Trädgårdskalender – från sådd och plantering till skörd

Från försådd och utplantering till ogräsrensning och den första skörden. Med trädgårdskalendern får du enkelt koll på vad som behöver göras – årstid för årstid.

Vår

Våren är en tid av arbete i den självförsörjande trädgården. Mars och april är högsäsong för förgroning och sådd. Alla fönsterbrädor är fyllda med små växter och marken ska rengöras och göras klar för sådd. De förgrodda plantorna planteras ut kontinuerligt när jordtemperaturen är tillräckligt hög. Sådden och omplanteringen kräver mycket uppmärksamhet under denna period. Men ogräset är fortfarande litet och lätt att hacka.

Försommar

På försommaren görs mycket ogräsrensning eftersom de nysådda plantorna fortfarande är små samtidigt som ogräset tar fart och snabbt kan kväva alla ansträngningar. Det är också ofta torrt, så de små plantorna måste vattnas regelbundet. Gräsklipp och annat växtmaterial sprids ut för att minska ogräs och vattningsbehov.

Högsommar

I juni börjar det första vara klart för skörd, som ärter, jordgubbar och färskpotatis. De flesta bären mognar i juli och köksträdgården blir full av färska grönsaker. Under denna period är det också lite mindre att göra i köksträdgården, då växterna fått bättre fäste och själva täcker marken, så ogräs har svårt att gro. Marken ska inte ligga bar, så tidiga grödor kan ersättas med en ny omgång grönsaker som inte får skördas förrän på senhösten.


LÄS ÄVEN: Så blir du självförsörjande – inspireras av Signes välplanerade odlingsträdgård


Sensommar

Augusti betyder skördetid för nästan allt. Köksträdgården svämmar över av pota­tis, lök, bönor, fänkål, kål, sommarmorötter, squash, kronärtskockor, selleri, örter och sallader. Det finns också många ätliga blommor nu. De första äpplena mognar och körsbären är nästan uppätna. Bär finns fort­farande i överflöd, speciellt hallon och blåbär.


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med sommarens planteringar


Höst

I september och oktober ska sista skörden vara bärgad, som pumpor, kål och majs. Plus alla rotfrukter: rödbetor, rotselleri, palsternacka, havrerot och morot. Äpplen och päron är mogna och allt ska plockas, syltas, jäsa, mustas och kokas. Det innebär att en del av arbetet sker vid köksbordet under denna period. Växter som ska övervintra i växthuset måste flyttas, och den sista kala jorden i köksträdgården ska täckas med vissna löv eller sås med grödor som samlar näring i blad och rötter. Dessa har nästa års växter nytta av och förhindrar att jorden ligger bar. Signe föredrar bland annat bovete, klöver, lin, kaprifol och vicker.

Vinter

Vintertid finns det inte så mycket att göra i köksträdgården, men tiden ägnas åt att leta inspiration och planera inför nästa säsong. Grönkål och brysselkål går fortfarande att skörda och Signe och Mads brukar flytta plantorna till en upphöjd bädd nära huset så de är lätta att komma åt även i mörker. Men redan i februari kan de första plantorna gros. Chili, kronärtskockor och rotselleri har nytta av en tidig start – och så är växtsäsongen i gång igen.


LÄS ÄVEN: Så skapade paret ett trädgårdsparadis – på mindre än tre år 


Rulla till toppen