Dags att inreda första lägenheten? Tänk på det här först

Att inreda snyggt på en liten budget är inte alltid det enklaste. I den här artikeln ger vi våra bästa tips på hur man kan tänka och gå till väga när det är dags att göra sin första lägenhet till ett hem.

Den första lägenheten är ofta ett av de större köpen man gör under en livstid. I och med de höga bostadspriserna är det många som behöver spara pengar länge för att ha råd med en kontantinsats. I det fall man använt alla sina sparpengar till bostadslånet kommer ofta en negativ överraskning i senare skede: inredning kan vara dyrt.

Komplettera med ett konsumtionslån

Särskilt dyr tenderar inredningen att bli för förstagångsköpare, som nu ska flytta från föräldrarna. Detta då ens inredningsportfölj är nästintill tom och man kan behöva köpa allt nytt.

Om man inte har pengar över till att köpa inredning till lägenheten finns alternativet att låna pengar. I vissa fall kan man utöka bostadslånet, men om det utrymmet inte finns kan ett konsumtionslån, såsom ett sms lån, vara ett alternativ.

Konsumtionslån kännetecknas bland annat av att man kan låna en mindre summa pengar jämfört med bolånet. Med ett sms lån, till exempel, kan man ofta låna från 1 000 kronor upp till 50 000 eller mer. I dag kan man ansöka snabbt via nätet, men innan man gör det är det viktigt att se över ränta och övriga villkor, och att säkerställa att man kan betala tillbaka lånet i tid.

För den som är i behov av en större summa för att inreda lägenheten finns andra former av konsumtionslån. Däribland hittar vi privatlån, där lånesumman kan uppgå till så mycket som 600 000. Detta kan vara ett alternativ om man även ska genomföra renoveringar eller andra stora projekt i lägenheten.

Handla second hand

Oavsett om man väljer att låna pengar eller inte är inredningsbudgeten ofta tight för förstagångsköpare. Därav vill man, såklart, komma undan så billigt som möjligt. Ett effektivt tillvägagångssätt är att börja leta efter inredning i second hand-affärer, då prislapparna där ofta är betydligt lägre än om man köper nytt.

I dag finns second hand-butiker i nästan varenda svensk stad, och många gånger finns en avdelning tillägnad möbler. För den som vill göra shoppingen än enklare finns också mängder av begagnade möbler online. I second hand-affärerna, såväl fysiska som digitala, kan man hålla särskild utkik efter stora möbler, såsom soffa och liknande, då det i regel är dessa som utgör de största kostnaderna på inköpslistan. Därtill kan man ofta hitta fint och klassiskt porslin begagnat.

Satsa på detaljerna

Att man handlar begagnade möbler i stället för nya, dyra designerprodukter behöver inte betyda att ens lägenhet blir mindre ombonad och hemtrevlig. Mycket av lägenhetens känsla och utstrålning sitter nämligen i detaljerna.

Det man kan lägga lite extra vikt vid är därför växter, tavlor och andra prydnader. Dessa kan få vilket hem som helst att se välkomnande ut, och det utan att man behöver spendera allt för stora pengar. Man kan med fördel leta efter personliga detaljer, så att lägenheten verkligen känns som ens eget hem.

Låt det ta tid

Så fort man får tillträde till sin nya lägenhet vill man ofta att den ska stå klar så snabbt som möjligt. Men Rom byggdes inte på en dag, och det kommer inte heller ens första lägenhet att göra.

Låt inredningen ta tid i stället för att springa till närmsta butik och köpa alla möbler på en gång. På så sätt hinner man känna in lägenheten och få en bättre bild av vad man faktiskt behöver och vad man kan vara utan. Därtill får man mer tid över till att lokalisera var man kan köpa möbler så billigt som möjligt.

Rulla till toppen