Byggde lusthus med kök och matplats: ”kan både jobba och slappa där”

Huset från 1913 har bestämt stilen på uteplatsen med pool. När man bestämde sig för att bygga ett litet lusthus var det självklart att fortsätta i samma stil och använda gamla fönster från bostadshuset.

Det började med lite passivt skrollande på Pinterest från ett skönt hörn i soffan. Och så plötsligt var den där: en bild på det perfekta lusthuset!

– Vi har en stor terrass som egentligen har allt – enkel tillgång från huset, pool, loungeområde och en fantastisk utsikt – men vi använde den inte så mycket, kanske för att det är lite blåsigt. Så jag tänkte att ett fint lusthus skulle lösa problemet, säger Line Strandli Høyer.

Så hennes make Ørnulf började teckna, och snart stod ett unikt lusthus klart. Anpassat till platsen, stilen och familjens behov. Det var också Ørnulf som planerade terrassen tidigare. De bor i ett vackert hus från 1913 med en stor trädgård och när Ørnulf köpte huset lät han bygga ett garage med terrass och pool på taket. För att binda samman terrassen med husets arkitektur beställde han en balustrad gjuten i betong, inspirerad av Stockholms slott, och la skiffer på terrassen.

Den viktigaste anledningen till att bygga lusthuset var för att få en bra matplats och att kunna sitta i skydd från väder och vind. Fönstren med färgat glas hittade de i källaren. På köksbänken står en vinranka i en terrakottakruka, den ger små söta druvor på hösten. Vid väggen är ett blåregn planterat. Tanken är att det ska klättra upp och täcka taket av polykarbonat, som både isolerar och släpper igenom värme. Matbordet och bänkarna har de byggt själva.

Även när lusthuset skulle planeras utgick han från husets stil och arkitektur och han har bland annat återbrukat några gamla fönster som låg i källaren. Det gör att lusthuset ser ut som om det alltid stått där.


LÄS MER: 7 tips för ett lyckat poolköp


– Fönstren har nog suttit i huset tidigare, de har gammalt färgat glas och är väldigt dekorativa. Ørnulf har också satt belysning på baksidan av lusthuset så att fönstren lyses upp på kvällen. Det är vackert och också roligt att de gamla fönstren fick komma till användning, säger Line.

Sedan lusthuset stod klart har familjen använt uteplatsen mycket mer än tidigare.

Den 250 kvadratmeter stora terrassen runt poolen är belagd med skiffer och har fått en balustrad inspirerad av Stockholms slott.
Rottinggruppen vid poolen har familjen haft länge. Litet bord från Missoni.
Huset som är byggt 1913 har fått sätta stilen på det nya lusthuset. Trappan ner till trädgården ser gammal ut, men är bara 20 år.

– Eftersom poolen ligger här har vi så klart använt uteplatsen, men nu är vi här hela tiden. Vi äter frukost i lusthuset och kan både jobba och slappa där – om det blåser eller kanske är för varmt i solen. Och så ägnar jag mig mycket åt att pyssla med mina plantor.


LÄS ÄVEN: Pool med känsla av ett asiatiskt spa – i Östergötland


När lusthuset byggdes drog man in både el och vatten, så att man kan ha belysning, infravärme och ett litet kök från Ikea. Vägglampa från Globen Lighting.
Line Strandli Høyer bor i villan från 1913 tillsammans med maken Ørnulf, dottern Nova och hundarna Edel och Ludde.

Målet är att lusthuset ska täckas av klängväxter, som blåregn och vin­rankor, som har grävts ner i marken inuti växthuset för att få lite väderskydd. Line har även ett citronträd, som har övervintrat tre vintrar inne i lusthuset, och provar sig fram med sockerärter, tomater och örter.

– Det är roligt att odla och nu planerar jag ett växthus längre ner i trädgården, där solen är bäst. Jag drömmer om en riktig äventyrsträdgård, med träd och plantor överallt och en massa stigar som slingrar sig fram och fontäner, ja trädgårdsmagi!


LÄS ÄVEN: 8 tips för ett romantiskt och grönskande uterum


Rulla till toppen