Hanna Wendelbo: ”Sedan jag fick en trädgård vältrar jag mig i blomsterprakt”

Hanna Wendelbo älskar blommor och brinner för att sprida kreativitet och blomsterglädje omkring sig. På Hus & Hems Trädgårdsdag den 21 maj har du möjlighet att delta i en av hennes workshoppar. Möt henne här.

När det gäller blomsterglädje, kreativitet och odling är Hanna Wendelbo en av de största inspiratörerna vi har. Efter att ha arbetat många år som tapetdesigner, med mängder av framgångsrika mönster för våra hem, är hon sedan några år frilansande designer med en kreativitet och energi som få andra. Skapandet av tapetmönster har fått konkurrens av mönster för textilier både för hemmet (Ikea) och på kläder (Lindex och KLco), hon har skrivit flera böcker om odling och skapande som utgår från blommor och blad, håller kurser och föreläsningar, har precis designat en vas för Klong och debuterar under våren med en novell för Novellix. Dessutom arbetar hon i trädgården hon skapat utanför Göteborg och har både förra året och i år planerat paradrabatter på Norrvikens Trädgårdar i Båstad. Det är just på Norrvikens Trädgårdar som Hus & Hems läsare också har möjlighet att möta Hanna och delta i hennes populära workshop ”blomsterpill” under Hus & Hems Trädgårdsdag den 21 maj. Just när ljuset på allvar börjat återvända i mitten av februari ses vi för att prata blommor, blad, kreativitet och design.

Trädgården och naturen är stora inspirationskällor för Hanna Wendelbo i hennes skapande.

Kan du berätta lite om din relation till blommor?

– Som många andra skandinaviska formgivare hittar jag min inspiration i naturen – vi lever ju med årstiderna och med ljuset. Sedan jag fick en trädgård och möjlighet att odla i större skala så vältrar jag mig i blomsterprakt!

När Hanna flyttade in i det nya huset för 16 år sedan var trädgården långt ifrån den blomstrande oas den är i dag. Hon beskriver det som en bit mark runt huset och att den var som ett träsk, som inte dränerats, utan var vattensjuk och svårodlad och där det simmade grodyngel på det som skulle vara gräsmattan – spännande för barnen, men mindre härligt för Hanna som längtat efter en plats att odla på.


LÄS ÄVEN: 12 tips för att lyckas med dina pelargoner


Så, hur började du?

– Jag hade stora drömmar, men fick ta det pö om pö. Jag började med annueller, ettåriga blommor, som är väldigt tacksamma. Med dem kan man gestalta en trädgård snabbt och också bygga upp en helt ny trädgård varje år. Jag tog också hjälp av en trädgårdsarkitekt som ritade upp de stora dragen i trädgården och det har varit till jättestor hjälp.

Sedan dess har trädgården utvecklats till en prunkande oas, där en del är avsatt för att enbart odla snittblommor. För alla som läst Hannas böcker är det tydligt att hon finner inspiration i trädgården alla årstider. Varje blad, strå, gren och blomma kan lyftas fram och arrangeras i vackra mönster och mandalor eller målas av i akvarell. Hanna kallar lite anspråkslöst en del av det hon gör för ”blomsterpill”, när hon plockar  blommor, strån och blad och arrangerar dem på olika sätt.

Trädgården rymmer en egen liten snittbloms­odling.
Hanna Wendelbo odlar själv mängder av snittblommor, som dahlia, i sin trädgård.

När kom du in på blomsterpill och blomstermandala?

– Det var hösten 2014. Jag var anställd på ett stort företag och började känna mig som om jag bara var en kugge i ett stort maskineri. Det var en jättevacker höst och på väg till jobbet passerade jag en skog där jag plockade vackra blad som jag började leka med. Det blev en kreativ övning i färg och form, fritt från hjärtat och utan att behöva ta kommersiella hänsyn.

Hanna berättar hur hon började lägga upp sina mandalor på Instagram, hur bilderna spreds och nådde en journalist på TT, som skrev en artikel som publicerades över hela landet. Att arbeta med blomstermandalor blev en kreativ fristad där hon kunde förhålla sig friare till sin design eftersom det inte hade ett konkret mål på samma sätt som att till exempel skapa ett nytt tapetmönster. Så småningom kom det uppdrag kopplade till ”blomsterpillandet” och för ett par år sedan fick Hanna det prestigefyllda uppdraget att skapa motiven till ”Sommar”
och ”Vinter i P1”.

På hennes populära workshoppar i blomsterpill får deltagarna själva prova på att skapa med blommor och blad och hon vågar lova att det ”kommer med 100 procents lyckogaranti”.

– När jag håller workshoppar känner jag att människor har en stor vilja att uttrycka sig kreativt utan att döma sig själva. Blomsterpill är perfekt på det sättet, eftersom allt blir vackert.

Hanna menar att hennes konstform ”blomsterpill” kommer med 100 procents lyckogaranti.

LÄS ÄVEN: 8 skötselråd: Så lyckas du med din begonia


För några år sedan sa Hanna Wendelbo upp sig för att arbeta som frilansande formgivare, och redan från början lovade hon att ge sig själv en dags grön terapi i trädgården varje vecka, något hon hållit fast vid. Även om det är en del av arbetet blir det också en plats att andas på och finna nya uttryck och ny inspiration. När vi ses arbetar Hanna intensivt med en ny tapetkollektion, har precis blivit klar med illustrationerna av dahlior till sitt samarbete med Larsviken och lanserat den nya vasen ”Jubel” på möbelmässan i Stockholm. Dessutom planerar hon för paradrabatterna på Norr­vikens Trädgårdar i Båstad och för att möta Hus & Hems läsare under trädgårdsdagen i maj.

Vasen ”Jubel” är en nyhet för Klong. 

Och Norrvikens Trädgårdar har en alldeles särskild plats i hennes hjärta:

– Jag är uppvuxen ett stenkast från Norrviken. Min mamma var lärare och varje år när det hade varit skolavslutning bjöds all skolpersonal på tårta i orangeriet. Jag och min två år yngre syster fick följa med och jag minns hur vi sprang runt i parken i klänningar som mamma sytt och med magarna fulla av jordgubbstårta. Vi såg oss lite som Madicken och Lisabet och hade 100 dagars sommarlov framför oss. Norr­vikens Trädgårdar är en av de lyckligaste platserna i livet!   


LÄS ÄVEN: Hanna Wendelbo: ” Jag odlar för mångfald, skönhet och grön terapi”


Rulla till toppen