5 stora fördelar med en matt husfasad

Ett sobert intryck, en modern känsla och en kulör med perfekt kulöråtergivning? Nu är det hög tid att låta den supermatta färgtrenden ta klivet över tröskeln. Ge fasaden en matt känsla – med samma hållbara resultat.

Har du fallit för trenden med supermatta väggar inomhus? Nu är det äntligen dags för trenden att ta klivet ut genom ytterdörren. Med den nya supermatta utomhusfärgen Jotun DEMIDEKK Infinity Pure Matt kan du ge fasaden ett stilrent och elegant uttryck med en supermatt yta. Den nya färgen har dessutom precis lika lång hållbarhet som DEMIDEKK Infinity. – Allt fler vill ha en supermatt fasad men med samma långa hållbarhet som vår innovativa produkt DEMIDEKK Infinity, så efter många års utveckling har vi nu lyckats utveckla en supermatt produkt – DEMIDEKK Infinity Pure Matt – som håller lika länge som Infinity, säger Kristina Tunegård, Brand Manager på Jotun.

Glansgraden gör skillnad

Något som kan vara bra att ta hänsyn till är hur glansgraden faktiskt påverkar intrycket och hur färgen upplevs. Ju högre glansgrad desto intensivare kommer kulören att kännas medan supermatta väggar utan glans gör att färgen upplevs mer dämpad. Glansgraden har med andra ord stor påverkan på helhetsintrycket av huset. – Om du målar med en supermatt utomhusfärg utan glans och reflektioner blir upplevelsen av kulören mer korrekt, eftersom den inte reflekterar ljuset tillbaka till omgivningarna. Husets uttryck blir mer dämpat och sobert, säger Kristina Tunegård. Det finns även praktiska skäl att välja en supermatt färg framför en färg med högre glans. Vita eller ljusa väggar med högt glanstal reflekterar solljuset och kan göra att man blir bländad. För den som vill ha vita väggar men har en uteplats där solen ofta ligger på kan därför en supermatt färg vara en bra idé. – När man väljer en supermatt utomhusfärg till vita och ljusa fasader så får man mycket mindre reflektioner från solljuset, det blir mer behagligt och man blir inte bländad av fasaden, säger Kristina Tunegård.

För att få samma resultat som på bilden måla med supermatta DEMIDEKK Infinity Pure Matt i kulören 7053 Lärdal. Sittbänken är målad med 7653 Stockholmsgrön och terrassen är laserad i kulören 90028 Skuggbrun.

Lång hållbarhet

Men det är inte bara det stilrena uttrycket som har varit viktigt under utvecklingsprocessen – det har varit minst lika viktigt att bibehålla en hög kvalitet och hållbarhet. Precis som alla Infinity-produkter så har DEMIDEKK Infinity Pure Matt en självrengörande yta och ett skydd som är anpassat för det skandinaviska klimatet. Infinity-färgerna ser dessutom nymålade ut längst av alla DEMIDEKKS utomhusprodukter. – Det är helt klart en smaksak vilket uttryck man vill ha på sitt hus. Nu kan man välja supermatt eller silkematt glans på sitt hus och få samma skydd och långa hållbarhet helt oberoende av glansen, säger Kristina Tunegård.

Fasaden är målad i 1141 Natural Beige, fönster och dörr i 1376 Froströk. För att få samma utseende använd supermatta DEMIDEKK Infinity Pure Matt på fasaden och DEMIDEKK Infinity Details på dörren. Terrassen är laserad i 90028 Skuggbrun. Använd DEMIDEKK Terrasslasyr för att få samma vackra utseende.

Tänk till kring detaljerna

När du väl bestämt dig för en supermatt fasad så finns det ytterligare något att fundera kring – nämligen husets detaljer. Till en supermatt fasad kan det vara fint med en högre glans på fönster och detaljer, men det finns även sätt att få till en mattare känsla. – En högre glans på fönster och detaljer får man med vår DEMIDEKK Infinity Details. Om man vill ha ett supermatt uttryck även på detaljerna kan man måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt på alla ytor som inte är klämda mot varandra. Man ska till exempel inte måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt på kanten av fönsterbåge/dörr eller mellan öppningsbara fönster.

För samma utseende måla med silkematta DEMIDEKK Infinity i kulören 7653 Stockholmsgrön. Fönster och detaljer är målade med 1024 Tidlös och grundmur med 1394 Os.

På tidigare målade ytor – gör så här:

1. Börja med att tvätta fasaden med JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion.

2. Skrapa bort lös färg och ojämnheter. På ytor med rent trä, applicera VISIR Oljegrundning före målning.

3. Måla två strykningar med DEMIDEKK Infi nity eller DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

5 fördelar med en matt husfasad

  • Ger husfasaden ett mer exklusivt utseende.
  • En matt fasad gör att du inte blir lika bländad när solen ligger på.
  • Om du målar med en supermatt utomhusfärg utan glans och reflektioner blir upplevelsen av kulören mer korrekt, eftersom den inte reflekterar ljuset tillbaka till omgivningarna.
  • En supermatt utomhusfärg är perfekt om du vill uppnå ett mer mjukt och sobert helhetsintryck.
  • Färgen passar lika bra till moderna hus som till äldre villor.

Om Infinity & Infinity Pure Matt

  • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
  • Självrengörande
  • Supermatt eller silkesmatt vackert utseende
  • Snabb torktid • Skyddar och ser nymålat ut längst*

* DEMIDEKK Infinity och Infinity Pure Matt håller längst av alla DEMIDEKKS utomhusfärger.

Rulla till toppen