Så beskär du dina äppelträd och andra fruktträd – 11 viktiga tips

Blommande fruktträd är härliga vårtecken, som på allvar visar att naturen har vaknat. Här ger vi 11 tips på hur du ska beskära dina äppelträd och andra fruktträd – för maximalt med blomstring och frukt.

Fruktträden tillhör familjen rosväxter, som i Sverige omfattar 22 släkten och över 80 arter. Ett gemensamt drag är att blommorna har fem kronblad. Först blommar plommon och körsbär, medan äppel- och päronträd blommar senare. Exakt blomning beror på växtzon. Det finns fruktträd som är härdiga upp till zon 5–6 och något ­enstaka även zon 7.

Vill du maximera mängden frukt? Då är det bland annat bra att beskära trädet en gång per år. Här ger vi 11 tips på hur du ska beskära dina äppelträd och andra fruktträd – för maximalt med blomstring och frukt.

Det mogna äpplet är bildat av att själva blombotten sväller upp och därför kallas äpplen för skenfrukter.

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd


Så beskär du dina äppelträd och andra fruktträd:

 • Skär först bort skadade och döda grenar.
 • Det viktigaste att tänka på när man beskär trädet är att se till att alla grenar får tillräckligt med ljus och luft. Ifall två grenar korsar varandra kan du ta bort en av dem, samma sak gäller om två grenar växer nära bredvid varandra.
 • För att få en bra skörd bör du beskära träden varje år, med undantag för planteringsåret.
 • Ansa trädets vattenskott, du kan ta bort en tredjedel. Vattenskotten är de skott som växer rakt upp från en större gren.
 • Trädet ska kännas balanserat, ta bort någon gren om det behövs.
 • Efter beskärningen bör fruktträdet ha både nya skott (1–2 år), gamla grenar och grenar som är ett par år kvar. Det ska även kännas luftigt bland grenarna och grenarna bör dessutom vara jämnt fördelade runt trädstammen.
Finns det något vackrare än blommande äppelträd? Blomningen varar inte länge, så passa på att njuta en stund under trädet.
Precis som andra fruktträd trivs päronträdet bäst på en solig och varm plats.

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med pioner – skötsel, planteringstips och fina sorter


Tänk på!

 • Beskär inte dina fruktträd om det är kallare än tio minusgrader, för nyare fruktträd bör temperaturen inte gå under fem grader.
 • Lämna inga stumpar på trädet, det kan leda till att svamp kommer in och skadar ditt fruktträd.
 • Använd en grensåg eller sekatör som ger rena snitt på grenen och därmed läker snabbare än om du använder exempelvis en motorsåg.
 • Klipp inte bort alla nya/unga grenar på trädet när du beskär det, genom att behålla unga grenar kan mer frukt växa fram.
 • Stenfruktsträd bör inte beskäras lika hårt som äppelträd.
Ett gammalt vårtecken är att när körsbärsträdet Prunus cerasus blommar är faran för frost över och du kan plantera utomhus. Prunus cerasus kallas surkörsbär på svenska.

När ska fruktträden beskäras?

Plommon- och körsbärsträd

Stenfruktsträd som plommon och körsbär är blödande träd och ska beskäras efter skörden i slutet av sommaren, början av hösten. Om plommonträdet inte bär frukt varje år är det inte konstigt, utan det händer att de inte ger skörd varje år. Vissa plommonträd har tvåårscykler, men om du beskär trädet försiktigt varje år kan du ”lura” det att bära frukt varje år. 

Äppel- och päronträd

Äppel- och päronträd beskärs under vår­vintern före lövsprickningen.


LÄS ÄVEN: 5 idéer för en vackrare trädgård


Rulla till toppen