Vintagefynd och arvegods – inspireras av det här personliga hemmet

Monica renoverade sitt sekelskifteshus med varsam hand och med hållbarhet och återbruk i fokus. De stilfulla rummen är trivsamt möblerade med vintagefynd, arvegods och tidlösa föremål som är köpta för att hålla länge.

Monica Fjelds hus ligger vackert i en fjällort, men för henne handlar platsen om helt andra saker än skidåkning. Det är främst lugnet och naturen hon uppskattar. Skidbacken, som bara ligger en kvarts bilresa bort, använder hon när det inte är snö.

– Jag gillar att promenera i fjällen på sommaren och hösten, då är det så väldigt vackert här, säger hon.

Att hon hamnade just här för ett år sedan var för att hon plötsligt snubblade över ett 110 år gammalt hus som fanns att hyra då hon letade efter ett nytt boende. Huset ligger lantligt beläget på en gård, och var rena idyllen tyckte Monica. Dessutom skulle hon ha nära till de flesta av sina nära och kära.

– Det här var perfekt för mig. Jag gillar gamla hus, och vill helst bo på landet.


LÄS ÄVEN: Kika in i hemmet som fyllts med färg, konst och vintagemöbler  


Just den här miljön säger mycket om Monicas stil tycker hon. Byrån fyndades på finn.no med tillhörande spegel, men Monica tyckte att en med bred guldram passade bättre.
På soffbordet från Slettvoll står en kruka från Mester Grønn och en urna från Skeidar. Ljusstaken bakom är ett kärt arvegods, hennes mammas favorit.
Här bor: Monica Fjeld. De tre vuxna sönerna är utflugna. Jobbar som: Monica är influencer och inredningskonsult. Instagram: @monicafjeld.interior Huset: Ett 110 årigt hus på en gård i Noresund, på 170 kvadratmeter.

Sofistikerad stil 

Under året som gått har hon förvandlat det lite nedgångna huset till ett vackert och ombonat hem. Men det har krävts mycket kärlek och arbete för att få tvåvåningshuset på 170 kvadratmeter att fungera för dagens behov. Tillsammans med gårdens ägare lät Monica först installera ett nytt kök och måla golven på nedervåningen. Resten har uppgraderats allt eftersom med egna insatser, målning och mycket återbruk.

– Återanvändning är något jag brinner för, säger Monica. Om något är så slitet och skadat att det inte går att använda längre, då kan man byta ut det, men inte innan.

Hon understryker också att ett sådant tankesätt inte alls behöver bli på bekostnad av att leva fint och bra.

–  Många tror att inredning med second hand och återbruk leder till färgglada retrohem, men så är det ju inte alls. I mitt hem är det mesta antingen köpt begagnat, eller ärvt från vänner och familj. 

Det sofistikerade resultatet som Monica uppnått beror dels på hennes kunskap om inredning efter många års arbete som inredare och konsult, men också på hennes tålamod. Att leta länge efter just det föremålet, som ska stå exakt ”där”. 

– Får jag till det så brukar det mesta runt om falla på plats och jag behöver inte ändra hela tiden. När jag väl hittar rätt så är jag nöjd med det. 

Vardagsrummet, från början två rum, hade stått orört sedan 1980-talet. En kamin är nödvändig, för trots värmepump är golvet kallt. Väggarna är målade i ”1233 Mohair”, golvet i ”1140 Sand”, tak, dörrar, karmar och lister i ”1453 Bomull”, Jotun. Det runda bordet fick Monica av en kompis.
Bordet i matsalen följde med huset men målades i en golvfärg för glans och hållbarhet. Stolarna är från Bohus, köpta second hand för 200 kronor styck. Bröstpanelerna är från byggåret, målade i ”1453 Bomull” från Jotun.
Pärlspontspanelen är målad i ”4017 Pilaster blå” från Jotun. Köksinredningen är från Ikea, bänkskiva i laminat från Sigdal. Taklampan är från Skeidar. Köksön är ett antikt skrivbord som slipats och lackats.
Köksön är ett antikt skrivbord, som slipats och lackats. Egentligen var det tänkt för arbetsrummet på andra våningen, men det gick helt enkelt inte att få upp det via trappan. Den här lösningen blev ändå mycket lyckad, arbetshöjden är bra och ytan perfekt.
Vid diskbänken finns kökets kanske viktigaste apparat: Nespresso­maskinen. Ett inramat favoritrecept hänger ovanför kopparna från Fyrklövern.

