Värmande renovering av det gamla säteriet– med energisnåla fönster

Malou Augustin och maken Niclas bor i ett gammalt säteri från 1814 som de varsamt renoverar. Här delar de med sig om hur de gör säteriet mer energisnålt utan att kompromissa på husets karaktär eller välmående.

Här bor: Malou Augustin och maken Niclas.
Hur: Säteriet Stjärnbergagård från 1814.
Övrigt: Malou är trädgårdsmästare och -designer. Driver även Instagramkontot @evergreengarden.se där hon visar renoveringen av huset och lär ut trädgårdstips.

Efter en visning av det gamla säteriet var Malou Augustin och maken Niclas eniga – huset skulle bli deras. Och så blev det. Sedan dess har de renoverat det omsorgsfullt och tidsenligt.

– När vi började var vi noga med att inte renovera in problem och att göra huset mer energisnålt. Så i samband med att vi tog bort lager av nyare renoveringar för att få fram husets ursprungliga karaktär bytte vi även ut isoleringen och fönstren, berättar Malou.

Paret tog hjälp av Kronfönster för att hitta fönster som passade deras hus och behov. Valet föll på allmogefönster Sekel i trä med 3-glas.

Fönster som låter huset andas

– Att få ett mer energisnålt hus anpassat för framtiden var otroligt viktigt för oss, menar Malou, men det fick helst inte göras med negativ påverkan på vare sig klimat eller husets stomme.

Det visade sig dock att fasaden var murken, det var hål rakt in i den oisolerade vinden och fönstren gick inte att stänga helt, vilket de blev tvungna att åtgärda. För Malou och Niclas var det även viktigt att försöka återskapa husets ursprung rent utseendemässigt. Originalfönstren var dock borta sedan länge och utbytta mot aluminiumfönster i olika dimension och skick, men tack vare gamla bilder kunde de se att huset haft både flaggfönster och fönster med spröjs genom tiderna.

– Den äldsta bilden från 1915 visade spröjsade 2-luftsfönster och det blev utgångspunkten när Kronfönster hjälpte oss att ta fram en modell och storlek så lik originalet som möjligt, förklarar Malou.

Paret samtalade med Kronfönster huruvida de skulle välja allmogefönster Sekel med 2- eller 3-glasfönster. Då prisskillnaden inte var så stor föll valet på det senare, eftersom den investeringen kan tjänas in relativt snabbt med tanke på dagens elpriser. De valde även till spaltventiler i alla rum utom badrum och kök, som hjälper huset att andas utan den åverkan som väggventiler kräver.

Vad innebär energisnåla fönster?

Med energifönster menas att fönstret ska ha ett U-värde på högst 1,2, vilket indikerar hur mycket värme som fönstret släpper ut. På samma gång släpper fönstret in mer värme och dagsljus när det har lågt U-värde.

– Det känns bra att vi bytte till energisnåla fönster med ett U-värde på 0.99. De både återskapar husets karaktär samt ger energibesparingar och ett jämnare inomhusklimat, säger Malou.

Husets energitjuvar

Enligt Energimyndigheten står gamla fönster och dörrar för cirka 35 procent av ett hus totala energiförlust, och kan alltså vara riktiga energitjuvar. Väggar, golv och tak står för omkring 50 procent av förlusterna, så dessa valde paret att tilläggsisolera med cellulosaisolering.

– Genom dessa ändringar hålls värmen inne samtidigt som vi låter huset andas, vilket blev det en bra investering för oss och för Stjärnebergas framtid, avslutar Malou.

Unikt sommarerbjudande

I sommar får du inte bara mest fönster för pengarna hos Kronfönster – utan även en upplevelse för dig eller familjen. När du handlar fönster hos Kronfönster i sommar så bjuder de på en upplevelse (värde 800-3500 kronor beroende på summan du handlar för) med kampanjkoden ”Kronfönstersommar”. Läs mer om sommarerbjudandet här!

Om Kronfönster

Kronfönster har sålt fönster online sedan 2005. De tillverkar sina produkter först efter beställning vilket eliminerar fördyrande mellanhänder och lagerkostnader. Alla produkter tillverkas med kvalitet i fokus och genom en enkel logistik där köpet går direkt från webbplatsen till kunden kan de erbjuda mest fönster för pengarna!

Vill du veta mer om Kronfönsters fönster? Kontakta deras fönsterexperter på 0470-79 50 50 eller besök kronfonster.se.

Läs även: Så återskapade Malou Augustin en vacker pardörr på det gamla säteriet

Rulla till toppen