Från lägenhet till hus – med hjälp av uthyrningsdel: ”Samma månadskostnad som tidigare”

Ina Helene och Joakim letade efter en trerumslägenhet – men blev med nybyggt hus i stället. Tack vare stora ljusinsläpp och förvaringslösningar har de skapat ett hem som känns lika vilsamt luftigt som praktiskt för barnfamiljen.

Hemletandet gick först inte så bra för Ina Helene och hennes man Joakim. Otaliga visningar blev det, utan att de hittade den trerums­lägenhet de hade tänkt sig. Det blev för dyrt, och för många andra intressenter. Men plötsligt fick Ina Helene det hon kallar för en ”ekonomisk uppenbarelse”:

– Jag räknade ut att om vi i stället köpte ett hus med en uthyrningsdel så skulle vi faktiskt få samma månadskostnad som tidigare. Plötsligt öppnade sig helt andra möjligheter, när vi skiftade fokus.

Så fick de nys om de spännande husen som skulle byggas utanför staden. Tänk att få vara med från första början och skräddarsy efter egna önskemål och behov! Men innan de bestämde sig rådfrågade de nära och kära.

– Vi hade bara varit ihop i fem månader och kände ett behov av att förankra det hela i omgivning och familj.

Men alla var rörande överens. Vilket skulle visa sig vara både rätt, och tursamt.

– Vi köpte huset i november 2017, i januari blev jag gravid och slutet av juni 2018 kunde vi flytta in. Så vi har på intet sätt slösat bort tiden, säger Ina Helene och skrattar.


LÄS ÄVEN: 6 enkla knep som skapar lyxkänsla i vardagsrummet


Huset ligger lugnt i slutet av en återvändsgränd mitt i grönskan. Bergbanan syns i bakgrunden. Infällda takrännor ger husfasaden en extra stram och minimalistisk känsla.
Från vardagsrummet har familjen tillgång till en täckt veranda, som fungerar som en förlängning av rummet på sommaren. Gardinerna är från Mimou och kaminen från Rais.
Här bor: Ina Helene Olsen och Joakim Aalmen Markussen med barnen Olai och Nor. Jobbar som: Ina är rådgivare på kommunen och Joakim är historiker. Huset: Hus på 158 kvm, byggt 2018, i Tromsö. Instagram: @current_crush

Egna lösningar

Det nya huset skulle byggas i funkisstil och bli 158 kvadratmeter, inklusive den värdefulla uthyrningsdelen. Och plötsligt befann sig Ina Helene och Joakim i en process där många viktiga beslut måste fattas på relativt kort tid.

– Men det gick faktiskt smidigt, säger Ina Helene. Även om vi hela tiden fick flera alternativ. Men det gjorde att vi diskuterade mycket och gjorde research för att bli klara över vad vi tyckte mest om. Och inte minst, vad vi hade råd med. 

Soffan och fåtöljen är från Bolia medan mattan är från Ellos. Det runda bordet från Jotex har målats om. Gungstolen är från Ikea, men slipades för att få bort lacken. Väggdekoren är köpt på finn.no.
Bakre väggen i köket har fått färgen ”Silky Pink” från Jotun Lady. Köksinredningen är från HTH och barstolarna från Hay. Lampor, House Doctor, det lilla bordet från Skeidar. Den stora vasen är en limited edition från Ikea och den lilla från Jotex, snäckvasen på hyllan är från Ferm Living.
De fina kökshandtagen är från Superfront. Alla vitvaror är från Miele.
Kökshyllan är målad i samma färg som väggen. Här finns salt- och pepparkar från Menu och en Chemex-kaffebryggare.

LÄS ÄVEN: 5 smarta budgetknep som lyfter inredningen 


Golv, köksinredning och badrum har ändrats från originalritningarna. Dessutom har flera väggar flyttats, och trappan har vänts. Särskilt nöjda är Ina Helene och Joakim med det stora öppna allrummet som de tycker har fått en rejäl wow-effekt.

– Det har en takhöjd på fem meter som mest, vilket gör att huset känns luftigt trots att golvytan inte är så stor. De stora fönstren bidrar också till den magnifika känslan. 

