Fruktträd, rosor och syrensnår i den idylliska torparträdgården – kika in

Yvonne och Håkan visste direkt att de hittat hem när de fann det lilla småländska fisketorpet. De såg vad ingen annan kunde se – torpets många möjligheter. Och inte minst vad som kunde bli av den gamla trädgården, full av fruktträd och syrensnår.

Det är drygt tio år sedan Yvonne och Håkan Larsson fick nycklarna till sitt söta torp söder om Kalmar i Småland. På de här åren har de renoverat torpet, moderniserat och byggt till. Ett rymligt matrum har försetts med stora fönster där det bjuds utsikt över trädgården på tomtens södra del. En trädgård som inte alls fanns när de kom hit. 

– Här fanns knotiga gamla fruktträd, snår av bond­syrener och en del gamla rosor, berättar Håkan. Men vi kan gissa oss till att det legat en köksträdgård på södra sidan, för där är jorden bättre och det var mindre stenigt.

Tidigare torpare har plockat upp mycket sten ur jorden genom åren. Men till Yvonnes lycka hade de långt ifrån klarat av att plocka upp all sten. Det finns gott om den varan varhelst de sätter spaden i marken. I händerna på en kullerstensnörd är gråsten bättre än guld och här fanns gott om material för att lägga kullersten. 


LÄS ÄVEN: Så skapar du en grönskande mormorsträdgård – 5 tips


Fotograferat den 28 juni, Grisbäck söder om Kalmar, zon 1/2. Lantlig, romantisk, gammaldags torparträdgård, med rosor och mormorsblommor.
Efter år av stenläggning, snickrande och ihärdigt planterande har den forna gräsmattan förvandlats till slingrande gångar mellan yviga planteringar, där glansmiskantus, gammaldags mormorsblommor och rosor samsas om utrymmet. 
Här bor: Yvonne och Håkan Larsson samt hundarna Ebba och Berit. Jobbar som: Båda har pensionerat sig.  Instagram: @yvonne.ullama Huset: Bor lantligt utanför Kalmar, zon 1–2. Trädgård: 3 700 kvm, med sandjord och stor del i sydläge.
Läcker färgkombination bjuds när brandliljorna tittar upp bland skyar av kantnepeta.
Utanför köksdörren svämmar honungsrosen över av sina underbara, gräddvita små blommor.

– Egentligen tycker jag inte att betongplattor alls hör hemma i en torparmiljö, men det är onekligen lättare att sätta ut möbler och gå på.  

Genom att ändå lägga betongstenen där man går mest och rama in dem med kullersten, har man ändå skapat ett gammaldags intryck. Kullerstenen återkommer sedan på flera håll och kombineras också med gårdsgrus längs de slingrande gångarna. All sten man fått upp har på så vis återanvänts. Gatsten är en annan favorit. Den används som kantsättning mellan gräs och grusade ytor. Planteringarna är kantade med rostig cortenplåt. 


LÄS ÄVEN: Kika in i det charmiga torpet med egen badsjö


Trädgården har växt fram lite i taget. Det var inte på förhand tänkt att bli så många och långa gångar eller fullt så många planteringar, för det har aldrig funnits någon skiss eller plan. 

– Men ”lite i taget” är ju också smartaste sättet att bygga upp sin trädgård, förklarar Yvonne. De allra flesta växterna här har sitt ursprung från mammas trädgård. Därifrån har jag fått delade plantor och sticklingar. 

Det är en av anledningarna till att planteringarna har fyllts med växtvilliga och tåliga så kallade mormorsblommor. Det har helt enkelt varit gratis! Dessutom passar de växterna så bra ihop med torpet. Men visst har de också unnat sig en del inköp från handelsträdgården, som magnolia, kamelia och silverpäronträd. 

