11 fina växthus – från litet till stort

Står ett växthus på önskelistan inför sommaren? Här tipsar vi om 11 fina växthus i olika prisklasser och storlekar – från miniväxthus till orangeri.

Vill du odla i växthus eller drömmer du om ett eget orangeri där du kan sitta och äta frukost en skön sommarmorgon? Vi har scannat av säsongens utbud och samlat 11 fina växthus i olika storlekar och prisklasser – från miniväxthuset för uteplatsen till det rustika växthuset med massor av rymd och plats för stora växter.

11 fina växthus:

1. Magisk rymd  

”Emilia” är ett rustikt växthus i trä som är byggt av robust tryck­impregnerad gran som är grå­behandlad. Med en takhöjd på nästan tre meter är detta dessutom ett växthus som känns ­luftigt, ljust och fyllt av rymd. 

Mått: Från 2,44 x 2,4 m 
Yta: 5,9, 8,7 och 14,5 m²
Material: Djupimpregnerad gran
Pris: Från 25 995 kr

2. Växthus mot fasaden

Har du inte plats för ett växthus i trädgården? Då är ett växthus som lutar mot fasaden en bra idé. Genom att placera det lutande växthuset framför altandörren kan du enkelt gå direkt ut i växthuset med kaffe­koppen på morgonen. Växthuset ”Green Room Lean To” kommer från Willab Garden. 

Yta: 6–19,9 m²
Material: Lackerat aluminium
Taklutning: 11 eller 17 grader. 
Pris: Från 45 520 kr


LÄS ÄVEN: 8 tips när du ska bygga växthus


3. Modernt uterum 

Med orangeriet ”The Cottage Orangery” vill Garden
& Greenhouse kombinera det bästa av två världar: växthus och uterum. Orangeriet är tillverkat i aluminium och kommer i flera olika storlekar, antingen med enkel- eller dubbelglas.

Mått: Från 3,9 x 2,6 m
Yta: 8–100 m²
Material: Aluminium
Pris: Från 164 000 kr 

4. Växthusdröm i cederträ

Skapa en romantisk oas mitt i trädgården! Det runda växthuset ”The Bramshall” för tankarna till ett vackert lusthus som går att inreda med både växter och sköna sittplatser. Växthuset är byggt i kanadensiskt cederträ och har dubbla dörrar, för den som vill vinterförvara sina växter går det även att uppgradera till dubbelglas. Växthuset kommer från Garden & Greenhouse.

Mått: 3 x 2,5 m
Yta: 7,5 m²
Material: Kanadensisk röd ceder
Pris: Enkelglas 86 000 kr, dubbelglas 118 000 kr

5. Stilren klassiker

”Green Room Classic” är, precis som namnet antyder, ett klassiskt växthus som är byggt med säkerhetsglas för att passa den skandinaviska väderleken. Den här säsongen kommer växthuset även i tre mindre storlekar. Växthuset har fem års stormgaranti och kommer från Willab Garden.

Mått: Från 2,45 x 3,21 m 
Yta: 7,9–24,5 m²
Material: Lackerat aluminium, vit, grön, röd, svart eller antracitgrå.
Pris: Från 46 320 kr 


LÄS ÄVEN: Så skapar du en vild trädgård – expertens bästa tips för biologisk mångfald


6. Engelsk romantik i växthusest

Med sin gedigna mur och vackra nockdekorationer påminner ”Antique Orangeri Mur” om ett växthus från förr. Växthuset kommer från Classicum och är tillverkat i aluminium, det kan byggas med breda eller smala glas. 

Mått: 3,14 x 3,96 eller 3,92 x 4,76 m
Yta: 11,4–79 m²
Material: Aluminium
Pris: Vid förfrågan 

7. Ytsmart odling

För den som inte har utrymme för ett fristående växthus finns ”Qube”. Allt som behövs är en ledig husvägg, murvägg eller garagevägg. Det väggmonterade växthuset har härdat glas och kommer i två olika storlekar.

Mått: 0,648 x 1,272 m och 0,648 x 1,89 m 
Yta: 0,8 och 1,2 m²
Material: Aluminium
Pris: Från 6 999 kr 

8. Orangeri och växthus i ett

”Edda” fungerar både som ett orangeri och växthus. Det är byggt för att passa en mindre villaträdgård och utgår från måtten för en friggebod, vilket gör att du vanligtvis inte behöver bygglov. Den teglade långsidan fungerar som ett insynsskydd samtidigt som den bidrar till en jämnare temperatur. Orangeriet kommer från Qvesarum. 

Mått: 3 x 5 m
Yta: 15 m²
Material: Trä och glas
Pris: Furu 249 000 kr, teak 250 000 kr (tillval tegel till bröstning 12 420 kr)

9. Avskalat 

En liten trädgård behöver inte betyda att du går miste om möjligheten till odling i växthus. Tvärtom finns det flera mindre varianter att välja bland – till exempel ”Piccolo 4” som är ett nätt växthus anpassat för den lilla trädgården. Växthuset kommer från Växthusbolaget.

Mått: 2,59 x 2,98 m
Yta: 4,7 m²
Material: Aluminium
Pris: 36 900 kr 

10. Maxa ytan

Det klassiska växthuset ”S106” har sluttande väggar för att få ut så mycket som möjligt av odlingsytan, tanken är att kunna utnyttja såväl mark som väggar på ett mer praktiskt sätt. De sluttande väggarna är vindsäkra och växthusets hamrade glas hindrar växterna från att bli brända av solen. I växthuset, som kommer från Växthusbolaget, ingår även automatiska fönsteröppnare.

Mått: 3,06 x 4,45 m
Yta: 13,62 m²
Material: Aluminium
Pris: 56 900 kr 


LÄS ÄVEN: Så blev de gamla fönstren ett vackert växthus på hjul


11. Färgstarkt val 

Sudda ut gränsen mellan inne och ute med det väggmonterade växthuset ”Serralux”. Växthuset är tillverkat i aluminium och med lackering som tillval kan du bland annat välja kulören brunröd, som blir ett fint färgtillskott i träd­gården – såväl sommar- som vinter­tid. Växthuset kommer från ­Classicum.

Mått: Från 3,75 x 3 m
Takvinkel: 25 grader (15 grader som tillval)
Material: Återvunnen aluminium
Pris: Från 44 370 kr

Rulla till toppen