8 saker att göra regelbundet – för ett fräschare och renare hem

När rengjorde du tvättmaskinen senast? Det är inte roligt – men vissa saker behöver göras för att undvika smuts och dålig lukt. Här listar vi 8 saker som kan vara bra att göra regelbundet!

Visst finns det tusen saker vi hellre gör i sommar än att dra på oss städhandskarna, organisera garderoben och dammtorka alla våra lister, men det är ingen hemlighet att ett rörigt och smutsigt hem kan orsaka stress och ha en negativ påverkan på vårt välmående.

Här kommer en checklista på vad du kan göra för en grundlig sommarstädning. Bocka av alla punkterna på en helg, så har du det snabbt överstökat – och kan njuta resten av semestern med ett lättat (och rent) samvete. 

8 sätt att fräscha upp ditt hem:

1. Avfrosta och rengör frysen 

Och släng all gammal mat. En frys full med is drar mer el och håller inte maten lika kall. Dessutom kan det lukta illa. Stäng av frysen, öppna dörren och låt den nedersta lådan sitta kvar för att samla in smältvattnet. En ungsplåt kan också funka att ställa ner. Lägg då en handduk under för att samla in eventuellt spill. Ett tips är att ställa in en kastrull med kokat vatten så smälter isen snabbare. Försök inte att bryta eller hacka bort isklumparna eftersom du då kan skada frysen.  

Foto Skinnwille Home

LÄS ÄVEN: 3 miljövänliga städhacks – som faktiskt fungerar


2. Tvätta och lufta alla dina sängkläder 

Inte bara dina lakan, släng även in dina kuddar och täckena i en maskin. Även eventuella madrasskydd kan må bra av en uppfräschning.  Ett klassiskt husmorsknep är att slänga in några tennisbollar i samma maskin för att undvika att materialet i täckena ”klumpar ihop”.  

3. Tvätta fönstren 

På både in- och utsidan (om du kan) och glöm inte att tvätta i mellan fönsterrutorna. Här hittar du ett miljövänligt recept på fönsterputs.

Dags att sommarstäda: 7 saker alla borde göra för att fräscha upp sina hem

4.  Plantera om dina krukväxter

Och ge dem ny jord. 

5. Damm- och våttorka dina lister

Och dörrkarmar, handtag, ovansidan på skåp och andra platser som kanske glöms bort under de mindre grundgörande veckostädningarna. 


LÄS ÄVEN: Skapa ett lättstädat hem – 9 inredningstips


Dags att sommarstäda: 7 saker alla borde göra för att fräscha upp sina hem

6. Ge dina mattor en omgång pisk 

Dammsug och slå dina mattor. Eller skaka åtminstone av dem ifall du inte har tillgång till en piskställning. Är mattan mycket smutsig kan du rengöra den själv eller lämna in den på ett tvätteri. Har du en rödvinsfläck? Förutom fläckborttagare för mattor finns det flera andra knep du kan testa. Här är två knep:

  • Häll på vitt vin eller mineralvatten på fläcken. Torka bort med en fuktig trasa eller använd en tvättsvamp. Vitt vin späder ut färgen och gör den lättare att torka bort medan kolsyran kan hjälpa till att ”lyfta” rödvinet från fibrerna i mattan.
  • Strö rikligt med salt på fläcken! Det här fungerar allra bäst när fläcken är ny. Låt saltet verka en stund och dammsuga sedan bort det. Saltet absorberar vinet gör att fläcken blir mindre. Du kan behöva upprepa proceduren några gånger beroende på fläckens storlek.

7. Rengör bakom kyl och frys

Bakom kylskåpet och frysen brukar det samlas rikligt av både smuts och damm. Minst en gång om året kan det vara bra att städa området ordentligt.

8. Rengör tvättmaskinen

En smutsig tvättmaskin kan börja lukta illa och mögel är en vanlig orsak. För att undvika att kläderna börjar lukta illa gäller det därför att rengöra tvättmaskinen regelbundet. Du kan till exempel använda ättika – häll 3 dl ättika i tvättmedelsfacket och kör ett program på 90 grader (tom maskin). Det finns även tvättmaskinsrengöring att köpa i butik.

Källa: Brit.co


LÄS ÄVEN: Plantera om dina krukväxter inför våren – 6 smarta tips


Rulla till toppen