Inspireras av schweizervillan: ”Fin balans mellan det klassiska och moderna”

En varm och inbjudande känsla präglar den över hundra år gamla schweizervillan som nu är ett stilfullt och ombonat hem för en barnfamilj som älskar att fixa och renovera.

När villan i schweizerstil byggdes 1910 var den ett av de första husen i området, som sedan dess utvecklats till en livlig stadsdel med kaféer och butiker. Här bor Maja Sætran och Remi Drikakisi sedan 2020 och eftersom huset var helt nyrenoverat när de köpte det var planen att bara flytta in. Men eftersom de båda två är både kreativa och händiga – och dessutom utrustade med ett optimistiskt sinnelag – blev det inte riktigt så. Det som började som några små förändringar slutade med en helrenovering av huvudvåningen – inkluderat en ny planlösning. Det var inte direkt planerat, men ”definitivt värt det”, säger Maja.

På soffbordet ”Graham” från Jotex står bland annat en hästskulptur som Majas mamma hittat på en loppmarknad. Vasen och ljusstaken är köpta på Plantagen för länge sedan. Boken är en present från Majas syster.
I det som tidigare var matsalen har familjen inrett ett härligt vardagsrum med möbler som rymmer många. Den stora mattan på 3 x 4 meter, från Trendcarpet, gör rummet lugnt och inbjudande. Soffan ”Marmont” från Jotex är drygt fyra meter lång, men kan sättas ihop på olika sätt. Den stora, klassiska spegeln kommer från Nordal. Taklampa ”Gross” från By Rydéns.
Här bor: Maja Sætran och Remi Drikakisi, med barnen Edvin och Iben och ytterligare ett på väg. Jobbar som: Mäklare och egen företagare. Huset: Klassisk schweizervilla byggd 1910, på 220 kvm i tre plan.
Den klassiska villan i schweizerstil var ett av de första husen i området i Trondheim.

LÄS ÄVEN: Ringde och frågade om drömhuset var till salu – två dagar senare var sekelskifteshuset deras


Köket flyttades in i det största rummet och fick ett separat skafferi, något som Maja och Remi är oerhört nöjda med. Det gamla köket fick nytt liv som en stor och praktisk tvättstuga med garderob. En öppen spis byttes ut mot en modern kakelugn. Alla golv på våningsplanet byttes mot parkettgolv med golvvärme. På alla väggarna sattes det upp en vacker spegelpanel, som Maja tycker är pricken över i.

– Eftersom det är en villa i schweizerstil ville vi ta till vara originalkänslan. Att vi har fått till det och samtidigt adderat extra klassiska detaljer är bland det jag värderar mest!

Naturnära färgskala i schweizervillan

Majas kärlek till naturmaterial och en naturlig färgskala är tydlig i hela hemmet. Varma jordtoner, trä, ljusa textilier och stora gröna plantor går igen i de flesta rum. Maja uppskattar både den klassiska stilen och asiatiska inslag som wabi-sabi och mixen mellan asiatiskt och skandinaviskt som brukar kallas japandi.

– Jag har inte riktigt kunnat dra på med det här hemma eftersom det skulle ha kolliderat med husets stil. Men jag tycker ändå att jag har fått till en fin balans mellan det klassiska och det moderna, säger Maja.

Huset var helt nyrenoverat när Maja och Remi flyttade in, men eftersom de är händiga och kreativa kunde de inte låta bli att göra vissa förändringar. Den detalj de är mest nöjda med är spegelpanelen de satt upp i hela huset.
Matplatsen används inte bara vid måltiderna – otaliga hobbyprojekt har blivit till runt bordet. De dubbla ”Ivar”-skåpen från Ikea rymmer hobbymaterial. Här har de målats i samma kulör som väggen, ”Tidløs” från Jotun. Lampan har Maja gjort själv – beskrivning finns på hennes Instagramkonto. Bord ”Mörbylånga” från Ikea. Klockan på väggen kommer från Biltema.
Den vackra nya kakelugnen passar in i det gamla huset. Bänkskivan är i portugisisk marmor och kommer från ett restparti från nya Nationalmuseet i Oslo.
Köket var tidigare ett extra vardagsrum. Nu har man maximerat köksytan, med ett stort kök med köksö, skafferi och matplats. Köksluckorna från Ikea har målats i kulören ”10683 Cashmere” från Jotun. Arbetet med inredningen finns dokumenterat på Majas Instagramkonto @bobest.ig.
Ett eget skafferi är verkligen lyx. Här förvaras torrvaror, julservisen och köksmaskiner. Inredningen är ”Vadholma” och ”Lack” från Ikea. Rummet är målat i ”1233 Mohair” från Jotun.

LÄS ÄVEN: 9 vackra sekelskifteshem att inspireras av


Personlig inredningsstil

Även om hon är intresserad av vad som händer i inredningsvärlden tycker hon att det är den personliga stilen och inte trenderna som ska styra hur hemmet inreds. Därför inreder hon gärna med arvegods, reseminnen och loppisfynd, eller det bästa av allt: hemmagjort. Huset är fullt av vackra detaljer som det händiga paret har gjort själva. Som lampan över matbordet, som Maja har gjort, eller otaliga Ikeaköp som har fått en exklusivare känsla med enkla och kreativa grepp.

I huset har man inrett flera sköna zoner – passande för trötta småbarnsföräldrar.

– Jag hittar alltid ett lugnt hörn där jag kan njuta av en kopp kaffe. Det kan vara på dagbädden i köket eller i vinterträdgården.

Det är en varm och inbjudande känsla som präglar hela hemmet, precis som Maja vill att det ska vara. Men helt färdigt är det inte och det blir det knappast heller. Maja älskar sina små och större projekt och nästa är redan på gång. Fast det vet Remi inte om …

Husets fem sovrum är både inbjudande och mysiga. Det stora sovrummet är målat i den behagliga färgen ”20162 Mellow” från Jotun. Garderobssystem ”Nordkisa” från Ikea. På hyllan står en byst från Jotex, som Maja har sprejmålat.
Badrummet renoverades av husets förra ägare.
Det gröna sovrummet fick behålla färgen det hade när de flyttade in. Tavla av Anna Mörner, The Poster Club.
Verandan är inredd med en soffa från Jotex, ett bord från Smartwood och en matta från Kid Interiør. Gardiner från Jotex. Den rosa färgen är vald av husets förra ägare.
Ibens rum är målat i ”2856 Warm Blush” från Jotun. Stålsängar från Ikea.

LÄS ÄVEN: Sekelskifte med en modern twist – så skapar du stilen


Majas bästa tips

  •  Se till att ha bra med förvaring och att allt har sin plats. Det är det första budet för ett lättstädat hem.
  •  Basen bör vara personlig. Det är trevligt när man ser vem som bor i ett hem utifrån de val som gjorts.
  •  Jag hämtar själv mycket inspiration på Pinterest och skapar olika moodboards för olika projekt.
  •  Förhasta dig inte, utan tänk efter.
  •  Det tar tid att bo in sig. Spara till de saker du verkligen önskar dig. Handla inte på impuls.
  •  Sälj saker och rensa ut när du köper nya saker så att det inte blir för belamrat i hemmet. Det är lätt att bli hemmablind.
Rulla till toppen