Sedan är det så klart fantastiskt med den generösa verandan med väggar och tak. Den fungerar som ett extra rum, nästan som en förlängning av vardagsrummet. Dessutom förlänger den utesäsongen, från våren ända in på hösten.

Marmorvasen är arvegods, och den lilla skålen köptes i San Diego.

Mörkt möter ljust

På husets andra våning går det svarta igen, i köksinredning, den öppna spisen, badrumsklinker och fönsterbågar. Trappor och räcken är också mörka. På första våningen har de dock valt mjukare och ljusare toner. Ina Helene är väldigt förtjust i färger och tycker att det är bra för ögat att mötas av olika kulörer. 

– Min första lägenhet såg ut som insidan av en bastu, med mörk furu överallt. Som tur var bodde jag bara där ett kort tag. Men så vill jag aldrig ha det igen, säger hon och fortsätter: 

– Men vi har också försökt att behålla några rum och väggar  vita, så får vi se om vi vill göra något annat med dem sedan. Men vi gillar också verkligen våra rosa väggytor. Det blir en fin kontrast till de robusta och mer maskulina dragen i huset i övrigt.

Matbordet från Bolia köptes begagnat, liksom stolarna. Bänken är också från Bolia, taklampan är från Ellos. Bilden på väggen är ett porträtt av familjen innan de var fyra, gjord av en konstnär de hittat på på Instagram.
Den smarta för­varingslösningen under trappan, med lådor på hjul, byggde paret själva av MDF-skivor. Väggar och lådor är målade i färgen ”Iconic” från Jotun. Det lilla bordet är från Søstrene Grene.
De svarta kakelplattorna från Norfloor är en härlig kontrast till det klassiskt vita. Blandare från Tapwell. En matta från H&M Home mjukar upp golvet och gröna växter ger liv åt rummet. Badkarshyllan är köpt på Kid Interiør.
En rund spegel ger mjukhet åt badrummet och flirtar med det runda handfatet. Blandare, Tapwell.

Att hela tiden vara öppen för förändring har varit nödvändigt i husprocessen. För det tog inte lång tid innan barn nummer två var på väg och krävde sin plats. Ina Helene och Joakim bytte då sovrum för tredje gången sedan inflyttningen och det tidigare tv-rummet fick offras. Detta har också medfört att de fått lära sig mycket rent praktiskt – om Joakim inte var hantverkare när de köpte huset har han blivit det på vägen. Flera av de nya skräddarsydda lösningarna har han ritat.

– Trots begränsat utrymme har vi skapat funktionalitet, även där vi inte hittat möbler med rätt mått, säger Ina Helene.

Det är viktigt att hela tiden se möjligheterna, menar hon.

– Man lär sig att vara flexibel. När vi flyttade in var vardagsrummet minimalistiskt och snyggt, nu har det en egen lekplats. Ett bra hem måste stå pall för livets förändringar!

Sovrummet är målat i ”Dusty Rose” från Jotun. Sängen med plats för förvaring under är specialbeställd. En personlig och charmig bildmix hänger på väggen. Taklampan är från Ikea.
Olais rum har en lekfull tapet från Fargerike på ena väggen. Sängen är från Ikea, mattan från H&M Home och förvaringslådorna från Hay. Det lilla huset med hyllor och skrivbord ritade pappa Joakim. Lampan ”Mr Wattson” är från Piffany Copenhagen.
Inas pappa och svåger har själva gjort den praktiska och vackra garderobshängaren av svetsade kopparrör.

LÄS ÄVEN: 9 sätt att minska elförbrukningen i köket


Inas tankar om hemmet

Hem är familj och liv, helt enkelt. Hos oss råder totalt kaos och fullständigt lugn, och huset fungerar för båda!

Man måste respektera varandras favoriter. Joakim mest älskade pjäs är matbordet. Det väger över hundra kilo och är väldigt rejält och fint, men jag skulle nog kunna byta ut det. Å andra sidan kommer jag aldrig att skiljas från kistan som min farfar köpte åt mig i Asien. Han dog när jag var tre år gammal, men kistan är här för att stanna!

Det viktigaste jag har lärt mig är att livet förändras och att ett hem måste förändras med det. Ingenting är statiskt. 

Rulla till toppen