Kika in i köket med kombinerat skafferi och förråd – byggt av gamla fönster

Ett kombinerat skafferi och förråd byggt av gamla fönster är både praktiskt och snyggt.

Skafferier är inte längre så vanliga i moderna hem, men det är egentligen en lösning som ligger i tiden. Man får överblick över skafferivaror och minskar matsvinnet, och om man kan bygga rummet mot en sval vägg med ventilation får man ner temperaturen och kan förvara grönsaker, ägg och konserver här.

Köket är hela 44 kvm och har ett fint ljus tack vare många fönster. Skafferiet av gamla fönster ger karaktär till det nybyggda rummet.
Gamla golvbrädor sitter på väggen i skafferiet och är en fin bakgrund till köksredskap och kastruller, som hänger på krokar av mässing.
Köksinredning från Ikea. Bänkskivan är gjord av mdf som spacklats, slipats och lackats. Ägarna har själva gjort socklarna till köket i samma material som golvet. 
Ovanför dörren hänger en lampa i form av ett ”S”, köpt på loppis. Taklampa från Jotex. Stolarna är Eames-stolar från Vitra, ”Sjuan” från Fritz Hansen och ”Form” från Normann Copenhagen. Även bordet är köpt secondhand.

LÄS ÄVEN: Så här bygger du ett rymligt skafferi i kökshörnet


Detta skafferi/förråd rymmer både torrvaror, köksredskap, en vinkyl och en del köksmaskiner. Det består av återvunna fönster och är byggt som en ”holk” i ett hörn av köket och byggdes samtidigt som även köket renoverades. Allt gjordes med återvinningstanken i centrum – några av fönstren är original från huset, andra köptes på en byggnadsvårdsbutik med äldre byggdetaljer och dörren hämtades på en gård i närheten.

Den ljusgrå inredningen från Ikea rymmer köks­maskiner av olika slag. Vinkyl från Wasco. Hyllan på väggen är köpt secondhand. 
Den fina fläktkåpan är en loppisfyndad Ikeakåpa som klätts med mässing av en plåtslagare. Köksinredning från Ikea. Bänkskivan är gjord av mdf.

LÄS ÄVEN: Så stylar du kökshyllan – 10 snygga tips


Skafferiet är byggt av gamla fönster som målats i kulören ”Tjärn” från Beckers.
Blommorna står i en loppisfyndad vas. Mörkbrun skål från Yonobi Studio.

När väl idén till skafferiet tagit form tog det bara ett par veckor att förverkliga den. Fönstren och dörren målades i en djup mörkgrön kulör och sattes upp med hjälp av läkt och gipsplattor. På en vägg sitter återvunna golvbrädor med krokar på, för förvaring av köksredskap och kastruller. En gammal köpmansdisk passar perfekt in i stilen och rymmer mycket förvaring. 


LÄS ÄVEN: 5 idéer för ett smartare och snyggare kök


Rulla till toppen