Byggde fritidshus vid havet: ”Som en tavla som förändras med ljuset, vinden och vågorna”

Gedigna och noggrant utvalda material och ett formspråk som rimmar väl med det havsnära läget har varit tongivande i skapandet av ett tidlöst fritidshus. Vid havet utanför Åhus har en familj om fyra skapat en egen oas – nu och i framtiden.

Att somna och vakna till vågskvalp, börja dagen med att dra undan gardinen och blicka ut över vattnet, kanske tar de en kaffe och iakttar havets skiftningar. Det är en vanlig start på dagen här.

– Det är en tavla som aldrig slutar förändras med ljuset, vinden och vågorna. En annan dag kan det se helt annorlunda ut här, det är en vy som aldrig blir tråkig, säger Wilhelm om sitt fritidshus.

Tillsammans med frun Amelie och de två tonårsbarnen har han förverkligat drömmen om ett nybyggt fritidshus på en tomt utanför Åhus, som funnits i familjens ägo sedan början av 1900-talet. Hit har Wilhelm återkommit varje sommar i hela sitt liv. Men det började egentligen redan när farfars far, prosten i Kristianstad, fick ett erbjudande om att köpa en tomt just här.

– Det var obrukbar mark för bönderna, men han var förutseende och köpte en stor tomt som gått i arv i generationer. Nu har vi delat upp den mellan oss syskon och vi är tacksamma över att ha möjlighet att bygga för nästa generation. Det var viktigt för oss att ta till vara tomten och förutsättningarna på bästa sätt med huset och att det blev riktigt bra, eftersom mina grannar också är mina syskon och mina föräldrar.


LÄS ÄVEN: Så blev 150 kvadrat trädäck lösningen för den sluttande trädgården – kika in


Huset är ritat av Uulas Arkitekter för att smälta in på platsen bland de vindpinade tallarna. Det stod färdigt just före pandemin, vintern 2019.
Här bor: Wilhelm, Amelie och deras två tonårsbarn. Jobbar: Med fastigheter, Wilhelm som vd och Amelie som konsult.  Huset: Nybyggt fritidshus (2019) i ett plan, med havet som granne. Arkitekt: Uulas Arkitekter (numera Krook & Tjäder) genom Jerker Edfast (ansvarig arkitekt) och Daniel Berg (handläggare och ritning/konstruktion). Entreprenör: Sebo Bygg och Interiör.
Matbordet är designat av Jeppe Utzon för DK3, modell ”Table #1”. Taklampan ”Sinnerlig” av handflätad bambu är designad av Ilse Crawford för Ikea.
Ikea-köket har efter tips från entreprenören Sebo Bygg och Interiör ramats in av en liten vägg på vardera sida, i stället för att stå fritt. En lösning som ger köket ett nättare uttryck. På eftermiddagarna bäddas köket in i ett varmt ljus från takfönstret.

De sökte efter en arkitekt med lokal anknytning och fastnade för Uulas Arkitekter, som i dag har gått samman med Krook & Tjäder. Familjen ville ha ett enplanshus tillgängligt för alla familjemedlemmar oavsett ålder – och viktigast av allt: ett tidlöst uttryck som passar in bland knotiga tallar och sanddyner. De hämtade inspiration från fiskebodar och huset består nu av tre sammanhängande, men till synes separata ”bodar” på rad, som med sina förskjutningar även ger vindskydd och solfång. Entreprenören hittade de bokstavligen talat runt knuten.

– Min syster byggde året innan mig, så jag kunde se på plats hur de jobbade och samtidigt se slutresultatet och prata både med byggaren och min syster. När jag såg hur bra det gick högg vi tag i honom, så han behövde bara rulla över sin byggbod 50 meter till vår tomt. 

