Sommarkänslor på fjället – upptäck Lofsdalen

Längtar du efter att släppa vardagens måsten och åka i väg tillsammans med familjen? I den dolda fjällpärlan Lofsdalen kan du uppleva en vacker natur Loch ett brett utbud av härliga aktiviteter för hela familjen – sommar som vinter.

Lofsdalen ligger i hjärtat av Härjedalsfjällen, sex timmar med bil från Stockholm och en timme från både Vemdalen, Funäsdalen och Idre Fjäll. Vintertid lockar skidåkningen men i Lofsdalen finns det alltid något att uppleva, så det är inte svårt att förstå varför fjällbyn lockar besökare sommar som vinter. Tack vare dess placering, lilla storlek och närhet till både Lofssjön och fjällen har du alltid nära till byns aktiviteter, restauranger, butiker och andra nöjen.

FOTO: Anette Andersson.

Gott om boendealternativ

Lofsdalen må vara mest känd som fjällanläggning men det är också en mysig by som med sina 180 invånare sätter stor vikt vid personlig service. Här kan du bo i allt från bekväma hotell och lägenheter till enklare stugor.

Stugor är perfekt för dig som vill bo med eget kök – och det finns en stor variation i både standard och pris. Du kan antingen bo högt på fjället med en vacker utsikt över området, eller nere vid fjällets fot med närhet till restauranger och butiker. Det finns något för alla.

Prisexempel vecka 30, sommar 2023:

Lyx (Skilodge 1125, 12 bäddar) – 13 905 kr/vecka
Medel (Fjällterrassen, 8 bäddar) – 6 580 kr/vecka
Budget (Tallbacken, 4 bäddar) – 3 160 kr/vecka

Läs mer och boka på: www.lofsdalen.com/sv/boende

Aktiviteter i berg och dal

På tal om aktiviteter. Något du inte får missa är Lofsdalen Fjällpark MTB – ett aktivitetsområde för hela familjen beläget 800 m.ö.h. Området ligger mellan fjällen Hovärken och Digervålen och du når det antingen via sittliften Lången Express eller genom att parkera vid Hovärkens spårcentral. Väl uppe finns det hela 20 kilometer leder för både cykling och vandring. Lederna är byggda för att kunna åkas fram och tillbaka och längs vägen kan du pausa vid rastplatsen Hjärtat. Där hittar du vindskydd, grillplats och inte minst – en helt magisk utsikt över fjällvärlden.

FOTO: Emil Sergel.

Gillar du äventyr på cykelsadeln finns det hela 16 kilometer downhilleder att utforska. Åtta av lederna är familjevänliga, så cykling är en given aktivitet för familjen som vill vara aktiva på fjället även efter skidsäsongen. Är du en erfaren cyklist? Då kan du trampa utmed Stenrutsleden MTB, eller testa på annan fin fjällcykling på Lofssjöns södra sida som passar nybörjare och medelgoda cyklister.

Tack vare närheten till Lofssjön finns det också stora möjligheter att testa på att paddla kanot och kajak, eller varför inte ta dig fram på en S.U.P? En varm dag kan du förstås även njuta av sol och bad i den glittrande sjön.

Har du testat på frisbeegolf? Om inte har du chansen här. Vid foten av Hovärken ligger en bana med olika svårighetsnivåer för att passa hela familjen – så ni väljer själv om ni vill få ett svettigt träningspass eller en lättsam utmaning.

FOTO: Anette Andersson

Bland björnar och andra djur

Visste du att Lofsdalen ligger i ett av Sveriges björntätaste områden kring Sonfjället? Här finns orörd natur och ett rikt djurliv – med stora chanser att få se vilda djur. Dagligen syns ren, älg och räv i området och från april-september är det även många som får en skymt av den svenska brunbjörnen.

Vill du öka dina chanser att se björn på nära håll kan du boka en natt i stugan Lofsdalen Bear’s Den, som är öppen under sommarmånaderna. Stugan ligger på en hemlig plats i skogen där du bor bekvämt medan du spanar efter djur. Förutom björn rör sig även järn och räv i området då det läggs ut åtling till djuren.

Gillar du djur och natur finns det också gott om möjligheter till fiske i Lofsdalen, med inte mindre än ett 50 000 hektar stort fiskevårdsområde.

Unik skybar på fjället

På toppen av fjället Hovärken, 1125 m.ö.h., finns Lofsdalen Skybar som ligger unikt beläget vid klippkanten och har otrolig utsikt över fjällen i alla väderstreck. Här lagras omkring 400 stycken 30-litersfat med whisky i samarbete med Mackmyra Whisky och är Europas högst belägna whiskylager.

Sommartid når du skybaren till fots genom att vandra från spårcentralen eller första sittliften. Väl däruppe kan du förutom att uppleva whiskeylagret även avnjuta enklare luncher eller gå på en spännande dryckesprovning.

FOTO: Emma Edejern.

Från bowling till bollhav

Efter att ha upptäckt Lofsdalen och dess omgivningar kan det vara skönt att spendera lite tid inomhus – och det finns nog ingen bättre plats att göra det på än i Lofsdalens aktivitetshus. Här finns allt ifrån bowling till lekland med rutschkanor och bollhav som kan sysselsätta de flesta barn i timmar. I huset hittar du även en sportbar och pizzeria där du kan pusta ut medan barnen roar sig.


Vill du läsa mer om Lofsdalen och vad du kan uppleva där? www.lofsdalen.com

Välkommen till Lofsdalen!

Rulla till toppen