Anna uppfyllde drömmen om ett gammaldags gårdsliv: ”Fler behöver uppleva det riktiga lantlivet”

Hönsen sprätter glatt runt bärbuskarna och i hagarna betar korna året om. På den varsamt renoverade familjegården lever Anna sin dröm om ett lugnt liv på landet, precis som förr i tiden.

Anna Clemetsdatter Müller växte upp på gården i Åsbygda och lärde sig tidigt att gilla gårdslivet. Det var hennes föräldrar, Synnøve och Oscar, som bestämde sig för att flytta från stan och köpte fastigheten 1977. De drömde om det goda livet på landet, att leva nära naturen och att ha kor. Mycket tid ägnades sedan åt djuren och fokus på god djuromsorg är fortfarande centralt på gården. 

– På grund av det blev det inte många semesterresor och fritid, men som barn var livet här på Aslaksrud ett paradis för mig, säger Anna. Många kvällar somnade jag i lagården tillsammans med Mottenpus, min katt, medan jag väntade på att mamma och pappa skulle mjölka färdigt.

I dag är hon utbildad agronom och har gått i sina föräldrars fotspår. Drömmen om en egen gård fanns länge, och 2018 gick den i uppfyllelse då föräldrarna flyttade till ett mindre hus på egendomen och huvudbyggnaden stod tom och behövde omtanke och kärlek. 


LÄS ÄVEN: Lantligt och modernt – så skapar du inredningsstilen i hemmets alla rum


Gården flyttades till den här platsen i mitten av 1800-talet, och är av okänt ursprung. Fasaden är behandlad med linolja. Popplarna planterades av Annas föräldrar.
Border collien Knupp kikar in från köksingången. Anna är förtjust i färger, och har själv blandat kulörerna till köket. På den ommålade och loppisfyndade stolen ligger ett fårskinn från gården.
Här bor: Anna Clemetsdatter Müller och Jørgen Ruud med Signe, 8, Eirik, 10, och Thorvald, 12 år. Jobbar som: Anna är agronom och förskollärare, Jørgen jobbar på bank. Huset: 1800-talsgård i Åsbygda, 6 mil norr om Olso.
Det gula huset är byggt i mitten av 1800-talet.

Gammaldags gårdsliv

Det vackra gula huset är från mitten av 1800-talet och ligger omgivet av en hel liten by av hus. Här finns en timmerlada med vagnsskjul, ett magasin, en liten smedja och en lagård. Sakta men säkert har Anna och hennes familj renoverat och restaurerat husen på gården, ett rum i taget. Precis som sin mamma är Anna mån om estetik, färger och ljus och hon har lagt ner mycket tid och kärlek på att hitta rätt kulörer och uttryck till rummen.

– Vi har varit måna om att värna originalstilen, modernisera för komfort och reparera det som skadats utan att kompromissa med platsens själ, säger Anna. 

Stolarna i den vackra matsalen med pärlspont är Hans J. Wegner. Kristallkronan är arvegods. Mellan de stora fönstren hänger konst av Frank Brunner.
Den gamla bakugnen är original från husets byggår, ett riktigt smycke i köket.  Den används mest som avställningsyta, men till jul eldar man i den.
Köksstommarna är från Ikea, men sprejmålade i en specialfärg där Jotuns ”4109 Gustaviansk blå” blandats med extra svart pigment.
På köksön finns färska grönsaker som odlas på gården. Annas samling av blåvitt porslin, främst Spode, visas i den turkosmålade tallrikshyllan i köket. Bordet är ett loppisfynd. 

LÄS ÄVEN: Modernt och lantligt hemma hos Himla-ägaren


Målet har hela tiden varit att gården ska förbli så intakt som möjligt, men vissa eftergifter har man varit tvungen att göra. För att slippa drag och få en bättre och mer ekonomisk uppvärmning under vintern har man bland annat bytt ut fönstren. Men även om de är nya är de i tidsenlig stil med träram och spröjs. 

Överallt runt husen gör sig djuren påminda. Hönsen sprätter runt fritt och naturbeteskorna – som går in och ut ur lagården själva – betar av kulturlandskapet året om. Mjölkkorna och fåren är flest i antal och står för merparten av inkomsterna, men även hästar, katter och hundar trivs på gården som drivs ekologiskt sedan 1992. 

– Djurskydd och etik är väldigt viktigt för mig, säger Anna. Mina kor äter aldrig kraftfoder, de får bara gräs och ensilage på vintern. Här används aldrig bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det viktigaste för mig är att djuren ska ha ett bra liv.

