Inspireras av oasen på bara 54 kvadrat: ”Känner att trädgårdspyssel är rena terapin”

Annettes 54 kvadratmeter är lika välutnyttjade som vackert inredda. Och om sommaren får hon som ett extra rum, när dörrarna till den lummiga och undanskymda gården öppnas upp.

Annettes hus ligger bara några minuter från en livlig stadsgata. Men det är svårt att tro när man kommer till denna gömda lilla pärla från 1953 på 54 kvadrat, omgiven av en härligt lummig trädgård.

– Det var på något sätt meningen att jag skulle hamna här, säger Annette.

Elefanten, gjord av en svensk keramiker och en del av en större samling, är ett arv från mamma och stod i Annettes barndomshem. 
Uteplatsen är Annettes eget paradis, helt avskärmat från stadslivet utanför. Soffan är från Skagerak.
Här bor: Annette Julie Qvist. Huset: Hus på 54 kvm från 1953 i Oslos Majorstuen. Instagram: @annette­ogenglene
Annettes hus är den ena halvan av en vaktmästarbostad från 1953. Den stora uteplatsen med trädgård gör att det känns så mycket större än sina 54 kvadrat.

LÄS ÄVEN: Inspireras av den nybyggda trävillan på landet: “vi har gått helt på känsla”


Hon bodde tidigare i en betydligt rymligare bostad på 142 kvadrat och besökte en sommardag en vän som flyttat till ett litet hus omgivet av en prunkande grönska.

– Just en sådan uteplats ville jag också ha, säger Annette. 

På vinst och förlust sökte hon på nätet, ”litet hus med trädgård”. Och så dök det bara upp, hemmet med stort H. Annette vann budgivningen efter att ha varit på visning och konstaterat att minihuset hade bättre förvaring än hennes stora lägenhet. Och i och med att hon valt att hålla det mesta vitt i renoveringen förstärks känslan av rymd.

Precis vid väggen har Annette skapat en extra sitthörna där hon gärna dricker morgonkaffe.
En vitmålad vägg skapar fin rumslighet på uteplatsen.
Sovrummet med badkar ger Annette känslan av att bo i en lyxig svit, och även om projektet var dyrt var det värt varenda krona, tycker hon. Badkaret är från Flisekompaniet, precis som klinkergolvet.
Träföremål bryter av fint mot vita ytor.
Annette hade länge suktat efter Desalto-bordet ”Clay” men tyckte det var för dyrt. Sedan fyndade hon det på en second hand-sajt, och även om det tar upp stor plats tycker hon att det ger henne en känsla av lyxig chambre séparée.

LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: Så skapar du en mysig uteplats


–  Jag har alltid föredragit vita väggar. Och när man som jag älskar förändring är det lätt att åstadkomma det med kuddar, filtar och blommor.

Hennes gäster får gott och väl plats runt det generösa matbordet. Och under vår och sommar öppnas dörrarna mot uteplatsen, och genast känns hemmet dubbelt så stort. 

Tempurmadrassen får Annette att känna att hon sover som en prinsessa. ”Min mamma sa alltid att kvalitet är extra viktigt när det gäller två saker: skor och säng!” 
Annette hittade Gervasonisoffan på Bolina, och fick köpa utställningsmodellen till rabatterat pris. Spegeln är specialtillverkad av glasmästaren Knut Furulund för att matcha soffans bredd.
Växter även inne ger härlig djungelkänsla, tycker Annette. Sidobordet med marmorfot, ”Knock out round”, är från Friends & Founders.

Annette älskar den lantliga känslan, bara sex minuters promenad från jobb och stadsliv. Trädgården har dessutom gett insikten att hon faktiskt är förtjust i växtskötsel.

– Jag, som tidigare knappt kunde hålla en orkidé vid liv, känner att trädgårdspyssel är rena terapin. Uteplatsen är min egen lilla oas och här känner jag mig som den lyckligaste personen i världen. 


LÄS ÄVEN: 8 fina sätt att inreda uteplatsen och balkongen


Rulla till toppen