Stylisten tipsar – inred smart och snyggt på liten yta

Vill du inreda snyggt på liten yta? Här ger Hus & Hems stylist Matilda Appelberg sina bästa tips.

Liten yta, stora visioner. Att bo litet betyder en begränsad golvyta och varje kvadratmeter behöver vara noga planerad för att få ett harmoniskt och välfungerade hem. Här är 5 smarta compact living-tips som gör stor skillnad!

Så inreder du på liten yta:

1. Möbler med dubbla funktioner

Inred med möbler som har mer än en funktion. En soffa med inbyggd avställningsyta gör att du inte behöver ett soffbord och vips så har du frigjort golvyta. Det kan också vara en sänggavel som är en hylla eller en golvpuff med förvaring. Detta är ett utmärkt sätt att tänka när du inreder för små ytor. Soffan kommer från Sofacompany.

Foto Sofacompany

2. Flexibelt bord

Att bo litet behöver inte betyda begränsningar. Gillar du att ha stora middagar och många gäster – välj ett bord med flexibilitet. Ett klaffbord eller ett bord med iläggsskivor passar perfekt för det lilla boendet. Satsa också på stapelbara stolar eller klappstolar som hängs upp på krokar på väggen när de inte används.

Ekerö matbord från Mio. Foto Mio

3. Möbler på hjul

Att bo litet kan innebära att man ofta behöver flytta runt på inredningen och möblerna då de kan ha flera funktioner och då ska det vara enkelt. Möbler med hjul gör att det blir lätt att flytta runt när tex sängbordet ska agera förvaringsmöbel i badrummet. Den lila möbeln från Montana och serveringsvagnen från &Tradition kan ha många funktioner i det lilla hemmet.

Möbel på hjul från Montana Furniture.
Serveringsvagn på hjul från &Tradition.

4. Utnyttja vanligtvis tomma ytor

När golvytan är begränsad så gäller det att inreda på höjden och på tvären. Se till att nyttja de utrymmen som annars är tomma. Placera långa vägghyllor ovanför fönster och dörrar, lilla utrymmet mellan en vägg och fönster blir ett bra ställe för en smal och hög bokhylla och bakom dörrar passar en kroklist perfekt. I denna bild visar Ikea flera bra idéer på förvaringslösningar.

Foto Ikea

5. Den lilla hyllan

Små hyllor tar ingen plats, är enkla att sätta upp och gör stor skillnad, både estetiskt och praktiskt. Vägghyllan kan agera hem för en brödrost i köket, vara ett sängbord i en sovalkov eller en yta att dekorera på. Denna hylla hittar ni hos danska Broste Copenhagen.

Foto Broste Copenhagen
Rulla till toppen