Inspireras av den personliga kaptensvillan: “Nöjda med att vi bevarat de luftiga rummen”

Julia och Jakob hittade sitt drömhus i idylliska Sölvesborg. I den vackra kaptensvillan har har de skapat en skön och somrig atmosfär för hela familjen, utan att förlora jugendstilen från husets byggår.

När Julia Johansson och Jakob Pihl gick på första visningen av Villa Solvik i Sölvesborg hade de inte några större förväntningar. De tänkte att det kunde vara kul att gå och kika, men inte mycket mer än så. 

– Vi hade precis flyttat hem, säger Jakob. Vi hade bott i Lund i några år, men var hela tiden överens om att flytta hem igen när vi var klara med studierna. 

Året var 2019 och de slog till direkt. Detta var precis vad de letade efter, och sekelskifteshuset var i grunden väl­­­bevarat även om det stod klart att en del renovering krävdes. 

– Vi tyckte det här var ett jättefint hus och att det var byggt med vackra material och fina detaljer, säger Julia. Det är gammalt men i hyfsat skick och ingen av oss gillar moderna hus. Det ska vara de där charmiga, mjuka formerna. 


LÄS ÄVEN: Familjen återställde det gamla sekelskifteshuset: “låg plastmattor över helt orörda trägolv”


Vardagsrummet på bottenvåningen är ljust och luftigt. Golven är original och har varken slipats eller behandlats sedan Julia och Jakob köpte huset. Pallar, H&M Home, rislampa, Åhléns. Mattan är från Ikea. Soffa, ”Petito” från Furninova.
Det lilla uterummet har precis fixats till med nya plattor på golvet och gul färg på väggarna. Korgsoffan är köpt begagnad och bordet är en gammal trädgårdsbänk som målats om. Piedestalen kommer från Julias mormor och morfar.
Här bor: Julia Johansson och Jakob Pihl, med Disa, 10 månader. Jobbar som: Julia är sjuksköterska och Jakob digital kommunikatör. Huset: Kaptensvilla på 180 kvadrat från 1912, i Sölvesborg.
Villa Solvik från 1912 är en kaptensvilla byggd i klassisk jugendstil. En stil som Julia och Jakob varit noga med att bevara.

Eftersom varken Julia eller Jakob har någon snickarkunskap eller anser sig vara speciellt händig tog de med Julias pappa och bror på visningen.  

– De är båda kunniga och de gillade det direkt, säger Julia. Det kändes tryggt att få deras åsikt, plus att de blev så taggade och kände att de ville hjälpa till.

Pampig byggnad

Helt klart var att kök, badrum och toaletter behövde göras om helt, eftersom de senast var vidgjorda någon gång på 1970-talet. I övrigt var det mest ytskikten i huset som behövde fräschas upp.

– I det stora hela gick det trots allt ganska snabbt, bara ett halvår senare flyttade vi in, säger Julia. Och även om min pappa och bror tog tag i renoveringen så blev det nästan som att vi hjälpte dem snarare än att de hjälpte oss …

Hon skrattar och fortsätter:

– Skämt åsido, det var vi som bestämde hur det skulle se ut hela vägen. Och det kändes nästan som ett heltids­jobb med alla val som skulle göras. Alla rum skulle målas om och det skulle beslutas om färger och material, ja allt. 

Den pampiga hallen har inte ändrats, bara målats och fräschats upp. Dörren leder till en trappa som går ner till huvudingången. Mattan är en röllakanmatta inropad på auktion och taklampan följde med huset.
Köket blev efter renoveringen stort och luftigt med gott om plats. Köksstommarna är från Ikea och de gröna luckorna från Picky Living. Kylskåp, spis och fläkt är från Smeg. Pallarna är fyndade på auktion.
Tack vare de stora vackra fönstren ut mot trädgården är det ljust och behagligt i köket. De enkla vita kakelplattorna förstärker husets tidsanda. På hyllan står koppar från Rörstrands serie ”Ostindia Floris”.
På bänken intill den vackra tegelväggen står en del praktiska prylar som oljor, kryddor och annat som kan vara bra att ha framme. Den stora skålen med grön kant har Julia fått i present och ljusstaken i fönstret är köpt i en second hand-butik.
Tallrikarna har Julia ärvt av sin farmor och duken och tygservetterna är från H&M Home. Glasen är ”Essence” från Iittala och vasen är från Ernst.

