Prioritera dina hemmaprojekt – planera smart från budget till drömmar

Det finns så mycket du vill göra och fixa! Så många tankar och drömmar. Från nya kök och badrum till fina trädäck och uteplatser. Att förvandla hemmet till din drömplats kan faktiskt vara en enkel process om du vet hur du ska planera, budgetera och prioritera.

Det är dock inte alltid helt lätt att göra just det; att göra en sak i taget. Prioritera projekten utifrån nödvändighet kontra lyx och utför dem därefter smart och kostnadseffektivt för att i snabbaste mån nå dina drömmar.

Planera ditt projekt

Innan du sätter igång med arbetet är det viktigt att ta sig tid att planera. Börja med att göra en lista över alla de förändringar du vill göra i ditt hem. Tänk på vad som skulle göra störst skillnad och vilka rum eller ytor som behöver mest arbete. Samt vad som skulle ge mest ökat värde till ditt hem.

Prioritera olika projekt

När du har en lista på alla de projekt du vill genomföra är det dags att prioritera utifrån nödvändighet och lyx. Renoveringar som är viktiga för att säkerställa ditt hems hälsa eller som förbättrar dess funktion bör prioriteras högre än estetiska förändringar. Här är några exempel:

Nödvändighet:
• Reparation av tak och väggar
• Åtgärda fuktskador
• Förbättra isoleringen
• Uppdatera köket om det är i dåligt skick

Lyx:
• Utöka eller bygga om trädgården
• Nytt golv eller nya fönster
• Modernisera badrummet
• Uppdatera köket för att förbättra dess utseende (om det inte är i dåligt skick)
 

Sätt upp en budget

Efter att du har prioriterat projekten är det dags att sätta upp en budget. Se över din ekonomi och avgör hur mycket du kan spendera på ditt hem. Räkna även på ifall du skulle kunna spara pengar genom att samla dina lån och krediter med ett samlingslån för den renovering som du tänkt genomföra. Du får en och samma ränta och en lägre månadskostnad. Samtidigt som du får in ett lån för att kunna renovera. Men det är då viktigt att sätta upp en realistisk budget som du håller dig till ifall det ska ge dig fördelar. Jämför lån på nätet så att du hittar det smartaste alternativet för dina behov. Om du har begränsad ekonomi är det dock en bra idé att genomföra projekten i faser över tid så att du kan budgetera för en viss del åt gången.

Hitta pålitliga entreprenörer

Prisvärt och pålitligt är en viktig del av ditt hemmaprojekt. Att ta in offerter från tre olika hantverkare är smart så du inte betalar mer än nödvändigt. Räkna sedan på ett samlingslån kontra det som du eventuellt har sparat. Kolla upp referenser från tidigare arbeten så att du väljer ett kvalitetssäkert kort.

Rulla till toppen