3 miljövänliga städhacks – som faktiskt fungerar

Ett skinande hem utan att behöva använda onödiga kemikalier? Ja tack! Här tipsar vi om hur du kan rengöra ugnen, fönstren och hemmets ytor med ingredienser som såpa, ättika och bikarbonat.

Ett skinande rent hem utan att använda en massa kemikalier? Inga problem! Här tipsar vi om hur du kan använda bland annat ättika, bikarbonat och såpa för rengöring av hemmet.

3 miljövänliga städhacks:

Fönsterputs

Gör din egen fönsterputs genom att blanda 1–2 dl ättika och några droppar diskmedel med 3–4 dl vatten i en sprayflaska.

Gör så här:

  • Spraya fönsterputsen på fönstret.
  • Gnugga med en fuktig mikrofiberduk.
  • Avsluta med att torka rent med en torr mikrofiberduk. Klart!

Källa: Ekotipset


LÄS ÄVEN: Skapa ett lättstädat hem – 9 inredningstips


Ugnsrengöring

Det finns flera sätt att rengöra ugnen utan att använda onödiga kemikalier. Här tipsar vi om tre olika sätt!

Rengör ugnen med såpa

Visste du att du kan rengöra ugnen med bara såpa och vatten? Häll 1 dl vatten och 2 dl såpa i en sprayflaska, spraya hela insidan av ugnen och stäng luckan. Låt sedan ugnen vara på i cirka 20 minuter på 100 grader. Torka bort smutsen med en trasa eller tvättsvamp när ugnen svalnat.

Rengör ugnen med ättika

Häll ättika i en ugnsform. Ställ in ugnen på 50 grader och låt formen stå i cirka en timme. Ättikan hjälper till att lösa upp smuts och fett i ugnen, som du sedan enkelt kan torka bort med tvättsvamp, vatten och diskmedel eller såpa. Tänk på att låta ugnen svalna helt innan du torkar av den.

Rengör ugnen med bikarbonat

Gör en pasta av bikarbonat och vatten (blanda tills konsistensen blir som en smet du kan applicera insidan av ugnen med). Smörj in hela insidan av ugnen med smeten och spraya därefter med ättika. Låt verka en stund och torka sedan rent med tvättsvamp eller trasa. Det kan vara bra att ha ett fönster öppet under rengöringen.


LÄS ÄVEN: 7 saker alla borde göra för att fräscha upp sina hem


Rengöringsspray

En giftfri rengöringsspray för hemmets alla ytor är enkel att göra själv. Allt du behöver är såpa, vatten och en sprayflaska.

Gör så här:

  • Blanda 5 dl vatten med 5 ml såpa.
  • Skaka!
  • Spraya på smutsiga ytor och torka rent med en mikrofiberduk.
Rulla till toppen