LÄS ÄVEN: Personligt och harmoniskt i det varsamt renoverade sekelskifteshuset


Så här några år efter renoveringen trivs de fortfarande jättebra i sitt rymliga hus, särskilt som familjen har utökats med lilla Disa som är tio månader. 

– Det vi är mest nöjda med är att vi bevarat de luftiga rummen och stommen i huset, säger Jakob. Golv och fönster är original, så känslan av sekelskifte finns kvar. 

Villa Solvik byggdes 1912 av en sjökapten från orten som hette Johansson, för att familjen skulle bo bra medan han själv var till sjöss. Byggmästaren som fick uppdraget hade tidigare byggt Sölvesborgs tingshus, en av stans mest kända byggnader. Villa Solvik blev även den pampig, och uppfördes i klassisk jugendstil. Och det är tack vare att den bara haft en ägare efter kaptens­familjen, som det fortfarande finns så pass mycket kvar av de gamla detaljerna. 

Men när det gällde inredningen som skulle passa en familj av i dag, är det Julia som stått för besluten. Sekel­skiftes­atmosfären skulle finnas kvar, men med moderna inslag.

– Vi gillar den gamla stilen mer än det toppmoderna, men har köpt både nya möbler och äldre. Vi har även hittat en hel del detaljer på loppis.

I det här hemmet finns många annorlunda blickfång som ger hemmet både karaktär och personlighet. Ankan, tavlorna och krukan är fyndade på loppis.
Vinylspelaren i retrostil är från Crosley. Lampan, skeppstavlan och figurerna är köpta second hand. Den översta postern är från Etsy. 
Matrummet som ligger i ett av de stora rummen nära köket har möblerats med ett rejält bord som Julias bror byggt själv. Stolarna är från Åhléns, lampan från Ellos och ljusstakarna är loppisfynd.
Vy från hallen in till vardagsrummet. 

Hemtrevligt

Färgmässigt har de inte velat låsa sig, så kanske att det har blivit lite spretigt, menar Julia. Hon har valt många olika kulörer, vilket hon ändå är nöjd med.

– Men jag är rätt ombytlig! Just nu funderar jag på om vi skulle sätta upp lite fler tapeter. 

Viktigt för både Julia och Jakob är att hemmet är hemtrevligt och inte för kalt. Det vill att det ska se ut som om de bott här länge. 

– Det får hellre vara för mycket prylar än för lite. Vi gillar olika sorters tavlor, posters, färgglada prylar och detaljer.

Intill köket finns ytterligare ett mindre sällskapsrum. Den översta tavlan är från Wall of Art. Skåpet på väggen är ett gammalt loppisfynd som målats rött. Soffa, bord och stolar är inropade på auktion. 
Trappan mellan första och andra våningen är helt i original och har bara slipats och betsats. Båten är fyndad på loppis.
Badrummet på ovanvåningen är ett av de ställen som totalrenoverats. Fönstret byttes ut, från att ha varit ett vanligt rektangulärt. På så sätt hänger det bättre samman med fönstret på husets framsida. Badkaret är köpt på Bygghemma, pallen är inropad på auktion och kommoden har Julias lillebror byggt.
Det gamla linneskåpet följde med i husköpet. Det rymmer nu olika textilier som sängkläder och dukar. Tavlan på golvet och den lilla nattduksbordslampan är köpta på loppis. 
Sovrummet som går i ljust blått har en säng med överkast köpt second hand och kuddar från H&M Home. Pallen med gult tyg stod i huset och följde med i köpet. Taklampa från Ellos.

LÄS ÄVEN: 7 fina inredningsidéer för sovrummet (som vi älskar!)


Köket är det rum i huset som förändrats mest, kontrasten är stor mot hur det såg ut vid köpet. Placeringen är densamma, men en vägg revs mot matrummet för att skapa luftighet och öppenhet. Dessutom togs tegelväggen fram, och ett igensatt fönster på gaveln. Luckornas grågröna färg påminner också om hur rummet såg ut förut, men då var det skrikigt limegrönt som gällde och golven var i plast. Troligen en påminnelse om en renovering på 1960-talet. 

Det senaste projektet har varit att fixa till uterummet, en tillbyggnad från 1970-talet. Här målade man om, rev ut plastmattan och la golvklinker. Ute­­rummet är inte vinterbonat men tanken är att de på sikt ska kunna använda det året runt. 

– Nästa grej blir att fixa ett rum till Disa, säger Julia. Vi har ett stort rum på ovanvåningen som Jakob nu använder som kontor, som vi tror kommer att bli perfekt till henne. Så nya projekt saknas inte!

Scroll to Top