LÄS ÄVEN: Så blandar du nytt med vintage – 8 bilder att inspireras av


Återbruk och vintage

Att hennes stil och tankar om hållbar inredning uppskattas av andra bekräftas av det växande antalet följare på Instagram.

–  Jag tror att många följer mig för att de tycker att det är roligt att se att hur fint och bra det kan bli med återbruk och vintage. 

Monica ser på hemmet som en garderob: Basplaggen ska vara klassiska, i god kvalitet och i färger man aldrig tröttnar på. Sedan kan man klä upp sig med färgglada halsdukar och trendiga smycken. I ett hem betyder det textilier och dekorationer. Även om Monica sällan byter ut sådant heller – bara säsongens blommor tas in nya.

– När jag köper kuddar ska de vara av bra kvalitet, så man kan ha dem i flera år och med fodral som kan tvättas. Några av mina linnekuddar har jag haft i tio år, de blir varken skrynkliga eller fula. 

Att rusta upp, möblera och underhålla ett gammalt hus med många skrymslen och vrår är dyrt och krävande. Gott om tid har Monica, men inte en obegränsad budget. För några år sedan blev hon handikappad, men har nu återigen hittat en bra balans mellan arbete och vila. Hon börjar alltid dagen i köket, med en kopp gott kaffe och utsikt över ängarna innan jobbet börjar.

– Jag planerar inlägg och de kommande projekten i huset. Det finns alltid något att göra här!

Och det verkar inte finnas någon risk för tristess i framtiden heller. Genom sitt Instagram får hon ständigt nya jobb och förfrågningar och hoppas att detta kan utvecklas ännu mer. Utan att det helt tar över.

– Jag flyttade hit för att hitta lugnet, och det är något som jag inte vill förlora.

På övervåningen möts man av ett pågående projekt. Monica har inte nått att måla överallt, och på väggen planerar hon att sätta upp fler guldspeglar. Lampan är arvegods efter farmor.
Stilleben med en madonnafigur i sten, som fyndades för 100 kronor i en secondhandbutik.
Monica har tre gästrum varav det största är ett kombinerat kontor medan de två små bara har plats för en säng och ett nattduksbord. Sängkläder från Kid Interiør, tavla av Emma Sjödin. Kuddarna är från Ikea.
Monicas sovrum i ”10249 Sober”, Jotun. Sängkläder, Better Linen, och överkast från Kid Interiør. Sängbord från finn.no, lampa, Herregård Design. Taklampan är samma som i köket, från Skeidar.

LÄS ÄVEN: Vintageproffset: Så fyndar du på loppis och auktion


Från fynd till harmoni – 5 tips

  • Att köpa begagnat är inga problem numera, med alla köp- och säljappar som finns samt antik- och second hand-butiker både online och fysiskt. Tricket är att kombinera alla begagnade fynd till din alldeles egen stil. Här är Monica Fjelds tips på hur du uppnår det:
  • Du måste veta vad du vill ha. Impulsköp är aldrig bra, varken för plånboken eller för helheten. Planera varje rum i detalj och håll dig till planen. Använd gärna Pin­terest eller gör moodboards för inspiration.
  • Lär känna din smak och stil. Är man inredningsintresserad gillar man ofta mycket, då gäller det att hålla tungan rätt i mun och se till att du får rätt möbel på rätt plats
  • Tänk alternativt. När planen väl är lagd kan du improvisera då och då. Om du har tänkt skaffa en öronlapps­fåtölj, men stött på en modernistisk variant som du älskar, med färger och/eller material som passar din övergripande look, så kör på det i stället.
  • Det är otroligt mysig att vistas i helglasat rum omgärdat av trädgården, oavsett årstid. 
Scroll to Top