Ikea släpper kollektionen Nytillverkad – inspirerad av designklassiker från förr

Ikea fyller 80 år – något som firas på flera sätt under året. Bland annat genom en helt ny kollektion inspirerad av designklassiker från förr. Se bilderna här!

I år firar Ikea 80 år och förutom att man tävlat ut designklassiker lanseras nu Nytillverkad – en kollektion färgstarka möbler, textilier och inredningsdetaljer. Produkterna är framtagna som en hyllning till ikoniska Ikea-produkter från förr.

– På Ikea hänger det förflutna, nuet och framtiden ihop. Vi har designat många funktionella och vackra heminredningsprodukter under de senaste 80 åren, och naturligtvis är vi nyfikna på våra uppskattade produkter från förr, som har lett oss dit vi är idag. Med Nytillverkad kommer vi under det kommande året att löpande lansera fler produkter från vårt designarkiv, uppdaterade för att matcha nästa generations framtid. Vi är glada över att kunna återanvända denna tidlösa design som verkligen uppskattats av kunderna under årens lopp, säger Fredrika Inger, Managing Director för IKEA of Sweden.

Ljushållare Tuvkornell .
Bricka Rostvinge.
Påslakan Slöjsilja.
Delar ur kollektionen Nytillverkad.

LÄS ÄVEN: Sommaren 2023 på H&M Home – se bilderna här!


I kollektionen återskapas designklassikerna i nya nyanser och uppdaterade material.

– Den här kollektionen är högljudd, färgstark och rolig. Alla produkter har en historia bakom sig, som en av våra mest ikoniska produkter Lövet, som introducerades första gången 1956. Med Nytillverkad kallar vi den Lövbacken, och lanseras i tre olika färger – orange, blått och ljusgrönt med en topp i askfanér, vilket ger en djärv färgklick i alla rum, säger Karin Gustavsson, Creative Leader för Nytillverkad, Ikea of Sweden.

Bordet Lövbacken, inspirerad av klasssikern Lövet.
Bordet kommer i flera färgställningar.
Piedestal Kulturskog.
Pappersservetter Havskatt.
Mönstret Krypkornell.

Andra produkter som syns i kollektionen i uppdaterade versioner är bland annat mönstret Krypkornell av textildesignern Sven Fristedt, som först introducerades som Bladhult på ett överdrag till soffan Klippan. I kollektionen dyker det färgglada mönstret upp på sängkläder, kökstillbehör, tyg och kuddfodral.


LÄS ÄVEN: Budgetrenovera köket – 6 smarta tips


Pall Domsten.
Klädhängare Bondskäret.
Bondskäret i svart.

Den första lanseringen av de återskapade produkterna, som avslöjas under Milanos designvecka 2023, kommer att säljas i samtliga svenska Ikea-varuhus och på Ikea.se från och med den 30 juni 2023.


LÄS ÄVEN: Blommigt och drömskt – våren 2023 på Ikea är här!


Rulla till toppen