Stora fönsterpartier och 170 kvadrat trädäck: ”Harmoniskt att bo med skogen inpå knuten”

Sofie och Christian bytte sekelskifte mot ett nybyggt, lådformat hus där gränsen mellan inne och ute suddas ut. Här har de fått möjlighet att skapa ett hem från början, helt skräddarsytt för alla årstider och goda tillfällen.

Familjen Sandell, som består av Sofie, Christian, barnen Loke och Juni samt hunden Hjördis, bor i en arkitektritad enplansvilla som är helt anpassad och justerad efter familjens önskemål. Huset är beläget i skånska Åhus, bara ett stenkast från havet och omgivet av stora tallar. Den vackra naturen blir som en del av huset, som är utformat för att nästan sömlöst smälta in i omgivningen.

– Detta är en av Åhus vackraste tomter och den matchade vår vision om att få in naturen i och nära huset, säger Sofie. Det är så en rogivande och harmonisk känsla att bo med skogen inpå knuten, med allt som hör till. Vi har också bara 700 meter till havet vilket så klart är ett stort plus.

Huskroppen är byggd i lådformat, med en fasad färgsatt med järnvitrol som gör ett betongliknande intryck. På framsidan har fönstren traditionell storlek för att minska insynen men på baksidan, mot skogsdungen, går fönsterpartierna från golv till tak. 


LÄS ÄVEN: Så blev 150 kvadrat trädäck lösningen för den sluttande trädgården – kika in


Enplansvillan ligger på en höjd med naturen helt inpå husknuten. Fasaden är målad med en vit färg och sedan järnvitrol. Stolar med bord uppe på trädäcket, Mio.
Familjen Sandells hus är designat att bli ett med naturen utanför fönsterpartiet på 14 meter. Stolar, ”CH23” och ”CH24, Wishbone Chair”, Carl Hansen, i ek och valnöt. Matbordet i amerikansk valnöt är från en lokal snickare. 
Köket är från Ballingslöv. Köksö samt sidoskåp, ”Bistro” i varmgrå. Högskåp, ”Wood Ek”, matt vitpigmenterad.  Kulör på väggen, Jotun Lady minerals, ”1269 Gryning”.

I trädgården på baksidan har paret också byggt ett generöst trädäck på 170 kvadratmeter över tomtens nivåskillnader, där varje avsats förbinds med trappsteg. Man har även byggt in en tall i däcket och vissa avslut är organiskt formade för att skapa mjukare intryck.

– Vi ville få ett jämnt flow i samklang med naturen, därför har vi också återplanterat mossa, tallar och ljung från närliggande tomter som skulle bebyggas, säger Sofie. 

Hon fortsätter:

– Vi har även strävat efter att skapa trivsamma miljöer och rum som passar för olika tider på dygnet. Som när vi har kalas till exempel, då tar vi bara ner alla bord till det nedre däcket så att vi alla kan sitta tillsammans. Då kan vi även förbereda sallad och grilla vid uteköket med våra gäster.

Köket är från Ballingslöv. Köksbänken är rostfri, tålig och härlig att arbeta på. Barstolar från Hans K. Sittkuddar från Åhléns. Golv från Bjelin med ljust hårdvax.
De stora skjutdörrarna ger direkt tillgång från köket till trädäcket.
Stol, ”CH23”/Carl Hansen.

LÄS ÄVEN: Kika in i attefallshuset på 25 kvadrat: ”utmaningen var att skapa en luftig känsla”


Fördelar med att bygga nytt

Familjen bodde tidigare i ett gammalt vackert hus från tidigt 1900-tal, ”ett riktigt sagohus” som Sofie uttrycker det, med en vacker, gammaldags och lummig trädgård. Men även om Sofie älskade huset så kände sig Christian definitivt färdig med det och ville gå vidare. Ett spännande nybygge var det som lockade honom. 

– För mig fanns det inget annat hus, säger Sofie. Men efter hand insåg jag fördelarna med att bygga nytt och snart var jag med på noterna. Det som lockade var att kunna utforma sitt hem helt själv och från början. Men för mig var det extra viktigt att det nya huset inte fick bli stelt och opersonligt även om stilen skilde sig markant.

