Tina Nordström om att laga mat på stekhäll – 5 bästa tipsen

Äntligen sol och värme med utematlagning och långa middagar på altanen. Men varför inte laga mat i trädgården året runt? Med en stekhäll är det möjligt – något som en av våra mest kända kockar Tina Nordström upptäckt.

Tina Nordström lagar mat efter devisen ”Gott Gotti Gott-Gott Gott!”, men hon vill även inspirera till att matlagning ska vara enkelt och tillgängligt för alla. Det är en av anledningarna att hon fastnat för att laga mat på stekhäll, då allt du behöver förutom själva hällen är tillgång till gasol eller eld.

– En stekhäll är ju vansinnigt universal, lite som en bra handväska, skrattar Tina och fortsätter:

– Du kan steka, woka, koka, fritera och baka på en stekhäll. Tänk till sommaren när man vill steka hel spätta, det gör man givetvis på hällen utomhus!

5 tips för att lyckas med matlagning på stekhäll

1. Se till att din häll är rengjord så att maten inte fastnar. Hetta upp lite vatten direkt i hällen och skrubba rent med stekspade och diskborste, använd inte diskmedel. Behövs en kraftigare rengöring så är en metallsvamp effektiv. Återfetta efter användning.

2. Använd matolja, rapsolja eller majsolja som klarar av höga stektemperaturer. Smör eller olivolja, som bränner enklare, kan tillsättas för smakens skull på slutet.

3. Använd rejäla verktyg i metall.

4. Var försiktig med att tillaga för stora mängder på en gång. Då riskerar maten att bli kokt hellre än stekt. Tillaga en lagom mängd och lägg åt sidan för varmhållning.

5. Generellt bör värmen vara hög på en häll för att få till en bra stekyta, men det varierar förstås med vilket livsmedel som tillagas. Med våra gasbrännare justeras värmen snabbt och enkelt. Tänk på att maten fortsätter att tillagas även på eftervärmen.

Välj rätt häll för dig

Att hitta rätt häll är förstås också A och O för ett lyckat resultat. Först och främst kan du fundera över vilken storlek du vill ha på hällen. En stor häll gör att du kan laga mat till stora sällskap, men tar å andra sidan lite mer plats. Små hällar är smidiga och räcker gott och väl för en familj på fyra personer, men funderar mindre bra för att laga rätter som ska puttra längre som till exempel grytor då den har ett begränsat djup. För den som vill laga mat i skog och mark finns dessutom små hällar med avtagbara ben som är enkla att ta med sig.

Hällens djup är nämligen bra att ha koll på då det gör det enklare att laga till exempel nudlar, ris och grytor som kräver lite vätska. På en stor häll kan du till och med laga olika saker samtidigt. Storleken ger dig också bättre möjligheter att temperera hällen olika beroende på vad som ska tillagas.

Det svenska varumärket Hällmark har ett brett utbud av olika stekhällar, med en stor variation i storlekar och användningsområden. De är enkla att använda och fungerar att laga flera olika saker på samtidigt. Hällmark sticker också ut med sina vackra och praktiska handtag som hämtat både inspiration och funktion från gamla vedspisar – de blir inte varma.

En av många fördelar med stekhällar är att du inte behöver fylla uteköket med en mängd kastruller och prylar eftersom det går att laga i stort sett all mat direkt på hällen. Till och med efterrätten – från våfflor till popcorn – något som barnen brukar tycka är kul att hjälpa till med.

– Jag gillar också att leka lite med de olika värmezonerna. Fullt ös i mitten och inte så varmt på sidorna. Det är ju alldeles strålande när man ska steka saker i omgångar eller låta köttet vila utan att bli kallt, förklarar Tina.

Två av Hällmarks hällar är Set 58, som är deras storsäljare, och Traktörs Set 51 med hög kant, som är ny för i år. Båda passar perfekt för matlagning till 4–8 personer och är alltså perfekta både när du ska laga mat till familjen eller till vänner.

Om Hällmark

Hällmark är ett svenskt varumärke för utomhusmatlagning, för så väl trädgården som skogen. I sortimentet finns hällar för olika användningsområden, kaffepannor, våffeljärn, pizzaugnar och mycket annat. Hällmarks produkter är utvecklade med fokus på trygg och säker användning, för matlagning där maten smakar som bäst – utomhus.

Läs mer om Hällmark och se alla deras produkter på www.hallmarkofsweden.se!

Rulla till toppen