Frodig och blomstrande trädgård – 7 vackra planteringar som gör jobbet

Drömmer du om en riktigt frodig trädgård? Satsa på att plantera blommor på något utvalt ställe där de ger extra effekt – som vid grinden, längs en gång eller i köksträdgården.

Det finns många olika knep och sätt att plantera på för att skapa känslan av en lummig idyll. Här tipsar vi om 7 vackra planteringar:

Frodig och blomstrande trädgård – 7 vackra planteringar som gör jobbet:

1. Plantera vid grinden

En gammal smidesgrind som numera växt fast i marken fungerar fortfarande som en vecker dekoration omgiven av blommor. Rosenprakttry ’Alexandra’, Weigela florida, har mörka blad som är fina i kontrast till de ljusa bladen på silverarven, Cerastium biebersteinii. Silverarv växer och förökar sig snabbt, så det är viktigt att hålla den under uppsikt. I vårt grannland Norge är det numera inte tillåtet att plantera den eftersom den där räknas som en invasiv art. Vill du ha en liknande växt finns exempelvis krypmalört, Artemisia schmidtiana ’Nana’.

2. Skapa en månskensträdgård

En trädgård med vita blommor som lyser upp sommarnatten kallas ibland månskensträdgård. Här är en gång i trädgården inramad av doftande schersmin, prästkrage och en kaprifol som klättrar på en både gjord av armeringsjärn.


LÄS ÄVEN: Så blev 150 kvadrat trädäck lösningen för den sluttande trädgården – kika in


3. Blommor runt trädstammar

Här har en blomsterplantering runt ett träd ramats in med större trädgrenar. Runt plommonträdet växer rödmalva, Malva sylvestris.
De små vita blommorna som sträcker sig ut över gräset är mattram, Tanacetum parthenium. Den lilla, låga gula blomman är svärdkrissla, Inula ensifolia. Bakom trädet växer höstflox, Phlox paniculata. Framför trädet växer praktbetonika, Stachys grandiflora.

4. Frodig örtagård

Fyll en pallkrage med blommande örter. Här växer luktärt, luftlök, Allium x proliferum, den marktäckande rosen ’Pink the Fairy’, lavendel och temynta, Monarda didyma. Andra fina örter som kan passa är olika slags mynta, salvia och oregano.

5. Entré med rosor

Hälsa gästerna välkomna till trädgården med en bomsterbåge översållad med rosor. Klängrosorna ’Flammentanz’ och ’Constance Spry’ är tåliga och blommar rikligt.


LÄS ÄVEN: Lyckas med penséer – skötseltipsen som får blomman att frodas


6. Plantera en sommaräng

Skapa en färgrik liten blomsteräng i en slänt – vacker för dig och underbar för pollinerande insekter. I den här ängen växer bland annat blåklint, Centaurea cyanus, en ettårig sommarblomma med lång blomningstid.

7. Blommor vid trappan

Plantera favoritblommorna vid trappan så att du kan njuta av dem varje gång du går ut. Här luktpionen Paeonia lactiflora ’Red Magic’, orientalisk vallmo, Papaver orientale, och en lila allium.
I gräsmattan växer blommande tusensköna, Bellis perennis.


LÄS ÄVEN: Trädgårdsexperten: Så skapar du en vacker trädgård året om


Rulla till toppen