Ligusterhäcken längs gången växer snabbt och hålls tuktad. Lite långsammare växer buxbom, som satts som låg, inramande häck i rabatten. Det gör ett prydligt intryck, även när näva, funkia och kransveronika växer sig fylligt stora. I bakgrunden syns husets solpaneler.
En av de vackraste gammaldags buskrosorna är ’Madame Plantier’ med sina vita, fyllda blommor.
Med kanter av cortenplåt har paret skapat ”öar” för plantering – både i gruset och bland kullerstenen. I förgrunden trängs spansknäva med kantnepeta och pilört, medan klotformad liguster står i givakt framför orangeriet.  

Samling av rosor

Det är svårt att säga när trädgården är som vackrast …  Kanske är det på våren? Tulpaner, narcisser och allium vajar då över fluffiga hav av förgätmigej och fänrikshjärtan. De blommande fruktträden och doften av bondsyrener avlöses sedan av försommarpioner. Så fäller pionerna sina kronblad. Man hinner inte sörja dem, för strax fullkomligt exploderar trädgården av rosenblom. 

– Jag önskar mig rosor varje år när jag fyller år, säger Yvonne. Så samlingen växer, trots att jag då och då påstår att nu är det nog tillräckligt. 

Det sägs ibland att rosor ska vara ”svåra” och lätt drabbas av olika sjukdomar. Men det handlar om att välja rätt ros, menar Yvonne. Man ska inte stirra sig blind på hur rosen ser ut eller vad den heter. I stället bör man fokusera på sorter som gillar jordmån, läge och beskrivs som friska och robusta.

Trädgårdsriddarsporren ’Moon Light’ är en riktigt tålig perenn, som blir ståtligt hög. Här har den konkurrens av den tjusiga polkagrisrosen ’Rosa Mundi’.
Snickrade rosentorn ger höjd åt planteringarna. Dessutom är ju tanken att de ska hålla styr på rosen när den växer till sig. 
 Längs med torpets soliga södersida trivs lavendeln och växer sig yvigt stor.
Utemöblerna ”Palissade” från Hay gör sig fint också i en torparträdgård. Yvonne har kombinerat betongplattor med kullersten på ett sätt som gör att de smälter in fint
i miljön.

Fjäskat har de gjort ändå, framför allt genom att jordförbättra. Den sandiga jorden kräver ideligen bättring med gödsel, kompostjord och barkmull. När de planterar träd och buskar bottnas planteringsgropen med några uppochnedvända grästuvor och ibland med gammal ved som fått ligga i vatten och suga åt sig. Det hjälper för att bevara fukten i den annars så genomsläppliga jorden. 

Om Yvonne är den som lägger sten och flitigt färgar allt trä falurött, så är Håkan den som snickrar. På tomten ligger flera mindre uthus som behövt kärlek. Det har inte hindrat honom att också bygga helt nytt om än av gammalt material. Med enkupiga tegelpannor och återbrukade fönsterbågar ligger orangeriet som ett smycke strax innanför grinden. Det är vinterbonat, för att kunna ge plats åt en del känsligare krukväxter. Eller känsliga torpare som gärna vill sitta under tak och fika de dagar det regnar. 

– Ibland säger vi att nu får det vara nog, säger Håkan. Men det är ju roligt också och vi vill prova nya idéer. Så det där med att koppla av och ta det lugnt kräver nog lite träning.

Från trädgårdsmöblemanget kan man njuta av utsikten mot torpets utbyggnad med de många stora fönstren. Gångar kantas av ligusterhäckar och spansknäva, medan mormorsblommorna fyller ut planteringarna mellan de många rosorna.
Gångarna runt trädgården växlar mellan grus, kullersten och plattsättningar. Trädäcket har ett fint pergolatak.
Den fina lyktan på gjuten stolpe fanns redan på plats. Här har lagts kullersten och planterats en halvt bågformad häck av liguster.
Det gamla päronträdet, vars stam är helt täckt av murgröna, bildar tak över den klassiska sittgruppen. I krukorna ges plats för agapantus, jätteverbena och fjärilslavendel. 
Sommarregn av kronblad hör en rosenträdgård till och då och då får Yvonne ta ett tag med kvasten. ’Constance Spry’ svingar sig över smidesportalen. 

