Allt du behöver veta för att lyckas med tagetes – skötsel, odling och olika sorter

Först i var mans trädgård, sedan en plats i ­skamvrån och till slut en älskad favorit återigen – ­tagetes har gjort en krokig resa. ­Denna favorit är fin i alla möjliga sammanhang, från den lilla krukan på balkongen till en storstilad sommarblomsplantering eller i trädgårdslandet. Här tipsar vi om hur du lyckas med tagetes.

Tagetes är lättodlade och anspråkslösa och finns i en mängd nyanser av gult – från gräddvitt, citron- och solgult till orange och rostrött. Också höjden varierar, från blygsamma 15 centimeter till så mycket som 80 centimeter. Tagetes hör till asterväxterna, samma växtfamilj som ringblomma, dahlia, solros och sallad.

Länge var tagetes en växt på undantag, i alla fall av oss som fick en överdos under 1970-talets boom. På den tiden fanns den i varje rabatt och blomlåda. Växten hamnade sedan i skymundan och fick en tråkstämpel – men nu har den fått sin revansch, och det med besked.

Tagetes passar fint i framkanten på storslagna sommarblomsplanteringar, mycket för plantans mjuka, fluffiga form och den rika blomningen. Växten har också fått en given plats i trädgårdslandet. Särskilt den småblommiga arten liten tagetes blir fin att plantera som inramning av odlingen eller mellan grönsaksraderna.


LÄS ÄVEN: Lummig och lättskött trädgård – kika in och ta del av familjens bästa tips


Så lyckas du med tagetes
Härligt blommig skörd!

Aromatisk doft av citrus

Idag är det kanske inte samma storblommiga, upprätta sorter som tidigare var populärast som går hem hos odlare, utan småblommiga tagetes eller sådana med ett mer ursprungligt utseende med enkla blommor. Tänk bara på den som kallas linnétagetes, en kulturarvssort som ska härstamma från Carl von Linnés sommarställe utanför Uppsala, Linnés Hammarby.

Sorter med enkla blommor är dessutom uppskattade av pollinatörer.

Liten tagetes, ofta kallad kryddtagetes, går att använda i maten. Bladen har en kryddig smak av citrus, men både blommor och blad är ätliga. Andra har en smak som för tankarna till lakrits och säljs under namnet lakritstagetes.

Tagetes fungerar också som varningsklocka för ohyra, precis som rosorna i kanten av en vinodling. Det är där man märker skadedjuren först, innan rankorna drabbas. Samma sak med tagetes.

Att odla tagetes eller andra aromatiska växter i kombination med kål sägs också minska angreppen av ohyra. Tanken är att växtens doft ska förvirra insekterna så att de låter kålen vara. Om det är så att sniglar, som egentligen har som uppgift att bryta ner växter i naturen, inte kan låta bli tagetesen och man inte vill offra den, går det att odla växten i kruka.

Så lyckas du med tagetes
’Newton’

7 fina tagetessorter

Glanstagetes, Tagetes lucida

En blygsam art med små, enkla blommor. Kan ­användas som kryddväxt.

Lakritstagetes, Tagetes filifolia

Bladen har en smak som påminner om anis eller lakrits.

Linnetagetes, Tagetes patula, ’Burning Embers’

En kulturarvssort från 1920-talet med buskigt växtsätt och enkla, bronsröda, guldkantade blommor. ­Sorten härstammar från ­Linnés Hammarby.

Liten tagetes, Tagetes ­tenuifolia

Plantan har ett tätt, ­bulligt växtsätt och blir helt översållad med små, enkla blommor. Bladverket är flikigt med en citronliknande doft. Kallas också krydd­tagetes. Tre fina sorter är ­’Lemon Gem’ i gult, ­’Tangerine Gem’ i orange och ’Paprika’ i röd-orange.

Så lyckas du med tagetes
’Mr Majestic’.

LÄS ÄVEN: 8 växter som håller myggorna borta i sommar


Sammetstagetes, Tagetes patula

En rikblommig tagetes med ett kompakt, aningen rundat växtsätt. Ofta med fyllda blommor. ’Mr Magestic’ har häftiga blommor som är randiga i rödbrunt och varmgult. ’Ground Control’ är en sort som används till gröngödsling.

Stor hybridtagetes, Tagetes erecta x patula

Genom att korsa stor tagetes med ­sammetstagetes har man fått fram extra storblommiga sorter, exempelvis ’Zenith Red’, ’Zenith Orange’ och ­’Zenith Yellow’.

Stor tagetes, Tagetes erecta

Växten är lite högre än andra tagetes och har ett mer upprätt växtsätt. Blommorna är stora och tätt fyllda. ’Jubilee Orange’ är en sort med orangegula blommor. Vill man ha en mer diskret färg finns det blekgula, näst intill vitblommande ’Vanilla’.

Så lyckas du med tagetes
Härligt röd linnétagetes.

Så lyckas du med tagetes

Det finns färdiga plantor att köpa i trädgårdsbutiken under försommaren, men vill man ha ett större utbud och plantera några ovanliga tagetes är det bäst att så själv.

  • Fröså inomhus april–maj.
  • Så glest i en kruka med såjord och täck med ett tunt lager jord.
  • Se till att hålla jorden fuktig. Bästa temperatur vid groning är 18 grader.
  • När fröna har grott ställer man sådden ljust och ­något svalare för att de små plantorna ska bli knubbiga och fina.
  • När plantorna är stora nog att hantera, det vill säga när de första riktiga bladen har kommit efter hjärtbladen, sätter man plantorna en och en i ­var sin kruka. Sätt dem då i blom- eller planteringsjord, som är mer ­näringsrik än såjord.
  • Plantera ut när risken för nattfrost är över. Det brukar vara i början av juni. Det gäller hela landet.
  • Nyp gärna bort de första blomknopparna så förgrenar sig ­plantan­ bättre. Under sommaren är det bra att plocka bort överblommat för att få växten att få ännu fler blomknoppar.
Så lyckas du med tagetes
Vid indiska högtider blir till och med fordonen dekorerade med tagetesgirlanger.

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med luktärter – odlingstips och viktiga skötselråd


Mytomspunnen blomma

  • Tagetes har fått sitt namn efter Tages, visdomens gud. Blomman kopplas ihop med solens gula färg och får då symbolisera passion och kreativitet.
  • Växtens engelska namn är ”marigold”, som kommer från ”Mary’s gold”, eftersom man lade tagetesblommor vid jungfru Marias altare istället för pengar.
  • Blomman är också en del av den indiska kulturen, trots att växten ursprungligen kommer från Mexiko och bara har funnits i Indien cirka 350 år. Vid olika festivaler pryder man det mesta med gyllengula tagetesblommor och tagetesgirlanger – till och med lastbilarna blir dekorerade. På marknader och gatustånd säljs tagetes både som lösa blommor och som färdigbundna girlanger.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen