Emma Samrud lever sin dröm på lantliga Elfvik utanför Stockholm. Familjens kedjehus påminner om ett engelskt townhouse, med smakfullt inredda rum och utsikt över vatten och ängar.
Både Emma Samrud och hennes man Pontus Davidsson kommer ursprungligen från Västergötland. Men i slutet av 1990-talet, efter studierna, blev det dags att flytta till huvudstaden. Sedan förde Pontus jobb dem till London, men längtan efter Sverige blev stor, så efter fem år gick flyttlasset tillbaka. En dröm var att hitta något på lantliga Elfvik på norra Lidingö, och turligt nog blev ett hus till salu i området efter något år. Emma och Pontus slog till direkt.
– En magisk plats, säger Emma. Området ligger i ett naturreservat med utsikt över Hustegafjärden och ängar med betande får och hästar, skog och obrukad mark.
Huset började dock kännas litet i takt med att familjen växte. Efter ett mellanspel i ett hus nära centrum dök så drömboendet med stort D upp – återigen på Elfvikslandet.
LÄS ÄVEN: Från lägenhet till hus – med hjälp av uthyrningsdel: ”samma månadskostnad som tidigare”
– Det var det vi såg för första gången sju år tidigare, när vi var i Stockholm och sedan dess hade drömt om!
Huset ligger i en länga byggd 2002. Radhusområdet kändes ”osvenskt” på ett bra sätt och påminde om huset de bodde i Wimbledon. Det har något av en charmig townhouse-känsla, framför allt tegelfasaden som vetter mot vattnet. Läget är oslagbart, med en sluttande tomt ner mot viken. Vid vattnet finns också den kära badbryggan som används året om.
Omfattande renovering
Emma och Pontus ville bo in sig ordentligt i huset innan de gjorde några förändringar. Efter nio år kände de att det var dags för en totalrenovering. Dels behövde de frigöra ett till sovrum, men de var också i behov av en större hall med förvaring för barnens kläder, gummistövlar, hjälmar och ryggsäckar. På nedre plan delades allrummet av till två rum, ett gästrum och ett kombinerat kontor/allrum.
– Jag ska inte sticka under stol med att jag är pedant, säger Emma och skrattar. Jag måste ha ordning och reda för att må bra. Barnen, som alla har gått på Ur och Skur, har fått en hel garderobsvägg för sina saker som de får disponera fritt efter bästa förmåga.
LÄS ÄVEN: Så förvandlades 1980-talshuset: ”Nu har vi ett mer praktiskt hem som passar vår familj”
Från den rymliga hallen kommer man direkt in till det stora och ljusa köksutrymmet på gatuplan. En stor köksö tar upp mittendelen och är en viktig samlingspunkt.
– Matlagning är ett stort intresse och vi tillbringar mycket tid i köket, säger Emma. Extra viktigt vid renoveringen var att vask och köksbänk placerades vid fönstret. Härifrån ser jag soluppgång och solnedgång över fjärden.
Trappan som löper upp till ovanvåningen är slipad, målad och omgjord för att man ska få in ännu mer av den vackra utsikten. Den fortsätter ner till nedre plan som leder till nästa sällskapsutrymme, ett avdelat gästrum, sovrum för äldsta sonen och en lyxig spaavdelning som Emma är extra stolt över. På nedre plan kommer man ut till uteplatsen med utsikt över äng och vatten. Här har Emma också anlagt en vacker trädgård med bland annat favoritblommorna pioner och rosor.
Intresset blev ett yrke
Även inomhus märks det att Emma är en estet. Varje föremål och möbel är vald med omsorg. Gärna svensktillverkat, klimatsmart och material av högsta kvalitet.
– Jag tycker om att blanda nytt och gammalt. Familjeklenoder med historia ligger mig varmt om hjärtat.
LÄS ÄVEN: Elegant inredning med hjälp av loppisfynd: ”föredrar loppmarknader framför antikaffärer”
Emma har många kreatörer i släkten, morfar var prisbelönt fotograf och möbeltapetserare och mormor sydde haute couture åt Helsingborgs societet. Själv gick hon på Textilhögskolan i Borås och jobbade sedan med mode. I samband med renoveringen såddes ett frö: Tänk om hon kunde jobba med det här i stället? Och nu är hon i gång med det egna inredningsföretaget, som riktar sig till privatpersoner.
– Jag ville göra något annat efter 20 år i modebranschen. Inredning känns mer varaktigt och roligt, särskilt om man jobbar hållbart. Jag tilltalas också av att få vägleda och hjälpa människor. De personliga mötena är så viktiga, för att tillsammans hitta stilen och skapa ett trivsamt hem.