Kim hoppade av ekorrhjulet och byggde ett Tiny House: ”Mitt liv ryms på 24 kvadrat”

Kim de Bruin sålde allt och byggde ett så kallat Tiny House. Här ryms det nödvändigaste – och hon behöver bara jobba två dagar i veckan för att få ekonomin att gå ihop!

På en villauppfart i Grebbestad på Västkusten står ett släp med ett åtta meter långt och tre meter högt gråmålat hus med ljusgröna knutar och fönsterfoder. Det är trebarnsmamman och tidigare gymnasieläraren Kim de Bruins hem.

– Jag gillar att bo så här. Jag har varit intresserad av tiny house-rörelsen under en längre tid och genom att bo så här kan jag få balans i mitt liv och må bra, säger hon.

På 24 kvadratmeter har hon allt hon behöver. Här finns toalett, dusch och ett kök med en gasolspis och ett litet kylskåp. Direkt ovanför den lilla hallen ligger sovloftet. Takhöjden i hallen är låg, bara 180 centimeter, för att sovloftet skulle bli så rymligt som möjligt.

– Men det fungerar fint för mig eftersom jag bara är 1,65 lång, säger hon med ett skratt.

Trenden med tiny house, eller minihus, började som en social rörelse i USA på 90-talet. Den startades av människor som av olika skäl valde att bosätta sig i små hus på 10-30 kvadratmeter. Ofta på hjul så att det gav dem frihetskänslan att kunna flytta sitt hem.

Trenden tog fart efter den ekonomiska krisen 2008, men det är inte bara för att lösa bostadskrisen som människor valt att bosätta sig i tiny house. Inom rörelsen finns mycket miljö- och hållbarhets­tänk och en strävan efter själslig ro.

Kim, 53, sålde allt, hoppade av ekorrhjulet och byggde ett Tiny House:
Kim de Bruin har byggt sig ett mikrohus på hjul. På bara 24 kvadratmeter ryms allt hon behöver.

LÄS ÄVEN: Inredarens husdröm på 45 kvadrat – kika in


Byggt det mesta själv

I Sverige har det de senaste åren blivit allt vanligare med tiny house, eller mikrohus, och det finns firmor som levererar såväl färdigbyggda hus som underreden och ritningar på husen.

– Jag köpte ett färdigt under­rede och en ritning från en firma i Tidaholm, men sedan har jag i stort sett byggt allt själv, berättar Kim.

För henne var det möjligheten att ställa om till ett enklare liv, eller ”downshifta” som hon själv säger, som fick henne att hoppa på trenden. Genom att sälja sin lägenhet och skära ner ordentligt på sina fasta utgifter behöver hon inte arbeta mer än hon känner att hon mår bra av.

– Det finns i princip två anledningar till att jag har valt att bo i ett tiny house. Den ena är att jag längtat efter att bo närmare naturen. Den andra, mer sorgliga, är att jag utförsäkrades efter återkommande utmattningsskov och riskerade att bli hemlös, berättar hon.

Kim arbetade tidigare som lärare i engelska och svenska på gymnasiet. Hon älskade sitt arbete och trivdes verkligen inom skolvärlden. Men trots det kände hon på sig att det var något som inte stämde.

Kim, 53, sålde allt, hoppade av ekorrhjulet och byggde ett Tiny House:
”Min dröm är att kunna leva på ett hållbart sätt både för planeten och för mig själv. ”

Utmattningsdepression

Hemma snurrade privatlivet på för fullt med dåvarande maken, tre barn, villa, båt och de obligatoriska fjällresorna. Det var full fart på jobbet med omorganisationer, nya läroplaner och IT-satsningar. Kims ork räckte aldrig till.

– Jag drabbades av den ena utmattningsdepressionen efter den andra. Sjukskrivningarna blev bara längre och längre och till slut var det en läkare som ville sjukskriva mig på heltid, vilket jag motsatte mig.

– När jag varit heltidssjukskriven i två år och skulle börja arbetsträna bad jag att få göra en neuropsykiatrisk undersökning. Djupt inom mig var det något som skavde och jag hade stött på en artikel om autism hos kvinnor där jag kände igen mycket.

Diagnosen att hon befann sig inom autismspektrat bekräftade hennes misstankar.

– Jag lärde mig tidigt att maskera mina svårigheter och härma sociala mönster för att inte sticka ut för mycket.

Kim ville få jobba halvtid, men det avslog Försäkringskassan som tyckte att hon skulle byta yrke. Samtidigt hade hon skiljt sig från sin man och köpt lägenhet i Grebbestad.

– Det var då jag bestämde mig för att hoppa av. Jag var trött på att känna mig beroende av andra, beroende av att anstränga mig för att uppfylla alla myndighetskraven. Jag längtade ut på landet, men insåg att jag inte skulle ha råd att bygga något nytt hus.

Hennes längtan till landsbygden och ett enklare liv var inget främmande för Kim. Hennes föräldrar var ”gröna vågare” och flyttade på 70-talet från Holland till Sverige.

– Det kan man säga att jag hade med mig i bagaget. Jag är uppvuxen med att man ska odla sin egen mat och det är det jag vill kunna göra igen.

