Allt du behöver veta när du ska köpa träd – 7 viktiga tips

Oavsett om du har stor eller liten trädgård – vackra träd är guld värda. Men vilka träd ska man välja? Här är expertens bästa tips.

Träd är fantastiska växter. De kan ge skugga och svalka heta sommardagar, de bjuder på frukt och blomsterfägring samt skönt prasslande lövverk som skiftar färg efter årstid. Lövverket silar solljuset vackert och kan skydda mot både blåst och insyn. Träd drar också till sig bin och andra insekter, som i sin tur lockar fåglar att komma och sjunga eller kanske bygga bo. Plantera ett träd och du får genast ytterligare en själfull dimension i din trädgård. De flesta träd kan man plantera under hela odlingssäsongen, men vår eller höst brukar fungera bäst – särskilt vad gäller stora träd som inte odlas i kruka.

Höstplantering har flera fördelar. Dels är temperaturen lite lägre, vilket innebär minskad risk för uttorkning. Dels får trädet också en hel vinter på sig att acklimatisera sig innan tillväxtperioden börjar. Ytterligare en bonus med hösten är att många plantskolor har rea eller sänker priserna.


LÄS ÄVEN: Så beskär du dina äppelträd och andra fruktträd – 11 viktiga tips


Lilla trädlistan

  • Riktigt stora träd (maxhöjd över ca 10 m):
    Hästkastanj, bok och blodbok, ask, avenbok, skogsek, lind.
  • Mellanstora träd (maxhöjd ca 5–10 m):
    Ginnalalönn, rosen- och pärlhagtorn, hybridgullregn, näverhägg, bergkörsbär, glans­körsbär, silverpil, praktrönn.
  • Små träd för den lilla trädgården (maxhöjd ca 4 m):
    Stjärnmagnolia, rosen- och purpurapel, blodplommon, japanskt dvärgkörsbär, dvärg­syren, rosen­mandel, pärllönn.

Äppelträd

  • Tidiga äppelsorter: Discovery, transparant blanche, astrakan gyllenkrok.
  • Höstäpplen: Aroma, katja, holstein cox, sweet 16, lobo, gravensteiner.
  • Vinteräpplen: Cox orange, jonagold, ingrid marie

Tänk på det här när du ska välja träd:

1. Stor eller liten trädgård?

En stor trädgård bjuder förstås fler valmöjligheter, men även den allra minsta radhustomt funkar för trädplantering. I dag finns många miniatyrsorter av både frukt- och prydnadsträd. Det finns till och med träd som fungerar bra i kruka på balkongen. Har du en inglasad balkong och möjlighet till sval övervintring kan du till exempel ha ett citrus- eller olivträd på balkongen. Prydnadsträd som japansk blodlönn och dvärgsyren fungerar också. De kräver dock anpassad kruka.

2. Koll på ympning

Alla fruktträd du köper i plantskola är i dag inympade på en grundstam. Vill du ha ett träd som växer sig stort och blir riktigt gammalt väljer du en sort som är ympad på grundstam A2. Vill du ha ett mindre träd väljer du exempelvis B9 (extra härdig) eller M26. Vill du ha ett äppelträd varför inte välja ett så kallat ”familje­träd” med flera sorter inympade på samma stam. På så sätt kan du både få tidig sommarfrukt och vinterfrukt från samma träd. Då är du också garanterad att pollineringen fungerar. För utan pollinering ingen frukt.

3. Rätt träd för rätt zon

Är du sugen på något mer exotiskt är persikor inte så svårt att lyckas med som man kanske kan tro. Sorterna ’Frost’ och ’Riga’ klarar ner till 30 minusgrader och fungerar ända upp till zon 3. Välj ett soligt och vindskyddat hörn av trädgården. De är självpollinerande men behöver eventuellt lite hjälp genom pensling om blommorna kommer tidigt. Valnöt är också spännande träd. Det finns sorter som fungerar upp till zon 4.

4. Vilka träd blommar bäst?

Lockas du mer av vacker blomning är förstås de japanska körsbärs­träden i en klass för sig. Även magnolian bjuder på be­dövande vacker vårblomning på bara kvistar. Den vita stjärnmagnolian, som egentligen är mer en buske, blir sällan över två meter. Tyvärr är blommorna känsliga för frost. Täck den gärna på natten. Den stora rosa praktmagnolian kan bli sex meter hög och lika bred, den kräver alltså rejält med plats.


LÄS ÄVEN: 5 idéer för en vackrare trädgård


5. Färgskalor

Även lövens, grenarnas och stammens utseende är värda att tänka på. En lönn kan till exempel ha allt från gula, gröna och strimmiga till mörkt blodröda blad. De flesta lövträd skiftar också bladfärg på hösten. Kopparlönnen har en glänsande kopparröd stam. Även kornell och honungshägg har vacker stamfärg. Ginkoträdet har vacker form på bladen och hängpilens svepande grenar är mycket fina. Vill du ha grönt året om väljer du ett barrträd, kanske en liten silvertall eller en stor cypress.

6. Placering

Det finns en gammal regel om att plantera lövträd på husets södra sida och barrträd på dess norra efter­som de kräver olika mycket sol, men givetvis kan du vara flexibel om du följer planteringsråden. Men kontrollera noga hur stort ditt träd kommer att bli och hur snabbt det växer, plantera inte för tätt. Vill du ha ett snabbväxande träd, välj skogs- eller ginnalalönn, pil, vårtbjörk eller sötkörsbär. Plantera inte trädet direkt i gräsmattan efter­som gräset stjäl näring. Avgränsa med någon typ av kantsten.

7. E-märkt

Välj helst E-planta, då vet du att ditt träd är virusfritt, provodlat och uppvuxet i Sverige och därmed klarar det svenska klimatet.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.


LÄS ÄVEN: Frodig och blomstrande trädgård – 7 vackra planteringar som gör jobbet


Rulla till toppen