8 tips för ett romantiskt och grönskande uterum

Skapa ett inbjudande rum som du fyller med besjälade ting med patina. Tillför romantiska rosor för väldoft och pelargoner för gammaldags ögonfröjd. Här är 8 tips för ett romantiskt uterum.

Så skapar du ett romantiskt och grönskande uterum:

1. Blanda olika sorters rosor

Blanda flera sorters rosor med olika väldoft – det ger en ljuvlig atmosfär. Använd också dina blommor i hemmet. Ställ dem i vaser, bevara dem i torkade buketter eller gör potpurrier. 


LÄS ÄVEN: Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips


2. Inred med vita rottingmöbler

Vitmålade rottingmöbler med skavda kanter ger en gammaldags känsla. Mårbackapelargonerna på fönsterbrädan är planterade i olika loppisfyndade krukor. På väggen hänger en målad trähylla från förr. 

3. Sätt in gamla dörrar

Ge gammalt byggnadsmaterial som dörrar och spröjsade fönster en ny chans. Även tegel kan med fördel återbrukas. Låt klätterrosor bli en levande och frodig portal kring dörrar och fönster.

4. Gröna växter från golv till tak

Inred med växtlighet från golv till tak. En vinranka som bjuder på druvor såväl som skön skugga slingrar sig runt takbjälkarna. Överallt finns pallar, sidobord och hyllor som hyser sommarens blomster. Bordet är delvis byggt av återvunna golvbrädor.

5. Måla om gamla möbler

En antik skänk har förvandlats till en charmig planteringsbänk för säsongens sådd och omplanteringar. Att måla om gamla möbler ger ofta ett snabbt lyft.  


LÄS ÄVEN: Skapa en trädgård inspirerad av feng shui – expertens bästa tips


6. Sommarkök i boden

Låt ett skjul eller en bod bli ett litet fint sommarkök med porslin, bestick och glas för att du enkelt ska kunna njuta av en måltid i det gröna utan att behöva springa till boningshuset. Gamla trälådor kan omvandlas till hyllor eller förvaringskärl.

7. Hörna för läsning och vila

Gamla möbler som står i lador och på vinden kan få nytt liv i din trädgård eller uterum. Med en antik järnsäng går det att ställa i ordning en magisk och vilsam plats för
vila och läsning. Blanda gärna korg, keramik och inslag av metall för spännande kontraster.

8. Hängande ljuslyktor

En fin glasburk kan enkelt göras om till en trevlig ljuslykta. Häng upp den vid ett fönster och njut av utsikten.


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: Så skapar du en mysig uteplats


Rulla till toppen