Så undviker du konflikter om fritidshuset – expertens viktigaste råd

Finns det ett fritidshus i släkten är chansen stor att det ska gå vidare till nästa generation. Men vad ska man tänka på vid ett generationsskifte? Här ger Fredrik Aldmo, expert inom fastighetsrätt, sina viktigaste råd för att undvika konflikter.

När och om fritidshuset ska gå till nästa generation kan det dyka upp såväl frågor som konflikter – ska alla barnen ta över en del av ägandet eller ska någon kompenseras på annats sätt? Oavsett storlek eller värde på fritidshuset handlar det ofta om stora summor pengar, en viktig anledning att planera övertagandet av fritidshuset i god tid. Fredrik Aldmo är expert inom fastighetsrätt på Familjens Jurist, här ger han sina viktigaste råd kring vad man ska tänka på för att undvika konflikter om fritidshuset.

Så undviker du konflikter om fritidshuset:

Vad är det viktigaste man bör tänka på och vilka frågor bör lösas för att undvika en konflikt kring fritidshuset?

– Man ska alltid börja med att prata med barn eller barnbarn innan man skänker bort eller testamenterar en fritidsfastighet. Dessutom måste man fundera på vilka villkor man vill ha med i gåvobrevet eller testamentet. Exempelvis om gåvan ska vara enskild egendom eller inte.

Finns det några vanliga fallgropar som många missar – vilka?

– De vanligaste fallgroparna är avsaknad av villkor, eller otydliga villkor, exempelvis om man skrivit in ett överlåtelseförbud som gör att det inte går att belåna fastigheten, då kan den som tagit över fastigheten kanske inte laga taket i framtiden.

Många gånger finns det kanske flera barn som gärna vill ta över fritidshuset. Finns det några bra lösningar här för att undvika konflikter?

– Om man har fler barn än ett bör man alltid ta hjälp av en jurist. Om du till exempel skänker fastigheten till ett barn mot att det barnet ska ge pengar till sina två syskon finns det stor risk för arvsrättsliga problem i framtiden.


LÄS ÄVEN: 7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus


Om man har fler barn än ett bör man alltid ta hjälp av en jurist, menar Fredrik Aldmo, expert inom fastighetsrätt.

Fyra viktiga punkter att tänka på 

Om du vill att egendomen stannar inom släkten  

Om du vill säkerställa att fritidshuset stannar kvar i släkten kan du överlåta den som enskild egendom. Du kan reglera detta med hjälp av ett testamente eller gåvobrev. Du kan även skriva in villkor om hembud eller överlåtelseförbud i testamentet eller gåvobrevet. Tänk på att ta hjälp av en jurist när du utformar villkor om hembud eller överlåtelseförbud. Ett otydligt villkor kan nämligen ställa till stora problem för den som tar emot fastigheten.

Prata igenom den familjerättsliga situationen

Det är ett vanligt förekommande upplägg att barn som får ett fritidshus eller liknande i gåva från sina föräldrar kompenserar sitt syskon genom att betala en summa direkt till syskonet. Här är det viktigt att tänka på att det finns regler om förskott på arv att ta hänsyn till. Det kan även förekomma att den som ger bort fastigheten vill ha rätt att bo kvar eller nyttja fastigheten på något sätt. Ur ett arvsrättsligt perspektiv kan sådana villkor dock leda till tvist mellan arvingarna.  

Tänk på nyttjanderätten

Nyttjanderätt är rättigheten att använda någonting som ägs av någon annan. Det kan exempelvis handla om en brygga eller ett båthus i närheten av ett fritidshus. Nyttjanderätten påverkas om fastigheten byter ägare. Exempelvis har inte den nya ägaren automatiskt rätt att använda någon annans brygga bara för att den tidigare fastighetsägaren har haft rätt att göra det under en lång tid.

Fundera på om du vill stycka av fastigheten

Innan du genomför ett generationsskifte är det bra att fundera på om du vill stycka av fastigheten, och om det är möjligt. Med bygglov och rätt förutsättningar kan det finnas stora pengar att tjäna på att sälja de nya tomterna separat. 


LÄS ÄVEN: Lantlig inredning och franska influenser hos konstnären på Österlen


Rulla till toppen