Han har vunnit priser och drivit lyxkrogar – och 2023 är han ny domare i juryn i Sveriges Mästerkock. Men när vi hälsar på i Tommy Myllymäkis eget kök står mustiga och lättlagade favoriter på menyn.
Att få äran att hänga hemma hos Tommy Myllymäki när han kockar loss är en fantastisk upplevelse. Tommy är oerhört trevlig, det spelas musik ur våningens högtalarsystem och vi bjuds på kaffe och kakor, bakade av barnen. Att Tommy också är en av vårt lands allra främsta stjärnkockar är givetvis ett plus. Idag är vi dock inte i något krogkök utan i familjens hem på Östermalm. På menyn står förrätt med lax, pasta med kyckling och till dessert en mousse med blåbär.
Tommy Myllymäki
Ålder: 44 år.
Bor: I en våning på Östermalm.
Familj: Hustrun Malin och barnen Nahla, Noomi och Jack.
Gör: Stjärnkock, matkreatör, kokboksförfattare. Tommy har vunnit det mesta i stjärnkocksväg. Årets kock 2007, Kockarnas kamp, guld i Bocuse d’Or-EM och silver i Bocuse d’Or-VM, för att nämna ett axplock. Driver lyxrestaurang Aira på Djurgården i Stockholm och Julita Värdshus i Katrineholm.
Favoritkrydda? Just nu citrontimjan och citronverbena.
Favorit i köket? Vassa knivar, alltid.
Aktuell: Ny jurymedlem i Sveriges mästerkock.
Varför har du valt just dessa rätter?
– Förrätten var det första jag bjöd på när jag träffade min fru. Pastan med kyckling och salvia är den första rätt jag gjorde på mitt första restaurangjobb. Desserten är en variant på mammas kvargmousse med blåbär. Den gjorde hon alltid till mig på sommaren, fast med jordgubbar.
FÖRRÄTT: Tommy Myllymäkis sallad med lax och grönkål – recept (länk till Icakuriren)
Stor skillnad på krogmaten och det Tommy Myllymäki lagar hemma
Tröttnar du inte på att laga mat när du har flera krogar?
– Nej, jag tröttnar inte! Däremot är det stor skillnad på krogmaten och det jag lagar hemma. I mitt eget kök gör jag det jag känner för, utan att krångla till det. Jag vill inte stå vid spisen i flera timmar utan satsar på bra råvaror som ”sköter sig själva”. Allt från ugnspannkaka till blodpudding, eller nudlar med olika tillbehör. Vi tycker om att servera saker i olika skålar – broccoli, kyckling, olika såser och röror, sedan väljer var och en själv.
Att ha vänner över är något Tommy och hans fru Malin tycker om, men att bli fast i köket är ett stort nej.
HUVUDRÄTT: Kycklingpasta med salvia och vin – recept (länk till Icakuriren)
Det är inte svårt att göra trerätters
Bästa tipsen inför bjudningen?
– Det är inte svårt att göra en trerätters, det viktiga är att förbereda ordentligt. Mitt bästa tips är att det som osar ska vara färdigt innan gästerna kommer. Bryn köttet innan, sätt in det i ugnen när gästerna anlänt. Skaldjur är svårt att förbereda men tillbehören går ofta utmärkt att ha klara.
Tommys signum är hans fantastiska kunskap kring smaker. Att få smakerna att gifta sig på det mest otroliga sätt, något hans krogar fått många lovord för.
– Jag gillar att fokusera på smak, sedan använder jag det som säsongen erbjuder. Jag påverkas av årstiden och längtar efter viss mat när det är varmt och annan mat när det är kallt.
EFTERRÄTT: Mammas somriga blåbärskvarg – recept (Länk till Icakuriren)
Starka matminnen med sin fru
Vilken är din mest minnesvärda måltid?
– Vår bröllopsmiddag! Den är så klart ett starkt minne. På menyn stod ceviche på hälleflundra, biff med kantareller och sist ost och tårta. En annan minnesvärd middag hade jag och min fru Malin på The French Laundry i Kalifornien – en av världens allra bästa restauranger, med tre Michelinstjärnor. Vi hade barnvakt och det var en fantastisk kväll som jag aldrig glömmer.
Tommy Myllymäki är jury i Sveriges mästerkock 2023
Efter att Markus Aujalay i höstas meddelade att han lämnar Sveriges Mästerkock efter tolv år som domare i juryn, kom snart nyheten att det blir Tommy Myllymäki som hoppar in i hans ställe.
– Det känns jättejättebra, fantastiskt kul att äntligen få berätta nyheten, sade han då i ett klipp på TV4:s Instagram.
I en intervju med Allt om mat säger Tommy att det är en tävling där man vill ge mycket feedback till deltagarna, därför försöker han dela sig av vad som kan göras bättre och hur.
– Jag är väldigt imponerad över den nivån som deltagarna har och hur snabbt de kreerar rätterna, säger han till Allt om mat.
Artikeln publicerades först hos Icakuriren.