LÄS ÄVEN: 5 torparblommor som ger vårlycka


Satsa på rosor!

Buskrosor och klätterrosor är billiga, så tillvida att det blir väldigt mycket växt och blommor i förhållande till priset. En enda planta kan komma att bli en praktfull solitär. Men varför nöja sig med någon enstaka? Sätt många! 

Det är som regel de rosor som bara blommar en gång som också doftar starkast. I gengäld får du njuta av remonterande, återblommande, rosorna längre. Sätt båda sorterna! 

Välj gärna rosor avsedda för en högre zon än den där du bor så är chansen större att du får en frisk och härdig sort.

Busk- och klätterrosor får stora rotsystem som går ner på djupet. De klarar torka bättre än de flesta perenner. De kan bli lite trist kala nertill och vinner på att samplanteras med perenner som döljer den nedre delen – samtidigt som perennerna kan dra nytta av att den skugga rosen ger.

Rugosarosor är härdiga, torktåliga och långlivade tuffingar. Svåra att ta död på, men är de så här söta får de ju också gärna stå kvar.
Fingerborgsblommor är en vanlig syn i gamla torpträdgårdar. Oftast frösår de sig och bestämmer själva var de trivs bäst.
Torpets huvudentré med sin ockragula dörr, upplyst av en gammaldags lyktstolpe, används sällan och har snarare blivit ’baksida’.  
Den här vanliga honungsrosen blommar bara en gång per säsong. Men för den som älskar honungsrosor finns det en nykomling på marknaden att spana efter – ’Christine Hélène’ är en remonterande variant.
Den här vanliga honungsrosen blommar bara en gång per säsong. Men för den som älskar honungsrosor finns det en nykomling på marknaden att spana efter – ’Christine Hélène’ är en remonterande variant.

Torpets mormorsblommor

  • Akleja Aquilegia
  • Bolltistel Echinops bannaticus 
  • Bondpion Paeonia festiva 
  • Daglilja Hemerocallis
  • Drakmynta Physostegia virginiana
  • Fingerborgsblomma Digitalis
  • Fänrikshjärta Dicentra formosa 
  • Höstanemon Anemone hybrida 
  • Höstflox Phlox paniculata 
  • Kantnepeta Nepeta faassenii 
  • Kransveronika Veronicastrum virginicum
  • Kärleksört Hylotelephium 
  • Lavendel Lavandula angustifolia
  • Luktpion Paeonia lactiflora 
  • Praktlysing Lysimachia punctata
  • Rabattiris Iris sibirica-Gr.
  • Rosenmalva Malva alcea
  • Spansknäva Geranium oxonianum 
  • Stjärnflocka Astrantia major
  • Stockros Alcea rosea – tvåårig, frösådd
  • Trädgårdsriddarsporre Delphinium elatum-Gr.
  • Trädgårdsstormhatt Aconitum cammarum

Torpets rosor

  • ’Adéle Prevost’ – zon 5
  • ’Anne Boleyn’ – zon 3
  • ’Awakening’ – zon 5
  • ’Bobbie James’ – zon 3
  • ’Constance Spry’ – zon 4
  • ’Ghita Renaissance’ – zon 3
  • Honungsros Rosa helenae – zon 4  
  • ’Ispahan’ – zon 5
  • ’Jacques Cartier’ – zon 5
  • ’Louise Bugnet’ – zon 7
  • ’Louise Odier’ – zon 5
  • Madame Plantier’ – zon 5
  • ’Maidens Blush’ – zon 6
  • ’Martin Frobischer’ – zon 5
  • ’New Dawn’ – zon 5
  • ’Penny Lane’ – zon 4
  • ’Rosa Mundi’ – zon 6
  • Sanders’ White Rambler’ – zon 3
  • ’Schneewittchen’ – zon 4
  • ’Thérese Bugnet’ – zon 6
Rulla till toppen