Så håller du sams med släkten i sommarstugan – expertens viktigaste råd

Tjafs om städning, regler eller bara allmän irritation. Att man snart återigen ska dela hushåll med släkten under några veckor kan kännas olustigt . Men lugn – här är experternas bästa råd för en skönare sommar.

En fin faluröd fasad på fritidshuset är inte det primära när man samäger – utan att vi tar hand om relationerna i familjen, som ju ska bo i stugan, för att så smidigt som möjligt klara av att vara många på ­liten yta under semestern. 

Detta enligt boken ”Sommarstugan, konsten att överleva sommaren med släkten”, där Björn Öberg, skribent och manusförfattare, målar upp 14 vanliga scenarier och låter Anna Bennich, psykolog, analysera dem. 

– Vi har ibland en uppfattning om att bara vi är vuxna människor så löser sig saker av sig självt längs vägen. Så kan det vara ibland, men gäller långt ifrån alla familjer. Om vi förstår att det krävs en del tid, en del acceptans, en del kompromisser – redan då har vi kommit en bit emot en bättre samvaro, säger Anna Bennich.

Utmaningar i umgänget

Det är grönt och skönt ute och du ser kanske fram emot en semester med den närmaste familjen, trots att förra slutade med känslor av ”Aldrig mer” där du kände att du passade upp hela tiden och bet dig i tungan för att inte säga något argt. Allt det är glömt nu till förmån för att få rå om och skämma bort era nu vuxna barn och fördjupa relationen till barnbarnen. 

Det är fint så, men samtidigt ack så lätt att halka tillbaka i gamla mönster, som att ursäkta att sladdisen, numera 30 plus, sover bort halva dagarna och de sysslor som löpande behöver göras med att hen ju är en känslig konstnärssjäl, vilket som vanligt irriterar de äldre syskonen. Och så är cirkusen igång. 


LÄS ÄVEN: Så undviker du konflikter om fritidshuset – expertens viktigaste råd


Inte alls konstigt, enligt Anna Bennich: 

– Det är svårt att ha en helt grälfri vardag med sina närmaste, vi bråkar mest med dem som vi har allra närmast omkring oss. Ofta för att vi känner oss relativt trygga med dem. Det är också lättare att irritera oss på dem som vi har ”inpå skinnet”, förklarar hon.

Vad ingår i ”vanligt hyfs”?

Med många på liten yta i ­olika åldrar följer utmaningar som hur man ska tänka kring umgänget, måltiderna och vad som ingår i vanligt folkvett och hyfs. 

– Jag tror att intentionerna ofta är goda hos alla inblandade. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt, men vi har lite olika bild av vad det är. En del vill varva ner och slappa i sommarhuset, andra passa på att fixa och renovera. 

– Jag tror att intentionerna ofta är goda hos alla inblandade. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt, men vi har lite olika bild av vad det är. En del vill varva ner och slappa i sommarhuset, andra passa på att fixa och renovera. 

Vad som är en härlig sommar är helt enkelt väldigt olika från en individ till en annan, funderar  Anna Bennich vidare. Att alltid hålla tyst för att man är konflikträdd är ingen bra strategi, anser hon, även om hon förstår varför vi gör det: 

– Det är jobbigt att vara osams med varandra, energikrävande att vara arg, liksom att det är obehagligt att bli sårad eller såra andra. Därför undviker många av oss konflikter så gott det går. Ibland är det ju bra att kunna släppa saker. 

Att aldrig säga sin åsikt, kanske av rädsla för att relationen inte ska hålla för ett gräl, kan leda till arga och bittra känslor och en stor hög av missnöje som till slut riskerar att explodera, konstaterar Anna Bennich.


LÄS ÄVEN: 7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus


6 smarta expertråd för att hålla sams i sommarstugan

  • Använd jag-form: Om du ger uttryck för ditt missnöje så utgå från hur du kånner, det uppfattas som mindre attackerande. Istället för ”ni är så himla lata i den här familjen, jag får alltid laga mat och diska”, prova ”jag blir trött och känner mig lämnad ensam när det alltid är jag som tar hand om mat och disk, kan vi göra på annat sätt, jag skulle vilja ha lite hjälp”. 
  • Detaljnivå kan behövas: Vi tänker att umgänget och att dra sitt strå till stacken ska flyta på av sig självt – vi är ju vuxna. Och att om alla andra skärpte sig lite skulle det inte vara något problem. Men det finns ingen exakt måttstock när det gäller rätt och fel. Man behöver ofta noggrant prata igenom hur umgänge och förhållningssätt ska se ut för att minska risken f för konflikter och missförstånd. 
  • Försök att ha en generös inställning: Din syster kanske gärna smiter undan när det ska diskas – men å andra sidan pysslar och fixar hon i huset och gör det hemtrevligt. 
  • Hitta en rimlig nivå: Var ödmjuk inför att du och andra kan ha olika uppfattning om vad en städad hall är, till exempel. Innebär det inget grus på golvet och skor som står på parad – eller att man Åtminstone kan se en liten bit av golvet? 
  • Prata när ni är sams: Är man arg är man inte så konstruktiv. Och samtala innan du samlat på dig alltför mycket missnöje och frustration. Förvisso kan pratet leda till att det blir dålig stämning efteråt. Å andra sidan måste man kunna säga när något inte känns bra, om man ska dela sommarboende i en hel månad. 
  • Semestra separat: Blir det för mycket att alla är i stugan samtidigt, så dela upp vistelserna. Dock kan nya problem se dagens ljus, som vem som alltid försöker få ”de bästa veckorna”, inte städar ordentligt, låter trädgården förfalla och så vidare. så gör en så rättvis planering som det gör i förväg – och tänk över ett längre tidsspann. Till exempel kan de mest eftertraktade veckorna varvas mellan familjerna. 

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen