9 vackra sekelskifteshem att inspireras av

Dröm dig bort till stuckatur, bröstpanel och magisk takhöjd. Här är 9 vackra sekelskifteshem att inspireras av.

Magisk takhöjd, stuckatur och bröstpanel – älskar du också sekelskiftesstilen? Här har vi samlat 9 fina sekelskifteshem att inspireras av.

9 vackra sekelskifteshem:

1. Familjen Laciks 1800-talsvilla i Ystad var i skriande behov av kärlek. Efter många renoveringstimmar och hårt arbete har det vackra trähuset med glasveranda fått nytt liv.

Foto Jonas Lundberg
Foto Jonas Lundberg

LÄS ÄVEN: Personligt och harmoniskt i det varsamt renoverade sekelskifteshuset


2. I över 20 år har Himla-ägaren Annica Högström och hennes familj bott på Överby gård, med anor från 1890-talet. Gården ligger vackert beläget i utkanten av Uppsala, granne med skog och odlingsmark.

Foto Sofi Sykfont
Foto Sofi Sykfont

3. I utkanten av Nacka, i det som för lite mer än hundra år sedan var platsen för de första sommarnöjena utanför Stockholm, ligger Mersina och Marcus Karlssons vackra, ljusgula sekelskifteshus på en sluttande tomt med närhet till både skog och vatten.

Foto Sofi Sykfont
Foto Sofi Sykfont

4. Julies nya lägenhet hade härligt pampiga rum, men med stora renoveringsbehov. Trots liten budget skapades ett personligt och ombonat hem. I ett rum i mitten av våningen har ett hemmakontor inretts. Här är alla vägar råa, som för att inbjuda till att sätta upp minnes­lappar, tavlor eller skisser och anteckningar.

Foto Mikkel Dahlstrøm / Another Studio
Foto Mikkel Dahlstrøm / Another Studio

LÄS ÄVEN: Stilsäker och personlig inredningsmix i sekelskiftesvåningen


5. Den gamla skolan på landsbygden i Västerbotten har blivit Carolina Carlboms och Pär Vidmarks drömhem. Klassrummet fungerar numera som kök och lärarinnans bostad är sovrum. Köksluckorna är målade i kulören ”Curious Mind” från Jotun. 

Foto Malin Grönborg
Foto Malin Grönborg

6. Pia-Maria och Lars Christian ville göra den ljusa sekelskifteslägenheten lite modernare, lite rockigare. Med mörka färgval och smarta lösningar har de skapat ett hem som är lika elegant som det är trivsamt.

Foto Jorun Tharaldsen
Foto Jorun Tharaldsen

7. Den klassiska lägenheten från 1899 är luftig och fylld av dekorativ stuckatur. Vardagsrummet har en charmig blandning av olika stilar och möbler.

Foto Filippa Tredal
Foto Filippa Tredal

8. Östermalmsvåningen var minst sagt skamfilad, ändå föll Karin och Wilhelm pladask redan på första visningen. Efter en noga planerad totalrenovering är deras hem i dag välkomnande och funktionellt. Fyllt av såväl konst och arvegods som noga utvald modern design.

Foto Jessica Holm/Versal Media
Foto Jessica Holm/Versal Media

LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: Så skapar du ett sovrum som andas fransk romantik


9. Huset Henriksbo från slutet av 1800-talet byggdes en gång till en kapten inom militären. De 320 kvadrat­meterna fördelar sig på elva rum och kök – pampigt och fint!

Foto Rebecca Martyn
Foto Rebecca Martyn
Rulla till toppen