Wilhelm och hans syskon bor grannar. De trivs bra tillsammans och har till och med köpt matchande utemöbler för att kunna samlas många kring middagsbordet på ett enhetligt sätt. Valet föll på ”Ypperlig” karmstol av Hay för Ikea.
Vardagsrummet har en social planlösning och hänger samman med kök och matplats. De rejäla skjutdörrspartierna från Hajom Architect av ”Typ AH” har en fast och en flyttbar del. Soffbordet är Gärsnäs ”Bond” och sofforna är från Ikea. Strax utanför skymtar utemöbel från Fri Form.
Vardagsrummet har fönsterpartier åt två håll och braskamin där djupa sittbänkar även rymmer förvaring och allt ifrån sällskapsspel till verktyg. I vardags­­rum och kök är det öppet upp i nock och innertaket har klätts med träribbspartier av ek som mjukar upp intrycket och gör susen för ljudmiljön.

LÄS ÄVEN: Arkitektritat, hållbart och naturnära – kika in i det välplanerade huset


Fasaden av kebony är underhållsfri och grånar dessutom vackert med tiden. De valde att bygga hela huset med lösvirke, bland annat för att ha en större frihet.

– Om man bygger med moduler så har man en tidslinje och ett tydligt rött streck, efter det sker inga ändringar. Att bygga med lösvirke gjorde att vi hade möjlighet att göra justeringar, så länge det inte var byggt.

En sådan sak var entreprenörens förslag om att rama in köket med avslutande väggar, i stället för att låta det stå fritt, något som gjorde stor skillnad för slutresultatet. När bygget var färdigt och de äntligen kunde kliva över tröskeln för första gången blev de positivt överraskade, trots att de varit involverade hela vägen. 

– När vi firade vår första jul här var det verkligen ett firande – av julen och att husprojektet var över och att det blev så bra.

De vindpinade tallarna, sanddynerna och havet präglar tomten här utanför Åhus. En vacker plats som funnits i familjens ägo sedan början av 1900-talet.
Fasaden är klädd med underhållsfri Kebony, ett FSC-certifierat furuvirke som är impregnerat med en bio­baserad och förnybar vätska. Med tiden får träet en naturligt silvergrå patina.
En trappa upp finns ett sovloft med mjuk heltäckningsmatta. Längst bort vid fönstret syns den trebenta stolen ”Stove” ritad av Gabriel Tan för Blå station.

Okomplicerade naturmaterial

Materialen är få och okomplicerade. På golvet i hallen ligger en hyvlad ölandskalksten, ”Alböke”, och den återkommer även som friser framför skjutdörrspartierna, framför braskaminen, i fönsterbrädor och i badrummen. Friserna fångar upp sand och tallbarr och tål en och annan regndroppe, men i övrigt är golven av ek som ger en skön känsla under fötterna. Väggarna är vitmålade för att låta konst och bilder ta plats – och taket i kök och vardagsrum är öppet upp i nock med läckra träribbspartier.

– Ribborna hjälper till att skapa en mjukare upplevelse ljudmässigt och så blir det en intressant detalj som är varm, organisk och annorlunda. I vissa vinklar bjuder det geometriska spelet på ganska roliga vinkar. 

Badrummet har en bastudel med utsikt och specialsnickrad inredning av lokala Mosslunda Snickeri. Även här syns ölandskalkstenen ”Alböke” från Mysinge Stenhuggeri som återfinns på många håll i huset.
Tidlösheten löper som en röd tråd. Materialen är få, men gedigna och kulörpaletten domineras av vitt, grått och ek. Alla sovrum är inredda som bekväma dubbelrum för att vara lika relevanta även när tonåringarna i framtiden kanske besöker huset tillsammans med en partner.

LÄS ÄVEN: Så undviker du konflikter om fritidshuset – expertens viktigaste råd


Att de generösa skjutdörrspartierna ramas in helt av trä i stället för aluminium är en annan detalj som spelar stor roll för den ombonade känslan. De fria siktlinjerna genom huset ger en rymd som präglar hela upplevelsen, men trots alla kvaliteter är det ändå själva intentionen som känns mest i hjärtat. Här har de verkligen skapat ett fritidshus med familjen i fokus, såväl i dag som i framtiden – med plats att åldras och växa i minst hundra år till. 

– Under min uppväxt sprang jag runt här med kusiner, syskon och vänner och nu sker samma sak igen eftersom alla vi syskon har barn. Kusinerna springer fortfarande här tillsammans, men nu är det nästa generation. Det är vi väldigt nöjda med.

Rulla till toppen