Hus & Hems chefredaktör besökte designveckan i Milano – här är hennes trendspaning!

Mjuka former, starka färger, vackra textilier och en mix av traditionellt hantverk och den senaste tekniken – Hus & Hems chefredaktör Karin Ohlsson-Leijon listar åtta spännande trender från designveckan i Milano.

I mitten av april ägde Milan Design Week rum, med möbelmässan Salone del mobile som kommersiellt centrum. Sedan många år är det just under designveckan i Milano alla stora inredningsföretag väljer att göra sina lanseringar och när nu mässan är tillbaka på de vanliga datumen i april är det tydligt att Milano fortfarande har kvar sin lockelse och styrka som trendnav i inredningsvärlden.

Hus & Hems chefredaktör Karin Ohlsson-Leijon var på plats under veckan – här är hennes trendspaning:

Karin Ohlsson-Leijon tillsammans med Front Design.
Vår i Milano.

LÄS ÄVEN: Vårens trender – enligt våra danska designfavoriter


8 trender från designveckan i Milano:

1. Dags för färg

Färgen har på allvar kommit in i inredningsvärlden och även företag som vanligtvis håller sig till en gråbeige färgskala valde att ta in starka färger på enstaka möbler. På mässan var Kartells monter den många återkom till och inne i Milano visade bland andra Cassina och Hermès färgsprakande utställningar.

Cassina.
Kartell.
Hermès.

2. Taktil textil

Textilen är i centrum på många håll och taktila strukturer, starka färger och också mönster kommer tillbaka. Mattor där olika vävtekniker kombinerades fanns hos till exempel Nanimarquina.

Nanimarquina.
Nanimarquina.
House of Lyria.

LÄS ÄVEN: 8 stora inredningstrender 2023


3. Hantverk & material

Traditionella hantverk uppmärksammas och hyllas hos många. Möbelföretaget Zanat hade hyrt en teater och placerat skickliga träsnidare på scenen där man kunde se dem arbeta, medan modeföretaget Loewe visade en kollektion unika, handflätade stolar, som var lika vackra som lekfulla.

Zanat.
Zanat.
Loewe.
Loewe.

4. Hållbarhet & ansvar

Även om det går långsamt är det fler och fler möbelföretag som aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor. En person som valde att peka på problemen med masskonsumtion på sitt eget sätt under mässan var designern, inredaren och stylisten Paola Navone, som rensade ut sitt hem och sin studio och ordnade ett lotteri med föremålen.

Paola Navone.
Paola Navone.

5. Teknologi

Ny teknik är närvarande både i produkterna och i tillkomstprocessen. Det kan handla om uppenbar teknik, som avancerade ljuskällor och belysningssystem, tillverkningsmetoder som gjorts möjliga med ny teknik eller hur AI kommer in i designprocessen. Ett företag som arbetar med teknik i alla dessa aspekter är Moooi.

Moooi.

6. Möbler för uteplatsen

Att uteplatsen är det nya vardagsrummet blir tydligare och tydligare och alla stora möbelföretag presenterar numera också utomhuskollektioner, som ofta skulle kunna passa lika bra inomhus. Nya textilier som klarar både regn och sol bidrar till att göra det möjligt.

Gubi.
Minotti.
Ligne Roset.

LÄS ÄVEN: 5 trender från Stockholm Furniture Fair 2023


7. Konstnärliga uttryck

Möbler och inredning är så mycket mer än funktion. Ibland möts man av föremål som har en konstnärlig eller poetisk dimension, som rör vid hjärtat på ett svårfångat vis. Ett företag som lyckades med detta var porslinstillverkaren Lladró, som presenterade vackra lampor med feer och i form av magnoliaträd på mässan.

Lladró.
Lladró.
Gubi.

8. Bulliga former

Formmässigt är det de organiska, mjuka, lite bulliga och gärna asymmetriska formerna som dominerar. Soffor, fåtöljer, puffar och bord har ofta ett drag av Barbapapa och får en glad och inbjudande känsla.

Gubi.
Foto Kartell.
Cassina.
Rulla till toppen