Svenskt Tenns sommarutställning signerad Margherita Maccapani Missoni – se bilderna här

Som en enda stor eklektisk och färgsprakande trädgårdspicknick som för tankarna till ett soligt Italien. Svenskt Tenns sommarutställning bjöd på inspiration signerad den italienska designern Margherita Maccapani Missoni.

En solig trädgårdspicknick med lekfulla dukningsdetaljer och Italienskt hantverk stod i fokus när Svenskt Tenn öppnade dörrarna till sommarutställningen för 2023. Utställningen Greetings from Margherita har kurerats av den italienska designern och entreprenören Margherita Maccapani Missoni, hon har även skapat en mindre kollektion inredningsdetaljer för Svenskt Tenn.

– Jag har länge varit ett fan av Svenskt Tenn, och inreder gärna mitt hem med Josef Franks möbler och mönster. Med den här utställningen vill jag skapa en annorlunda version av Svenskt Tenns karaktäristiska värld genom att inkludera samtida italiensk formgivning och min tolkning av den typiska italienska filosofin av att vara utomhus tillsammans, berättar Margherita Maccapani Missoni.


LÄS ÄVEN: Sätt färg på dukningen med pelargoner – 5 fina idéer


Margherita Maccapani Missoni beskriver även utställningen som en hyllning till Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericson.

– Jag inspireras av och känner ett slags släktskap med Estrid Ericson. För mig var hon en person med hög integritet som väldigt tidigt tänkte utanför boxen och gjorde saker på sitt eget sätt, avslutar Margherita.


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: 5 knep för en fin sommardukning


Utvalda mönster av Josef Frank

Utställningen kretsar kring flera uppdukade bord fyllda av färgstarka och lekfulla dukningsdetaljer. På borden syns även unika föremål skapade av italienska hantverkare och mindre producenter, utvalda av Margherita Maccapani Missoni.

Förutom den italienska ådran så genomsyras årets sommarutställning av utvalda mönster av Josef Frank – bland annat Italian Dinner, Catleya, Mirakel, Poisons, och Vegetable Tree. Mönstren dyker upp på allt från dukar till möbler och parasoll som skapats specifikt för årets utställning.

– För Greetings from Margherita har vi arbetat med visionen att skapa en känsla av utomhus inom Svenskt Tenns väggar. Fokus har varit på att lyfta ut Josef Franks färgstarka mönster och utvalda möbler till en fiktiv trädgård med dukade bord, kommenterar Karin Södergren, Head Curator på Svenskt Tenn.

Hjärtformade kuddar och brickor

Bland Margherita Maccapani Missonis produkter för Svenskt Tenn hittar man hjärtformade kuddar som sytts för hand i Josef Franks mönster Mirakel, Barranquilla, och Dixieland. Minikollektionen består även av två mindre brickor och tallik och assiett som tillverkats exklusivt för Svenskt Tenn i Italien.

– Jag inspireras av och känner ett slags släktskap med Estrid Ericson. För mig var hon en person med hög integritet som väldigt tidigt tänkte utanför boxen och gjorde saker på sitt eget sätt, avslutar Margherita.


LÄS ÄVEN: 10 somriga dukningar att inspireras av just nu


Sommarutställningen på Svenskt Tenn, Greetings from Margherita, finns att se i butiken på Strandvägen 5, juni–27 augusti. Hela kollektionen med inredningsdetaljer från Svenskt Tenn (kuddar, brickor, assiett och tallrik) kommer att finnas tillgänglig både online och i butik. Delar av sortimentet som skapats unikt för utställningen av externa producenter kommer endast finnas tillgängligt på plats i butik

Rulla till toppen