5 tips för att hålla hemmet svalt – expertens bästa tips

Det ser ut som att en ovanligt varm sommar ligger framför oss. Att skapa förutsättningar för ett svalt hem blir därför viktigare än någonsin. Här ger experten sina bästa tips för ett svalare hem.

Det verkar som att vi går en ovanligt varm sommar till mötes. Då blir det extra viktigt att hålla hemmet så svalt som möjligt för att ha möjlighet att ta en paus från värmen och sova bra på natten. Här ger Panasonics expert Tomas Mellbom sina bästa tips på hur man håller hemmet svalt på ett effektivt sätt.

5 tips för att hålla hemmet svalt:

1. Skugga dina fönster

Solstrålar som tränger igenom dina fönster kan värma upp ditt hus väldigt snabbt. Se därför till att skugga dina fönster med gardiner, persienner eller solskyddsfilm vilket hjälper till att hålla värmen ute. Det mest effektiva är användning av markiser som långt tidigare blockerar solens strålar innan de når husets fasad och fönster.

2. Tänk på när du använder dina hushållsapparater

Många har redan lärt sig att man ska tänka på när man använder sina hushållsapparater för att spara in på elräkningen. Men när värmen kommer finns det även anledning att planera in användandet för att hålla inomhustemperaturen nere. Stora apparater som ugnar, diskmaskiner och tvättmaskiner genererar mycket värme när de används. Om möjligt, använd dessa apparater på morgonen eller kvällen när det är svalare.


LÄS ÄVEN: 8 smarta knep för ett svalare hem i sommar


Foto Ikea

3. Använd luftvärmepumpen på rätt sätt

Luftkonditionering är det mest effektiva sättet att svalka ditt hem under en värmebölja. En luftvärmpepump är bra då den både kan kyla ditt hem på sommaren och värma det på vintern. För dig som redan har en luftvärmepump så ska du se till att den är rätt inställd. En bra tumregel att komma ihåg är att endast ställa in temperaturen på 5-7 grader svalare än utomhustemperaturen, på så sätt får man en behaglig kontrast till minsta möjliga energianvändning. För den med timpris på el är timer-funktionen ett bra val men oavsett vad, se också till att din luftvärmepump fått service under de senaste 2–3 åren.

4. Använd fläkt för att skapa bris

Även om en fläkt inte reglerar temperaturen såsom en luftvärmepump så kan en fläkt skapa en snabb bris i rummet och förflytta luften. Det skapar en behagligare känsla och kan vara ett mer kostnadseffektivt sätt än att dra ner temperaturen på din luftvärmepump vilket såklart drar upp elförbrukningen något mer än att använda fläkt. Många luftvärmepumpar har inbyggd fläktfunktion vilket många inte tänker på.

Foto Ferm Living

LÄS ÄVEN: Lantligt och modernt i vardagsrummet – så inreder du!


5. Vädra vid rätt tillfälle

Ett mer klassiskt sätt att få in svalare luft och viss bris är såklart att vädra på morgonen eller kvällen när det är svalare ute. Men se till att stänga när det är varmt ute. Höga temperaturer ute är en påfrestning för både hem och individer och viktigast av allt är såklart att tänka på sin egen och andras hälsa. Det gäller att se till att alla familjemedlemmar, inklusive husdjur, har tillgång till skugga och vatten samt att planera sina aktiviteter så man tar det lugnt när det är som varmast ute.

Källa Panasonic

Scroll to Top