Budgetrenovera köket – 6 smarta tips

Vill du renovera köket med liten budget? Då finns det en rad olika budgetlösningar att inspireras av. Här listar vi 6 smarta tips!

1. Byt ut handtagen

Att byta ut handtag och knoppar på köksluckor och lådor gör stor skillnad för helhetsintrycket i köket. Även enkla standardluckor får en helt ny karaktär och personlighet med nya handtag. Utgå från känslan i resten av hemmet och leta efter den röda tråden. Har rummet en modern eller lantlig stil? Passar eleganta handtag i mässing eller stilrena knoppar i krom bäst? För att slippa att borra onödiga hål i dina luckor kan det även vara bra att tänka på att välja handtag som stämmer överens med måtten på redan existerande hål.

Foto Vedum

LÄS ÄVEN: 9 sätt att minska elförbrukningen i köket


2. Byt gamla överskåp mot öppna vägghyllor 

Vill du ha en luftigare känsla i köket? Då är ett bra tips att ta bort överskåpen och i stället sätta upp vägghyllor. Öppna hyllor gör det enklare att snabbt komma åt de föremål man ofta använder i vardagen, och förvandlar porslinet eller keramiken till vackra inredningsdetaljer.

Foto Vedum

3. Addera en köksö

Behövs mer förvaring i köket? Om man har plats är en köksö en smart investering. Vill man inte byta ut resten av köket går det utmärkt att addera köksön separat. Matcha med kökets befintliga stil mixa olika material och kulörer med varandra. Är utrymmet begränsat finns även mindre köksöar med både förvaring och arbetsyta.

Foto Vedum

LÄS ÄVEN: Kika in i köket med kombinerat skafferi och förråd – byggt av gamla fönster


4. Byt eller sätt upp stänkskydd

Ett stänkskydd i samma utseende som bänkskivan ger ett stilrent uttryck och skyddar dessutom väggarna från kladd och fläckar. Om du inte vill ha samma material som bänkskivan kan du även matcha materialet med toner i luckor och handtag för att få till en fin harmoni.

Foto Vedum

5. Byt bänkskiva 

Att byta bänkskiva är enklare än du kanske tror! Det är dessutom en prisvärd uppdatering som gör stor skillnad i köket. Olika material fyller olika funktioner. Skivor i natur- eller kompositsten är tåliga och tidlösa. En bänkskiva i trä ger en varm och levande känsla, medan laminat är ett enkelt, flexibelt och prisvärt alternativ.

Foto Vedum

6. Nya luckor på gamla stommar 

Behåll stommarna men byt ut luckorna och du har ett helt nytt kök! Att bara byta luckorna är betydligt billigare än att riva ut ett helt kök. Det är dessutom ett mer hållbart sätt att förnya köket på.

Foto Vedum

LÄS ÄVEN: Renovera köket? Här är 7 smarta och snygga idéer att inspireras av


Källa Vedum

Rulla till toppen