Hus & Hems Therese Ahlström listar: 10 höjdpunkter från 3 days of design

3 days of design i Köpenhamn gick av stapeln under förra veckan. Hus & Hem var självklart på plats – här är 10 nyheter och höjdpunkter du inte får missa!

Den 7–9 juni var det dags för den tionde upplagan av 3 days of design att gå av stapeln. Plattformen för nya kreatörer och etablerade designers i Köpenhamn har vuxit i raketfart och numera lockar designeventet tusentals besökare från världens alla hörn. Hus & Hem var givetvis på plats för att spana in nyheter, trender och spännande utställningar.

10 höjdpunkter från 3 days of design:

Tableau i samarbete med Gernes Fonden och Vaarnii

Studion Tableau grundades 2018 av Julius Værnes Iversen och samarbetar med både etablerade och unga designers, konstnärer och arkitekter över hela världen. Under 3 days of design teamade studion upp sig med stiftelsen Gernes Fonden och återskapade ikoniska designern Poul Gernes ”flower lamp”. Lampan visades upp i utställningen Light Flower. I Tableaus galleri och blomsterstudio visades även ett samarbete med det finska möbelföretaget Vaarnii.

Poul Gernes ”flower lamp”.
Möbler av Vaarnii.

Konstverk och ny kulör hos Vipp  

Vipp visade upp sin klassiska pedalhink i en ny limiterad kulör – Marie’s Yellow. I varumärkets showroom i Köpenhamn visades även konstverk av den italienska konstnären Paola Paronetto.

Den nya kulören Marie’s Yellow.
Konstverk av Paola Paronetto.

Them Objects och La Bagatelle

Om du vill hitta en motsvarighet till Stockholms Södermalm i Köpenhamn så är Værnedamsvej gatan att besöka. Här kryllar det av små caféer, barer och butiker. På samma gata, i ett hus fyllt av personlig inredning, böcker och vintagefynd, hittar du Malene Mallings Köpenhamnsbaserade klädmärke La Bagatelle. De skräddarsydda plaggen kommer i limiterad upplaga och vissa plagg finns endast i ett exemplar. Under 3 days of design fick La Bagatelle sällskap av den svenska designern Mia Lagerman och hennes handtillverkade möbler Them Objects. ”Pine Chair” lanserades under veckan.

För att besöka La Bagatelle behöver du boka tid.

Kreativt och personligt hos La Bagatelle i Köpenhamn.
Möbler av Them Objects.

Mater skapar möbler med ny teknologi

Hållbarhet och nya innovativa material fortsätter att vara i fokus. Under 3 days of design visade bland annat Mater upp möbler som tillverkats av olika återvunna material, som till exempel skal från kaffebönor.

Möbler från Mater.
Några av materialen som använts.

Konstnärer har skapat beslag för köksföretaget Reform

Allt fler varumärken väljer att samarbeta med lokala kreatörer, designers och konstnärer. Ett exempel på det är köksföretaget Reforms nya samarbete och kollektion ”Atelier Collection” med kreatörerna Nina Nørgaard, Yukari Hotta, Alberte Tranberg och Maria Bruun. Alla har skapat unika beslag till kökslådor och skåp. Reform lanserade även två nya kök –Shaker och Plain.

Köket Shaker kommer i fyra olika utföranden.
Köket Plain kommer i tre olika utföranden.
Beslag av Yukari Hotta.
Beslag i glas av Nina Nørgaard.

Jaime Hayon i nytt designsamarbete med &Tradition

Danska &Tradition bjöd in till utställningen ”Under ONE ROOF”. I &Traditions hus i Köpenhamn hade varje rum inretts med såväl nya produkter som designklassiker och möbler från arkiven. Här visades även det nya designsamarbetet med den spanska konstnären och designern Jaime Hayon.

Jaime Hayons nya produkter för &Tradition.
Jaime Hayon.
Från utställningen ”Under ONE ROOF”, här syns ”The Apartment”.
Utställningen ”Under ONE ROOF.”
Utställningen ”Under ONE ROOF.”

Fokus på material i designdistriktet Refshaleøen

Området District Refshaleøen har blivit en kulturell mötesplats i Köpenhamn på senare år, i synnerhet för nya entreprenörer och upcoming designers och konstnärer. Här samsas restauranger med kulturinitiativ, musikarrangemang och konst. Under 3 days of design visades flera utställningar på området. Det italienska möbelvarumärket Vero visade upp skåpet ”Anton Cabinet”, designat av danska atelier axo. Temat för utställningarna på området var ”Materials of Tomorrow”, man kunde bland annat se en utställning av Natural.Material.Studio samt utställningen In Transit med examensarbeten från Det Kongelige Akademi.

Skåpet Anton Cabinet av Vero x atelier axo.
Lamporna i utställningen ”Light Ness” är tillverkade av det pappersliknande materialet Ecopet. Designbriefen gavs från Hay till studenter på Det Kongelige Akademi.
I ”Paper Work” har Frederik Mikkelsen använt 3D-printat papper.

Konst möter funktion

Konsthantverk och konstnärlig design har fått ny status, något som blev extra tydligt under 3 days of design. Både under utställningarna på Refshaleøen men även hos enskilda varumärken runtom i Köpenhamn. Glaskonstnären Helle Mardahl visade bland annat upp lekfulla vinglas – en fin symbios mellan konst och funktion.

Vinglas av Helle Mardahl Studio.
Helle Mardahl.
Glaskonst av Helle Mardahl Studio.
Glaskonst av Helle Mardahl Studio.

PP Møbler öppnade sin första flaggskeppsbutik

Hantverkstraditionen är tydlig i Danmark, det syns framför allt hos de danska möbelföretagen. Hans J. Wegner har formgivit flera av möblerna hos familjeägda PP Møbler och under 3 days of design öppnades dörrarna till den första flaggskeppsbutiken. Här visade möbelföretaget upp möbler med det nya randiga mönstret ”Tønder” designat av Lykke Bloch Kjær. Textilierna har tagits fram av det danska varumärket Kjellerup Væveri.

Ny fåtölj med mönstret ”Tønder”.
Stolar med textilier vävda av Kjellerup Væveri.

Nytt kapitel för Menu och By Lassen

Vi säger hejdå till de hyllade danska designvarumärkena Menu och By Lassen och välkomnar i stället Audo Copenhagen. Nu slås nämligen de två varumärkena ihop till ett och samma. Även fortsättningsvis kommer man erbjuda såväl möbler som belysning och inredningsdetaljer med dansk, stilren design i fokus.

Audo Copenhagen. Foto 3daysofdesign
Audo Copenhagen.
Audo Copenhagen.
Rulla till toppen