Så blev kataloghuset personligt – med skogstomt och svarta innertak

Qarolines och Markus skräddarsydda och personliga kataloghus utanför Stockholm är anpassat helt efter egna drömmar och skogstomtens form. Svarta tak och mörka golv smälter samman med vyn genom de stora fönstren och gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut.

Det nybyggda ladhuset ligger fint beläget på en tallklädd höjd i Åkersberga, bara ett stenkast från inloppet till Stockholms skärgård. Det skräddarsydda kataloghuset på 200 kvadratmeter har fem rum och kök, två badrum och tvättstuga och är ett perfekt hem för Qaroline, Markus och barnen Wilja och Wiggo. Familjen bodde tidigare i ett funkishus på andra sidan viken, men letade nytt hus. De hade gått på otaliga visningar men inte hittat rätt.

– Tanken att skräddarsy ett hem som passade oss och gav utlopp för vårt projekt- och inredningsintresse lockade så mycket att vi släppte tanken på att köpa hus och siktade in oss på att köpa en tomt och bygga nytt, säger Markus. 

Men att en hitta tomt var lättare sagt än gjort, så efter flera förlorade budgivningar gjorde de en efterlysning i en lokal Facebookgrupp. Kort efter fick de svar från en bekant som nyss hade förvärvat en lummig skogstomt som de höll på att stycka av. Så en solig kväll i november åkte de dit för att titta – och föll handlöst för tomtens läge. 


LÄS ÄVEN: Bytte storstadsliv mot en skola på landet: ”kan nästan sörja att vi missat det här under alla år i stan”


Paret har valt en relativt minimalistisk inredning i kombination med ljusa beige toner och möbler i mörkare tyg. Soffa, Sweef. Matta, Beliani. Bordslampor, ommålade från mammas vind.
Här bor: Qaroline Nähl, Markus Sparflo, Wilja, 5 år, Wiggo, 1 år, samt hunden Milo. Jobbar som: Qaroline är Nordic brand manager, Markus är entreprenör. Instagram: @villasparflo Huset: Ett skräddarsytt kataloghus från Vårgårdahus på 200 m².
Tavla, Studio Cornelia Greko. Soffa, Sweef. Bordslampor fyndade på Qarolines mammas vind och ommålade. Kuddar, Artwood, H&M Home, Mio. Matstolar, Artwood. Fåtölj, Artwood. Porslin, Fyrklövern. Ljushållare, Klong. 
Paret har valt svarta, effektfulla innertak. Köket är ”Sandbeige” från Vedum. Handtag ”Helix”, Beslag­ Design. Porslin, Fyrklövern. Kaffebryggare, De Longhi. Ljusstakar, Bruket Design. Bänkskiva ”Jura Grey”, Svenska Stengruppen. Väggfärg, Jotun ”Blek Sand”.

Från tanke till inflytt tog det cirka två år, och nio månader efter första spadtaget stod huset klart. 

– Det var en väldigt spännande tid, säger Qaroline. Vår grundtanke var att huset skulle följa tomtens form och vi lät det styra valet av husmodell. Ladhuset föll oss snabbt i smaken både för det estetiska uttrycket, men också för att det gav oss möjlighet att få ut det bästa av trädgården. 

Invändigt har fokus varit på en naturnära färgpalett, och rejäla sociala ytor. För Markus, som är ”löjligt förtjust” i ljud och ljus, har alla dolda högtalarkablar och skräddarsydda smart-system varit ett passionsprojekt. Men den första sommaren som tomtägare tillbringade han med markarbete tillsammans med sin svåger. Därefter lämnade de över till hantverkarna när det var dags för byggprojektet.

Vardagsrummet har berikats med en eldstad som värmer skönt när regnet smattrar mot rutorna och vinden viner runt husknuten. Kamin, Contura. Matstolar, Artwood. Matbord, Mio. Ljushållare, Klong. Vas, loppis. Gardiner, Gotain. Väggfärg, Jotun ”Blek Sand”.
Det mörkbetsade taket är i harmoni med naturen utanför och binder samman inne och ute på ett smakfullt sätt. Taklampa, Jotex. Matbord, Mio. Gardiner, Gotain. Porslin, Fyrklövern Sverige. Takpanel, Norrlandsträ. Fönsterlampa, Markslöjd. Matstolar, Artwood. Väggfärg, Jotun ”Blek Sand”
Vyn över trädgården genom de stora fönstren blir som en del av rummet, en tavla som ändrar skepnad i takt med årstidernas gång. Dagbädd, Jotex. Kuddar och pläd, Artwood. Skål, Mette Ditmer. Kruka, loppis. Soffa, Sweef. Soffbord, Mio. 
Den stora köksön är perfekt att duka upp en brunch på, tycker Qaroline. Badrummet på nedre plan ligger innanför köket och har praktiska skjutdörrar. Kök, ”Sandbeige”, Vedum. Handtag, Beslag Design. Barstolar, Mio. Blandare, Tapwell. 

