12 växter som renar inomhusluften – och så sköter du dem

Många gröna inomhusväxter bidrar till ett bättre inomhusklimat och kan minska gifterna i luften. Här tipsar vi om 12 växter som renar inomhusluften – och hur du sköter dem.

Visst är det härligt att dekorera med nya, friska krukväxter? Krukväxter tillför en skön atmosfär i alla hemmets rum, och de hjälper dessutom till att rensa luften eftersom de kan ta upp koldioxid från luften och omvandla till syre. Dessutom kan vissa sorts plantor även fånga upp oönskade ämnen i luften, dessa brukar vi kalla luftrenande växter. 

Brudorkidé blommar villigt samtidigt som den rensar luften. Den finns i många olika färger, former och med olika mönster på blommor och blad.

LÄS ÄVEN: 10 enkla husmorsknep som får växterna att trivas


Det finns en rad olika plantor som visat sig ha extra bra luftrenande egenskaper, visar forskning från bland annat NASA. Dessa har förmågan att ta upp de skadliga ämnena formaldehyd och bensen. Formaldehyd förekommer exempelvis i spånplattor som används i vissa möbler. Bensen kan komma från målarfärg, plast eller tobaksrök och de båda ämnena xylen och toluen kan förekomma i datorskärmar och skrivare. Lika bra att utrusta även kontoret med luftrenande växter med andra ord! 

Benjaminfikus 

En populär krukväxt som vill stå ljust, men inte direkt i solen och inte i drag. Håll jorden fuktig och vattna en gång i veckan. På vintern behöver den inte lika mycket vatten.

Spjutbräken – klassisk omrbunke

En av de allra första krukväxterna! Trivs i ljuset, men inte i direkt sommarsol. Låt jordytan torka lätt mellan rejäla genomvattningarna. Bladen mår bra av att duschas.

Fönsterfikus är en dekorativ krukväxt med stora, läderartade blad som även den kan ta upp formaldehyd från luften.

Flamingoblomma

En av de mest pålitliga krukväxter som blommar året runt, i princip! Kan stå i alla väderstreck, men undvik gassande sol. Håll jorden fuktig, den tycker inte om att torka ut helt mellan vattningarna.

Fågelbobräken 

En lättskött planta som bör placeras i halvskugga. Får aldrig torka ut, så se till att hålla jorden jämnt fuktig.

Guldpalm 

Skyddas mot direkt sol, men trivs i en ljus miljö. Vattna när jorden torkat upp något.

Att placera många vackra krukväxter i grupp brukar bli vackert. Här står vitblommande kalankoe, brudorkidé, murgröna, paraplyaralia och fredskalla.

Gullranka 

Gullrankan har blivit allt trendigare de senaste åren. Den trivs på ljusa platser, men inte i direkt solljus. Visste du att ju mer ljus plantan får, desto gulare mönster får bladen? Gillar att bli duschad då och då, och jorden ska hållas lätt och jämnt fuktig.

Pilspetsranka 

Eller gåsfot, fingerranka, urskogens slinga eller kaninöron – kärt barn har många många namn! Trivs på ljus till halvskuggig plats. Kan torkar upp lätt mellan vattningarna, men helst ska jorden hållas lätt och jämnt fuktig.

Juvelblomma/guzmania 

En lättskött krukväxt som ska ljust, men inte direkt i solljus. Håll jorden lätt fuktig och under sommaren trivs plantan bäst om du duschar den dagligen.


LÄS ÄVEN: Så får du renare luft hemma – 6 tips


Paraplyaralia kan med tiden växa sig stor och bidrar till ett bättre inomhusklimat i hemmet. Den går att klippa ner om den växer sig för stor.

Blomsterananas 

Låt det alltid vara lite vatten i bladrosetten, krukjorden kan däremot få torka upp lätt mellan vattningarna. Trivs allra bäst om den får regnvatten (eller kalkfritt vatten), och behöver vill rikligt med vatten på sommaren. Ställ ljust men inte i gassande sol.

Aloe vera

En planta som inte kräver så mycket av dig! Kan stå i allt från halvskugga till direkt solljus. Jorden ska torka upp mellan vattningarna, så plantan vattnas sparsamt. Ett par gånger i månaden räcker på hösten och under vintern låter du den vila från vatten.

Visste du att

… hos de flesta växter sker fotosyntesen, då de tar upp koldioxid och omvandlar den till syre, under dagen. Hos aloe vera däremot sker processen på natten!

Svärmorstunga 

Heter egentligen baljonettlilja och kan placeras var som helst, såväl i sol som i skugga, men den trivs allra bäst i sol och värme. Jorden får gärna torka ut helt mellan vattningarna, men när du väl vattnar låter du jorden bli ordentligt blöt.

Murgröna

Trivs bäst i halvskugga till skugga och står gärna lite fuktigt, annars riskerar bladen torka ihop. Duscha gärna då och då.

Silverkalla är en tålig krukväxt som klarar att placeras även i rummets lite mörkare delar. Den har förmågan att ta upp formaldehyd från luften. Strax bakom skymtar en bräken och i vaserna små kvistar av dvärgkowhai.

LÄS ÄVEN: Forskare: Inred med gröna växter – så mår du bättre


Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen