Mjuka färger i 60-talshuset: “Den nya kaminen målades rosa för att bevara lite av ursprunget”

Lite lagom glamour fick leva kvar i Rikkes 1960-talshus. Med ljus färgsättning, vintagemöbler och mycket textil har hon skapat ett lika elegant som ombonat hem.

Efter flera år i lägenhet tycker Rikke Bye-Andersen att det är rena lyxen att kunna öppna terrassdörren och ta med kaffet ut. Här i nya huset, med härlig trädgård och naturnära läge på en ö, stortrivs både hon och hunden Bella. 

–  På visningen visste jag direkt att detta var helt perfekt, säger Rikke. Jag inredde allt i huvudet, redan där och då.

Blommor piggar upp det mesta, här i vas från Louise Roe.
Vardagsrummet är målat i ”Ginseng”, Jotun Lady. Fåtöljen är ett Blocket-fynd, i taket hänger ”Bubble Lamp” av George Nelson. Soffbordet är vintage och soffan är från Sofa Company, matta, Layered. Kuddarna från Rikkes eget märke Gudrun. Tavlor, Fine Little Day.
Rikke behöll valvbågen in mot hallen, det var en detalj hon föll för redan på visningen.
Skira gardiner släpper in ljuset mot den pastellblå väggen i hallen. Parkettgolvet är från Tarkett, ”Noble Ek Art Deco”.
Här bor: Rikke Bye-Andersen  och Bella, chihuahua/toypudel. Jobbar som: Inredare och stylist, @rikkesroom Huset: Hus på 150 kvm från 1965.
Plattan framför kaminen i marmormönstrad sten behöll Rikke, och målade den nya kaminen rosa för att anknyta till 1960-talets estetik.

LÄS ÄVEN: Så blev det slitna 60-talshuset ett modernt drömhem


Även om det lilla 1960-talshusets interiör kändes daterad hade rummen potential, och dessutom fanns en härlig altan under tak.

– Men jag ville skapa ännu mer rymd, så vid renoveringen rev jag ner väggen ner mellan kök och vardagsrum. 

På första våningen är allt nytt: golv, väggar, tak, badrum och kök. Väggpanelen och burspråket i vardagsrummet har dock behållits, samt ett parti av rosa ”fusk-marmor” som fanns under den ursprungliga eldstaden.

– Den nya kaminen målades rosa för att matcha och bevara lite av ursprunget. 1960-talsglamour är kul!

Matbordet från Ikea funkar fint med klassiska Wegner-stolar från Carl Hansen & Søn. Lampa från Lune Hjem. Bild på väggen av Karin Sofia Lind, från Artilleriet. 
Lampan över matbordet är från Lune Hjem. Bilden på väggen är av Karin Sofia Lind, från Artilleriet. Vasen är från Louise Roe.
Vy från köket ut mot hallen. Inredning, Svane Kjøkkenet. Parkettgolv, ”Noble Ek Art Deco”, Tarkett.
Ljus inredning, pasteller och marmor är genomgående i köket. Inredning, Svane Kjøkkenet. Bänkskivorna är av calacatta viola-marmor. Parkettgolv, ”Noble Ek Art Deco”, Tarkett.
Badrummet har golvkakel ”Antique” från Lundhs. Väggkakel, Modena, spegel, Vedum. 

Eftersom rummen inte är så stora har Rikke valt ljusa färger ton i ton. Pasteller är hennes signum som inredare, och hon blir ofta kontaktad av kunder som vill ha hjälp med färgsättning. Färger gör mycket med oss, menar hon, men man får ändå inte ta det hela på för stort allvar. 

– Inredning och färg är något man ska trivas med. Och man behöver inte köpa det dyraste, tvärtom! 


LÄS ÄVEN: Färgstark funkis och vacker grönska – kika in hos kreatören Helena Lyth


Sovrummet i lyxig hotellstil har fått en heltäckningsmatta från Fargerike. Lampan ”Bubble Lamp” av George Nelson är från Hay.
Garderobsväggen fanns i huset när Rikke flyttade in, men blev finare när den målades om i ”Savanna Sunset”, Jotun Lady.
Vackert antikfyndat porslin förhöjer frukosten, tycker Rikke.
Verandan under tak blir ett extra rum. Soffan och trappan är platsbyggda av Rikke. Här njuter hon gärna av morgonkaffet. Lampa, ”Bella”, Nordic Nest. Loungemöbler, Chilli.
Altanen har även rum för en matplats. Matbord och bänk är Blocket-fynd, stolarna är från Bohus. Lampa ”Bella” är från Nordic Nest.

Hemma hos henne själv är mycket gammalt, lite är nytt. Viktigast ur hållbarhetsperspektiv är kvaliteten.

– Man måste tänka långsiktigt och inte för mycket på trender. Då blir man snabbt uttråkad och vill förnya sig hela tiden. Ett hem måste hålla i längden.


LÄS ÄVEN: Vintageproffset: Så fyndar du på loppis och auktion


Scroll to Top