Men hon insåg att ett hus med räntekostnader, amorteringar och andra höga fasta utgifter inte längre var möjligt för henne. Det var då hon väckte liv i tiny house-drömmen och bestämde sig för att våga språnget.

Kim, 53, sålde allt, hoppade av ekorrhjulet och byggde ett Tiny House:
På ena kortsidan, under ett smart förvaringsutrymme, ryms en stapelbar säng som barn och barnbarn kan sova över i när de hälsar på.

LÄS ÄVEN: Attefallare i två plan – tonårsdottern fick eget hus när villan blev för trång


Vinsten räckte till minihus

Vinsten från lägenhetsförsäljningen och hennes besparingar räckte precis till mikrohuset hon drömde om. Hennes hus kostade drygt 200 000 kronor.

– Jag gjorde om ritningen jag köpte för att passa mina behov. Bland annat satte jag in flera begagnade fönster för att öka ljusinsläppet, berättar hon när hon visar runt i sitt lilla men välplanerade hem.

Under hennes sovloft ligger också den L-formade toaletten med dusch. Kim har satt in en urinseparerande mulltoa som hon själv har konstruerat och monterat en tyst liten fläkt som för bort oönskade dofter.

– Det fungerar utmärkt, säger hon med stolthet i rösten.

Kim, 53, sålde allt, hoppade av ekorrhjulet och byggde ett Tiny House:
Kim byggde i stort sett allt själv och tänkte ut flera av de smarta lösningarna. Hon är själv mycket nöjd med trappan upp till sovloftet och stegen upp till förvaringsutrymmet.

Under trappan upp till sovloftet har hon förvaringsutrymmen och ett litet kylskåp. Det finns även förvaringsutrymmen på motsatta kortsidan där det dessutom står en stapelbar säng för att barn och barnbarn som hälsar på ska kunna sova över. Ena långsidan domineras av diskbänken och gasolspisen. Samtidigt som hon lagar mat eller diskar kan hon genom fönstret titta på naturen utanför hennes lilla hem.

– Den här är jag supernöjd med, säger hon och pekar på en liten vedkamin, den köpte jag från Storbritannien och den är inte mer än 30 centimeter bred, 40 centimeter djup och 50 centimeter hög, men den räcker för att värma upp hela huset.

Kim, 53, sålde allt, hoppade av ekorrhjulet och byggde ett Tiny House:

6 000 kr i månaden

Sedan ett år har Kim sitt hus uppställt på garageuppfarten hos en vän. Hon betalar honom för elförbrukningen och för att hon får låna hans tvättmaskin.

– Jag gör inte av med så mycket el. Bara 15 kWh (i snitt 154 öre per kWh) per dag. Men jag letar efter en mer lantlig plats där jag kan ställa upp mitt mikrohus permanent och där jag förhoppningsvis kan koppla upp mig mot elnätet. Jag ska också skaffa solpaneler så småningom.

De fasta utgifter hon har i dag är, förutom för elförbrukningen, kostnader för uppställningsplatsen, för bredband och mobiltelefon samt försäkringar. Det gör att hon klarar sig på 6 000 kronor i månaden och det får hon in på att jobba två dagar i veckan, huvudsakligen åt ett miljöföretag som städar stränderna i Bohuslän, men ibland också som frilansskribent och timvikarie.

– Det tycker jag är alldeles lagom. Min dröm är att kunna leva på ett hållbart sätt både för planeten och för mig själv. Och jag är nästan där nu, säger Kim.

Vill du bo i ett pyttelitet hus?

l En definition på ett tiny house är att det får vara max 37 kvadratmeter, ej inräknat loftutrymmen. Det finns uppgifter på så små som sju kvadratmeter.

l De står ofta på hjul för att enkelt kunna flyttas. Krav på bygglov och vilka regler som gäller för uppställningsplatserna varierar från kommun till kommun.

l Om det ska kunna klassas som ett attefallshus (som inte kräver bygglov) får det vara på max 30 kvadratmeter och inte mer än fyra meter högt.

l Det tar cirka 1,5–2 månader att bygga ett tiny house.

Kim de Bruin

Ålder 53 år.

Familj Singel. Barnen Rikard, 31, Lukas, 26, och Mirja, 24. Två barnbarn. Hundarna Tess och Tuva.

Bor I ett så kallat tiny house i ­Grebbestad.

Gör Strandstädare, lärarvikarie och frilansskribent.

Gör helst på fritiden Vistas i skärgården med min bohus­julle eller i skog och mark, läser och skriver.

Vilken bok läste du senast? ”Liten är fin – sagan om draken som inte kunde sluta växa” av Ingvar Sjöstrand.

Senaste film? ”Every Thing ­Will Be Fine” av Wim ­Wenders.

Äter helst Hemlagad mat gjord på giftfritt framtagna råvaror.

Drömmer om Att lyckas förmedla naturens läkekraft på ett sätt som berör andra.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.


LÄS ÄVEN: 6 nyckelfärdiga fritidshus – från stora till små


Rulla till toppen