyttade in i juni 2014 och den första sommaren gjorde vi ingenting i huset eller trädgården. Varken Joakim eller jag är trädgårdsmänniskor, och fortfarande efter några år upptäcker vi nya plantor i trädgården. Jag är förälskad i platsen sedan första gången jag kom hit. De gamla knotiga äppelträden och syrenerna fångade mitt hjärta, säger Linena.


LÄS ÄVEN: Fruktträd, rosor och syrensnår i den idylliska torparträdgården – kika in


Huset har byggts om och till genom åren och Linnea och Joakim har gjort det ännu finare med en stilig glas­veranda.
Här bor: Linnea Fors och Joakim Hedman och chihuahuan Oliver. Huset: Ett gammalt torp från 1800-talet som byggdes om i början av 2000-talet. Var: I närheten av Eskilstuna.
Instagram: @Ostersaby155
När glasverandan byggdes lät Linnea och Joakim ett av de fönster som tidigare satt på ytterväggen sitta kvar som en fin detalj. Det är dessutom praktiskt om man vill skicka ut något från köket.
Den rymliga verandan innehåller både hall, matplats och soffhörna. De vackra spröjsade fönstren ger en extra charm.

Renoverat mycket själva

Paret startade renoveringen med att ge köket en snabb ”makeover” genom att måla de mörka väggarna ljusa och sätta in en ny tapet i sovrummet. Linneas pappa är elektriker och hjälpte till med att dra om de ledningar som behövde bytas. Planen var att ta ett rum i taget, men ganska snart blev de tvungna att ändra på prioriteringarna när de upptäckte att badrummet var vattenskadat. 

– Vi har gjort mycket själva, men anlitat hantverkare till sådant vi inte klarat av, som att slipa golv, bygga stommen till tillbyggnaden och renovera badrummet. Pappa har varit till stor hjälp och ställt upp när vi behövt honom. Hans råd och hjälp är guld värda, säger Linnea.

Intill terrassen har de placerat blomlådor där Linnea planterat kryddörter och blommor.
Den andra sommaren efter att Linnea och Joakim flyttat in satte de upp ett staket som ramar in trädgården på ett fint sätt. Och så hindrar det hunden från att springa över till grannarna …
”Jag har drömt om dubbeldörrar så länge jag kan minnas och de blev verklighet när vi byggde vår glas­veranda”, säger Linnea, här med hunden Oliver. Joakims morfar har jobbat som målare och målade dörrarna i en vacker nyans, Alcros ”Olivenlund”.
Verandan badar i ljus och är mycket inbjudande. Vid det gamla bordet äter Linnea och Joakim alla sina måltider.

LÄS ÄVEN: Kika in i det charmiga torpet med egen badsjö


Hon betonar att hon och Joakim haft det väldigt roligt under hela byggprocessen och att de är ett bra team, som tillsammans får saker gjorda.

När badrummet var klart fortsatte de med köket. Eftersom Linnea är kortväxt var det viktigt att allt skulle fungera bra för henne. De fick hjälp med att sätta underskåp och bänk på plats och såg till att få en passande arbetshöjd. Även vedspisen är placerad lägre än vanligtvis.

– Köksrenoveringen gav hela huset ett lyft och nu är det i harmoni med resten av huset. Vi valde ett lite billigare kök och la pengar på detaljer, som en bänkskiva i sten, fint kakel och en fin blandare.

En gammal låda har fått nytt liv som kryddhylla. 
Det rymliga köket har vita bänkskåp med en bänkplatta i sten. Paret har valt bort överskåp till förmån för öppna hyllor.
Den vedeldade gamla spisen är husets hjärta.
Det är inte så lätt att hitta möbler som passar den låga takhöjden. ”Vi hittade det fina köksskåpet i en antikaffär”, berättar Linnea. Gamla kakformar upphängda med snören är ett vackert blickfång.

Nybyggd glasveranda

Efter några år i huset byggde Linnea och Joakim till en fin glasveranda som rymmer både hall, soffhörna och matplats. Här inne finns också en kamin som är skön att elda i på vintern.

– Glasverandan är helt klart vårt största projekt. Vi byggde till 25 kvadratmeter för att få mer plats. I den nya delen av huset fick vi allt det vi hade saknat, som välisolerade väggar och golv, en fin kamin som ger värme och framför allt ljus genom vackra fönster. Vi ritade tillbyggnaden själva och var lite nervösa eftersom vi ju inte är arkitekter, men när väl fönstren var på plats övergick oron i eufori. Det var som om verandan alltid hade varit där!

Kommoden är ett gammalt loppisfynd som fått en ny funktion i badrummet. Handfatet i sten kommer från Spanien.
En pelargon sprider väldoft i sovrummet.
Det är inte lätt att hitta möbler som passar den låga takhöjden, men Linnea är ständigt på jakt.
Murstocken i sovrummet bidrar till charmen.
Det mysiga sovrummet har utsikt mot trädgården.

LÄS ÄVEN: 5 torparblommor som ger vårlycka


Det charmiga torpet utanför Eskilstuna är på drygt 95 kvadratmeter och innehåller fyra rum och kök. Alla sociala ytor är på bottenvåningen och en trappa upp har Linnea och Joakim sitt sovrum under snedtaket. Intill ligger ett rum som ännu inte har renoverats. Stilen i huset är gammaldags och mysig, med en blandning av gammalt och nytt. Linnea lägger gärna bud på nätauktioner och besöker loppmarknader och antik­affärer så ofta hon kan. Favoritloppisen ligger bara ett stenkast bort och där hittade hon ett fint skåp till köket.

– Jag har gjort flera fynd på nätet. Har jag bestämt mig för att jag behöver en viss sak så ger jag mig inte förrän jag hittat den.

– Inredningsintresset kommer från mamma, som alltid höll på att fixa och möblera om. Jag har blivit runtsläpad i inredningsbutiker sedan jag var barn. Det som driver mig är nog att jag har en så stark kärlek till hemmet. Jag drömmer inte om att resa jorden runt eller göra karriär, jag drömmer om att skapa ett hem som jag älskar vartenda hörn av, säger Linnea och ler.

Rulla till toppen