– För oss var det en stor trygghet att hantverkarna hade samma vision, säger Markus. Det gjorde att vi kunde fortsätta med våra liv med familj och jobb. Den största insatsen vi själva gjorde utöver markarbetet är inner­dörrarna som vi betsade själva under tidspress på ett hårt betonggolv medan Qaroline var höggravid …


LÄS ÄVEN: Kika in i det ombonade och luftiga ladhuset med skogsutsikt


Svarta innertak och biorum

På nedre plan går taket upp till nock. Vardagsrum och kök har öppen planlösning och här tillbringar familjen mest tid. Här finns utrymme för mys framför brasan, middag med vänner eller brunch vid köksön. Trädäcket som finns precis utanför allrummet fungerar sommartid som ett förlängt vardagsrum och används för lata pooldagar, femkamp på gräsmattan eller ett glas vin i solnedgången. På nedre plan finns hall, tvättstuga, badrum, ett gästrum och biorum. På övre plan finns familjens sovrum, ett badrum och ett allrum.

Redan på ett tidigt stadium presenterade Qaroline en idé om svarta innertak, med inspiration från hotell­miljöer. Paret bestämde sig för att köra på det, även om det helt klart visade sig vara en utmaning för målarna att få till. 

Paret har gjort ett biorum där familjen samlas och ser på film tillsammans. Soffa, Sweef. Taklampa, Watt & Veke. Soffbord, Artwood. Väggfärg, Alcro, ”Mussla”.
Byrå, Mio. Ljuslåda, Design Of. Strömbrytare, Switchbox. Glashållare By Shape Design.
Huset och förrådet skapar en omsluten innergård där paret har byggt ett stort trädäck i flera nivåer med integrerad pool. Liggdynor, Karup Design. Fasadfärg, Alcro Virke ”Mylla”. Fåtölj, Karup Design.
Det stora trädäcket i två väderstreck fungerar som ett förlängt vardagsrum sommartid. Bord och stolar, Jysk. Bordsställning, Granit. Bricka, loppis. Porslin, Fyrklövern Sverige. Duk och servetter, Jotex.
Trädäcket är i tre etage, två på den västra sidan av huset som mynnar ut i trädgården som består av en mysig skogstomt. Loungegrupp, Hillerstorp. Planteringsboxar, Wernamo Design. Fåtöljer, Ikea. Fasadfärg, Alcro Virke ”Mylla”.
Fasaden är målad med en lasyr från Alcro Virke i kulören ”Mylla”. Planteringsboxar, Wernamo Design Bord och stolar, Jysk. Bordsställning och ljusslinga, Granit.

– Det krävdes nio lager färg för att till slut få det bra. Men vi är jättenöjda med det svarta taket som tillsammans med det mörka golvet ger en behaglig atmosfär, säger Markus. 

Quaroline håller med och flikar in: 

– Det många reagerar på är innertaket, men också avsaknaden av TV i vardagsrummet. Men vi ville att vardagsrum och kök är ytor där vi bara umgås med vänner, och med Markus intresse för ljud och ljus var det självklart att dedikera ett separat rum till filmupplevelsen. 

Badrummet har linnegardiner som ger insynsskydd för altandörren som leder direkt ut till poolen. Kommod och spegel, Haven. Kakel, ”Norrvange Beige”, Bricmate. Gardin, Gotain. Handdukshängare, Naka Finland. Matta, Rugsolid. Handdukar, Morgan Madison. Högtalare, Bluesound.
Qarolines och Markus sovrum under snedtaket, genom takfönstren kan man njuta av stjärnhimlen. Sänglampor, House Doctor. Sänggavel, Ellos. Sängkläder, Morgan Madison. Taklampa, Watt & Veke. Sängbord, Ekeby Möbler. Tavla, Studio Cornelia Greko. Matta, Beliani. Stol, Ikea. Väggfärg, Alcro ”Chai”.
Qaroline och Markus har betsat dörrarna i en specialblandad kulör framtagen av Åkersberga Färghandel för att matcha husets mörka ekgolv. Byrå, Nordal. Väggen är behandlad med Jotun Minerals ”Form”.
Barnen har fått varsin fondvägg med tapeten ”Serengeti” från Boråstapeter. Dockhus, Stoy. Byrå, Ikea. Regnbågslampa, Little Lights. Skrivbord och stol, loppisfynd.

LÄS ÄVEN: Öppna ytor, betonggolv och lugna nyanser i det moderna ladhuset


Mycket tid har också lagts på detaljer som handtag, innerdörrar, eluttag och strömbrytare för att addera en rustik och mer industriell karaktär. För att skapa harmoni har man i övrigt valt en minimalistisk inredning med ljusa beige toner och möbler i mörkare tyg och träslag. Det har också varit viktigt att hemmet blev praktiskt och funktionellt. Till exempel försågs badrummet på nedre plan med skjutdörrar för att inte dörrarna ska ta plats i hall eller badrum. 

– Vi är så nöjda med huset, säger Qaroline. Läget är fantastiskt och planlösningen är skräddarsydd efter våra behov. Att huset dessutom ligger vid en allmänning med trädkojor och att det är badrocksavstånd till havet är något som adderat extra njutfaktorer till livet.

Scroll to Top