Vy från matsalen och in mot hallen och vardagsrummet. På bordet syns ägg från gårdens höns. De är av flera olika raser, därav alla fina färger.
Vardagsrummet har fin utsikt över ängar och åkrar i söder. Väggen är målad i ”4477 Deco Blue” från Jotun. Soffan och puffen som används som bord är från Møblia. Konst, Frank Brunner. Taklampa,  ”Kotten”, Louis Poulsen.
Linneskåpet är ett vintagefynd som målats om i en pigg limegrön ton. 

Öppet för alla

– Jag tänker ofta på alla djur jag känt som barn, från kycklingar och ankungar till de stora, varma korna som doftade så gott. Kattungarna i höet och lammen på våren. Allt detta är sinnesupplevelser som sitter som gjutna i mig, säger Anna, som nyligen haft fullt upp med lamningen.

I tre veckor har hon haft ledigt från jobbet som förskollärare för att hjälpa nya små pälsfår komma säkert till världen. Dessutom driver hon gårdsbutiken och kaféet.

– Jag har alltid haft en önskan om att öppna gården för allmänheten, säger Anna. 

Väggarna i vardagsrummet är målade i ”4477 Deco Blue” från Jotun. I ett hörn står en älskad gammal Steinway-flygel. Spegeln är arvegods från Annas farföräldrar.
I den rymliga entrén står ett antikt bord och stolar för att välkomna besökaren. Krukan på bordet är från Annas gårdsbutik. Här sätter hon ner kvistar eller blommor från trädgården.
Från entrén leder pardörrarna ut mot verandan med fin snickarglädje. Golvet i rejält granplank är original. Väggen är målad i färgen ”8302 Laurel”, Jotun. Stolen är arvegods, bordet och fåtöljen är köpta på Blocket. Matta, Maktabi Oslo.

Fler behöver uppleva det riktiga lantlivet, tycker Anna. Sitta en stund under ett äppelträd med en fika. Kanske få med sig något av det som Anna fick som barn, med hembakat bröd, mjölk direkt från tanken i ladan, egen svartvinbärssylt och tända ljus på bordet.

– På ett besök hos oss får du uppleva känslan av att komma till en riktig gård, där djuren finns på nära håll. Jag tror att många uppskattar det.

Det som driver Anna är att få dela med sig av sin gårdsdröm. Men också att hela tiden skapa med händerna, och se resultatet av det arbetet.

– Det är så givande! Att ängen blev så fin när jag skulle plantera om den, till exempel. Eller att rosorna med rätt skötsel blir så vackra. Att djuren trivs och att vi klarar av att förvalta kulturlandskapet. En ständig känsla av nytt liv, nya möjligheter, nya somrar. Det är för mig den bästa upplevelsen. 

Trappan är målad i ”9938 Muted Black” från Jotun, väggen i ”9904 Twilight”. På golvet ligger en matta av kohud. Urnan är från Annas egen butik, Hos Anna.
Det vilsamma sovrummet är inrett i ljusa toner. Sängkläder från Kid Interiør.

LÄS ÄVEN: Lantlig pärla med magiskt växthus, ljusa trägolv och blomstrande perenner


Så inreder du ett gammalt hem – för ett modernt liv

Annas kusin, Charlotte Green som är inredare och stylist, har hjälpt till med flera av lösningarna på gården. Här är hennes tankar om hur man inreder ett historiskt hem för ett modernt liv. På Instagram hittar du Charlotte på: @charlottegreendesign

  •  Börja med att ta reda på vad som är skyddsvärt. Det kan gälla till exempel takbjälkar, golv, tegel eller fönster. Låt detta vara utgångspunkten för inredningen och uttrycket i hemmet.
  • Mörka takbjälkar kan vara en fin kontrast till en annars ljus och lätt look. Snickerier och lister kan framhävas med egen färg, eller ges samma ton som väggar, dörrar och karmar för att inte ta för mycket fokus.
  • Inför nytt som en kontrast till det gamla. Tänk dock balans i form, färg och design.
  • Ett gammalt hus saknade förmodligen ursprungligen indraget vatten och avlopp, så tänk till ordentligt när det gäller nyinstallationer. Var är behovet störst? Var finns bäst ljus? En ny placering kanske borde övervägas? Ett kök som tidigare låg på husets skuggsida kan få nytt liv om man öppnar det mot ett rum i söder.
  •  Det kan vara svårt att hitta gamla lister och stuckatur. Då kan restaurering vara ett alternativ, eller att ersätta med nyproducerat.
  •  Nya fönster, isolering och golvvärme är väl använda pengar och i många fall ett måste för det moderna livet i ett gammalt hus.
Rulla till toppen