I utomhussoffan ”Le Grand Air” från Decotique trivs lilla Hjördis. Soffbord i teak, specialbeställt från en lokal snickare. Stolar från Skagerak.Kuddar och plädar från Lovely Linen och H&M Home.
Paret har återplanterat växter och träd som behövde tas bort när huset skulle byggas. Pollare, Ateljé Lyktan.
Paret har byggt trädäck som följer naturens riktning med trappsteg som binder samman de olika delarna. Relaxstolar från Eco Furniture.
Här bor: Sofie och Christian Sandell med Loke, 14, Juni, 10, och hunden Hjördis. Insta: @sofiesandell1 Jobbar som: Sofie är projektsamordnare, Christian är bilförsäljare.
Huset: En arkitektritad enplansvilla från Willa Nordic på 150 m2.

Sofie och Christian tittade på flera olika husfabrikat men fastnade för Willa Nordic. Tillsammans med företagets arkitekt kom de överens om att inte bygga för stort men ändå optimera ytorna och skapa möjligheter att använda hus och tomt på bästa sätt genom säsongerna. Generösa sällskapsytor med plats för långbord och dansgolv när det önskas, och plats för stor julgran när det är dags för det. 

– Sedan var det oerhört viktigt att skapa siktlinjer och ett bra flöde genom rummen. Men det viktigaste av allt var att huset skulle andas harmoni och trygghet. Man ska komma hem och känna det som om man blir omfamnad, som i en varm kram från farmor, säger Sofie.

Soffhörnan ligger längst ner i huset och är en del av den öppna planlösningen där kök, matsal och vardagsrum ingår. Soffor, Petito. Golvlampa, ”Svit”, Ateljé Lyktan. Taklampa ”Ogle”, Ateljé Lyktan.
Väggarna är målade med kalkfärg för en levande känsla, Jotun Lady minerals, ”10342 Kalkgrå”. Skåp och hyllor, String, med galvaniserade gavlar och hyllplan i valnötsfaner. Bordslampa, ”Plug”, Ateljé Lyktan.

LÄS ÄVEN: Så blev kataloghuset personligt – med skogstomt och svarta innertak


Öppen planlösning

Från köpet av tomten tills paret fick sin nyckel i handen tog det cirka ett och ett halvt år. När huset var klart tog Sofie och Christian vid och målade invändigt med milt grå kalkfärg, byggde trädäcket med utekök och pergola och anlade skogsträdgården. Utsikten över den är det första man möts av när man kommer in. Längs hela vardagsrummet finns ett fönsterparti på 14 meter, varav tre meter består av ett skjutparti mot trädäcket. Planlösningen är öppen mellan kök, matsal och vardagsrum vilket ger möjlighet till umgänge var man än befinner sig i det stora rummet. Den öppna planlösningen är härlig, tycker paret, men de menar också att det gör att det blir extra viktigt att hålla ordning. Detta har de bland annat löst genom att sätta in två diskmaskiner i köksdelen. Till höger om vardagsrummet finns Sofies och Christians sovrum med tillhörande badrum. I andra änden av huset och bakom köket finns barnens rum, tv-rum, badrum samt tvättstuga. I alla rum går de milda tonerna igen, som tillsammans med naturmaterialen ger en elegant och ombonad känsla.

Paret älskar att duka fint och äta utomhus. Vinglas och vas från Iittala. Vattenglas från Ikea. Tallrikar, Duka. Servetter, H&M Home. Underlägg, Åhléns.
Vinglas och vas från Iittala. Vattenglas från Ikea. Tallrikar, Duka. Servetter, H&M. Underlägg, Åhléns.
Parets sovrum ligger innanför vardagsrummet med utsikt ut mot gatan. Spegelgarderoberna reflekterar ljuset och gör så att rummet känns större än det är. Sänglampor, Vipp. Sängbord, Åhléns. Säng, Mio. Pläd, Newport. Överkastet från Lovely Linen är egentligen en duk. Väggfärg ”KC14” i ”Taupe” från Detale CPH. 

– Helheten blev verkligen bra och vi stortrivs med planlösningen som är så genomtänkt för våra behov, säger Sofie. Jag är så glad över att vi följt vår magkänsla genom alla val, med stor hjälp och stöttning av hus­säljaren och entreprenören. Och sedan är det ju läget, det är bara helt oslagbart.

Rulla till toppen