Inspireras av den nybyggda trävillan på landet: ”Vi har gått helt på känsla”

Att Ida och Robin hamnade i Lindholmen utanför Vallentuna var egentligen en slump, men de föll pladask för trähuset med det härliga ljusinsläppet. Här har de skapat ett personligt hem där Idas egen konst får ta plats i varje vrå.

De flesta husletare börjar med att ringa in vilka områden de vill bo i för att sedan leta vidare. Ida och Robin gjorde tvärtom. De bara förälskade sig i själva huset, som ligger i ett nybyggt område i Lindholmen i Vallentuna utanför Stockholm. 

– Det var definitivt designen som hustypen bjuder på som vi föll för, berättar Ida. Speciellt de stora fönstren och takhöjden. 

Så även om de så att säga snubblat över det här området lite av en slump, tvekade de inte att buda när ett av husen blev till salu 2018, bara tre år efter att det var byggt. Även om det kanske låg lite längre ut på landet än de egentligen hade tänkt sig. 

– Men kärleken till platsen och hur huset såg ut var total så det var bara att gilla läget, säger Ida. 

Det stora fönsterpartiet ger  ett härligt ljusinsläpp i vardagsrummet, målat i kulören ”Linneväv” från Jotun. Båda tavlorna har Ida målat själv, där hon hämtat upp färgskalan i rummet. Soffor ”Monaco”, Soffa Direkt. Fåtölj, Ox Denmarq. Matta, Cappelen Dimyr. Taklampa, &Tradition.
Ida och Robin flyttade in i huset i Vallentuna 2018, tre år efter att det byggdes. 
Här bor: Ida och Robin Thoursie Scherdin, barnen Noel och Alice. Jobbar som: Ida är ekonom och Robin är installationssamordnare. Huset: En tvåplansvilla i Vallentuna, byggt av Blooc, på 149 m2. Insta: @idathoursie
Sovrummet är varmt och ombonat, med väggar målade i kulören ”Sand” från Jotun. Piedestalerna har Ida och Robin gjort själva. Spegel, H&M Home. Tavlan är ett print med en av Idas målningar med ett citat, från Wallpoet.

Minimalism och loppiskonst

Det som utmärker bostadsområdet är inte bara närheten till natur, sjöar och skog utan även den stilrena arkitekturen i ljust trä med stora fönsterpartier och öppet ända upp till nock i vissa delar. Det ger ett härligt ljusinsläpp med stora möjligheter att skapa ett personligt och inbjudande hem. 

– Huset var ju nästan nybyggt när vi flyttade in, säger Ida. Vi behövde med andra ord inte renovera utan bara sätta vår egen prägel på det. Vi har helt gått på känsla när vi har inrett. Förut hade vi det mer bohemiskt, men här är stilen mer avskalad och minimalistisk. 

Det rejäla matbordet är ett DIY-projekt. Stolar, Ikea.
Vasen är ett second hand-fynd som Ida målat om i blått med vita detaljer.
Huset har öppen planlösning mellan kök, matrum och vardagsrum med härligt ljusinsläpp från fönsterpartierna. Matbordet är ett DIY-projekt. Det blå skulpturella sideboardet med glasskiva har Ida också gjort själv. Stolar, Ikea. Taklampa, Mio. Matta, Trendcarpet.
Köket från Kvänum fanns redan när Ida och Robin köpte huset. Men Ida skulle absolut välja ett mörkt kök även om hon skulle göra om det. Klassiskt vitt kakel, satt i halv­förband, går ända upp till taket och ger lite bistrokänsla. 
De olika materialen i bänkskivan var de tidigare ägarnas val, där marmordelen är kolmårdsmarmor.

Familjen har nu bott här i fem år och har skapat ett ombonat och harmoniskt hem med många spännande detaljer. Inredningen är i ständig förändring och inställningen är att det behöver inte bli perfekt på en gång. I sovrummet är de redan inne på tredje färgen. Men de har inte bara ändrat stil under åren, utan även byggt egna möbler och skapat många konstnärliga DIY-projekt.  

– Jag uppskattar en neutral bas men älskar udda och roliga saker, säger Ida. Även om stilen är mer avskalad nu så är det med en rolig twist. Jag gillar att hitta kul saker på loppisar och göra om dem till något helt nytt som sticker ut. 

Hon fortsätter:

– Det ska finnas mycket att titta på, saker som blir vackra blickfång eller oväntade snackisar. 

