Ikea släpper ny hantverksmässig kollektion – se bilderna här!

Mattor i jute, förvaring i återvunnen denim och korgar i bananfiber. Nu släpper Ikea en ny kollektion med hantverk i fokus – se bilderna här!

Korgar, mattor, lampskärm och kuddfodral –alla unika och skapade för hand. Det och andra hantverksmässiga inredningsdetaljer är en del av Ikeas nya kollektion Mävinn, ett uttryck som är hämtat från Ikeas hemvist Småland.


LÄS ÄVEN: Ikea släpper kollektionen Nytillverkad – inspirerad av designklassiker från förr


Kollektion med hantverk i fokus

I kollektionen, som är en hyllning till det traditionella hantverket, hittar man 19 inredningsdetaljer som skapats för hand. Bakom tillverkningen står sju sociala företag i Asien som arbetar med att ge långsiktiga jobb åt människor i utsatta grupper och på landsbygden.

– Vår ursprungliga idé var att betona hantverket och sätta personen som tillverkat produkten i förgrunden. Detta fick oss att tänka på upplevelsen av att besöka en lokal hantverksmarknad: de intressanta föremålen du kan hitta där och människorna som säljer sitt hantverk. Varje föremål har ett distinkt utseende och en rustik känsla av ett handplockat föremål, där färgstarka stänk blandas med naturmaterial genom broderier och vävda mönster där deras handgjorda natur ger dem sin unika karaktär, säger Paulin Machado, designer på Ikea.


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: 5 knep för en fin sommardukning


Naturmaterial

Inredningsdetaljerna är tillverkade av bomull, överskott från denimtillverkning och naturfiber – som exempelvis bananfiber, jute och papper som tillverkats av bark från mullbärsträd.

Om samarbetet

Sedan 2012 samarbetar IKEA med sociala företag för att skapa långsiktiga arbetstillfällen och försörjning för människor på landsbygden och utsatta grupper. Idag har detta arbete utökats till över elva sociala företag runt om i världen, med fokus på att skapa globala produkter som kan produceras i större volymer, vilket leder till fler arbetstillfällen.

Kollektionen släpps 2 juni i alla svenska Ikea-varuhus och på ikea.se.


LÄS ÄVEN: 5 tips när du ska välja väggfärg hemma


Rulla till toppen