Ida har alltid varit kreativt lagd men intresset blommade upp för fullt först under pandemin när hon var permitterad på deltid. Hon inte ville kasta bort tiden på att kolla på Netflix-serier utan började i stället skapa och måla. Tavelväggen vid trappan är i dag som en levande konst­utställning som ändrar tema när Ida kreerat något nytt. 

Svartvita kontraster skapar djup i inredningen. Tapet från Belarte Studio. Bordet har Ida gjort själv. Golvlampan från Markslöjd har fått en egengjord skärm. Bordslampan från Ikea har Ida målat lite street art på. Fåtölj, ”Brutus”, 101 Copenhagen. 
Vitrinskåpet från Ikeas kollektion ”Stockholm” är köpt second hand. Robin åkte flera mil för att hämta skåpet, bara för att inse att det befann sig tre trappor upp utan hiss …
Krukan från Birch Nielsen är en uppskattad 30-årspresent från Robin till Ida. 
Den blå färgskalan återkommer på många håll i inredningen. Vasen är ett loppisfynd som Ida målat om. Piedestal, Marketplace. Konstverket på golvet är två olika loppisfynd som Ida satt ihop och målat till detta alster
Ida var lite skeptisk till det randiga golvet när de flyttade in, men har landat i att det funkar bra med den mörka kommoden och det vita kaklet. Till det har hon adderat bruna textilier och detaljer som ger lite värme. Kommod, Kvänum. 

Ögongodis i alla rum

– Jag har dessutom en stor passion för keramik och det kanske syns här hemma, säger hon med ett leende. Och just nu är jag inne i en lerperiod i mitt eget skapande. Det blir mest egna lampor, men även annat skoj.

Det är lite som att gå på skattjakt när man vandrar runt mellan rummen hemma hos Ida och Robin. Överallt finns personliga inredningslösningar och unik design på både lampor och konst. Men trots att det finns mycket ögongodis finns det även en röd tråd som träder fram efter ett tag, som svartvit keramik och rustika krukor i många olika former och färger. 

Tavelväggen är som en levande konstutställning och Ida byter ofta motiv när hon målat något nytt. De egna alstren är blandade med konst från Sofia Lind och udda second hand-fynd.
Intill vardagsrummet finns ett litet kontorskrypin i en nisch som utnyttjas smart. Taklampa, ”Tropez”, Globen Lighting. Stol, ”Nanaimo”, Jotex.
Trappans blå kulör är ett signum för området de bor i, byggt av Blooc. Olika områden har olika färgskalor, framtagna av arkitekterna, med en ljus bas och utvalda kontrastfärger. 
Tavlan med det abstrakta motivet har Ida målat själv. Stolen är ett loppisfynd som fick ett lyft med bets och nytt tyg från en filt från Rusta. Taklamporna är reafynd från Ikea. 
Badrummets vita klassiska kakel, satt i halvförband, fungerar fint med bruna detaljer och inslag av trä som ger en ombonad känsla. Badkarshyllan har Ida och Robin gjort själva. Handdukar, H&M Home. Ljus, Rusta.

– Vardagsrummet och tavelväggen är nog det jag är mest stolt över, säger Ida. Att blanda nytt med loppis och egna alster är det som ger den känsla jag vill ha här hemma. Jag följer inte så många regler när jag inreder, viktigast är att ha kul. Visst finns det lite konstiga saker lite varstans här, men det visar ju också vilka vi är!

Inred med konst – Idas 6 bästa tips

  • Jag brukar variera väggkonsten, speciellt när jag målat mycket. Det gör tavelväggen levande, lite som en konstutställning. Jag testar gärna olika typer av konst när jag målar och en ny tavla kan ändra intrycket av hela rummet. 
  • Jag gillar även att bygga på höjden och använder till exempel böcker och tidningar för att få olika dimensioner på bord, bänkar och skåp. På så sätt kan man lyfta fram en liten inredningsdetalj.
  • Har jag en riktigt svår del som jag inte får till brukar jag plocka bort allt och börja om, med fokus på det objekt som jag vill ska stå i ­centrum. Det är lätt att man rutar in sig annars.
  • Växla textilier med årstiden och ta in naturen. Nakna grenar, fårskinnsfällar och tjocka plädar på vintern. Skir bomull, krispiga kvistar och massor av blommor på våren och sommaren. 
  • Välj vilsamma färger och material. Satsa på brädgolv som får snyggare patina med åren. Vissa material kostar tyvärr mer, men håller också längre, därmed sparas pengar i längden. Om valet är svårt – välj klassiskt. 
  • Inred och använd växthuset året runt. Det är otroligt mysigt att vistas i helglasat rum omgärdat av trädgården, oavsett årstid. 
Rulla till toppen