Badrumsspecial: 14 nyheter och trender att inspireras av

Säsongens badrumsnyheter och trender sträcker sig från mjuka former och naturmaterial till vågade kulörer och smarta tekniklösningar. Här är 14 nyheter och trender att inspireras av

Mjuka former, natur­inspirerade inslag, taktila material, starka kulörer och inredning som får oss att trivas och känna välbefinnande. Det är några av ledorden för hur vi vill att våra badrum ska kännas och se ut just nu. Det näst intill sömlösa moderna badrummet med helt integrerad förvaring, golvbrunnar i samma nyans som golvet och smart teknik dyker upp sida vid sida med en mer klassisk stil där originaldetaljer, varma metaller och en stor dos personlighet står i fokus. Ytan är viktig, men det finns även ett större fokus på det praktiska. Stora kakel- och klinkerplattor är på frammarsch och slitstarka, lättskötta material som vinyl och granitkeramik blir allt mer populära.

Men för den som står inför en bad­rumsrenovering finns det fler parametrar än trender att ta hänsyn till. 

– Det är bra att tänka igenom allt från grunden, från drömmar och visioner till praktiska frågor och nödvändiga funktioner. Det är viktigt att planera för ett badrum som håller över tid. Tänk också på att badrummet inte är likt något annat rum. Här är det helt andra regler som gäller. Det är ofta en stor investering att renovera ett badrum så ta hjälp av proffsen så att du kan känna dig trygg med badrums­renoveringen, säger Jenny Andersson, designansvarig på Vedum. 


LÄS ÄVEN: Så inreder du ett litet badrum – 4 smarta tips


För att få ett lyckat slutresultat är det viktigt att se till helheten. Numera går det att göra det mesta online men när det handlar om renovering är det viktigt att uppleva produkter och material i verkligheten. 

– Ofta finns det mycket inspiration och kunskap att hämta i badrumsbutiken. Skapa ett moodboard, lek med färgsättning och materialval. Se även till att titta och känna på produkterna innan du bestämmer dig, säger Jenny Andersson.

14 badrumsnyheter och trender:

1. Luftigt 

”Air” är en ny möbelserie från INR med två olika utför­anden – natur­nära ”Air Wood” och mer mini­­malistiska ”Air Solid”. Båda är skapade utifrån traditio­nella hantverks­metoder och bidrar till en luftig känsla i badrummet. Prisexempel, kommod ”Air Solid”, br 80 cm, 21 970 kr. 

2. Lyxig dusch

Duscha lyxigt med en takdusch i krom, som dessutom har en smart vattensparfunktion (6,5 liter/minut). Takduschsetet Petunia är en av flera nya produkter från Habo, som även släpper de nya produktkategorierna duschkorgar, toalettsitsar och handduks­torkar. Takduschset ”Petunia”, 999 kr. 

3. Inred med ljus 

Bra belysning är en avgörande faktor för ett trivsamt hem – badrummet är inget undantag. Den effektfulla spegelarmaturen ”Mito Sfera Su” från Occhio höjer mysfaktorn samtidigt som den lyser upp ordentligt när det behövs tack vare dimmern. Finns i flera olika storlekar och färger, från 12 575 kr (spegel ingår ej).

4. Ny klassiker

Det tidlösa vita badrummet får ett uppsving. Under 2023 lanserar Vedum en ny badrumsmöbel där ramluckan ”Edit” i naturvitt kombineras med badrumsserien ”Sopran” och en ny topplatta i trendig kompositsten. 

5. Ton i ton 

Årets trendfärg hos Villeroy & Boch är en djupt röd nyans som fått namnet ”Viva Magenta”. Kulören syns på allt från badkar till handfat, designern Gesa Hansen visar dessutom hur man kan inreda ett helt badrum ton i ton. Kommod ”Finion” och handfat ”Artis”. 


LÄS ÄVEN: 8 enkla sätt att förändra ditt badrum


6. Det sitter i detaljerna 

Från blandare och duschmunstycke – till spolknapp. Detaljerna skapar tillsammans en fin helhets­känsla i badrummet. Spolknappen ”Tece Velvet” är designad av den tyska formgivaren och möbeldesignern Konstantin Grcic, som bland annat formgivit lampan ”May Day” för Flos. Spolknappen har en matt yta som skyddar mot fingeravtryck, pris 3 985 kr, Tece. 

7. Stilren yta 

Letar du efter ett mer slitstarkt alternativ till natursten? Då är granitkeramik ett perfekt alternativ. Nu släpper Bricmate två nya färger i serierna ”Runö” och ”Glanshammar” – ”Runö Light Grey” och ”Glanshammar White Honed”. Granitkeramiken, som är det mest tåliga ytbeläggningsmaterialet på marknaden, är inspirerad av Östersjökustens kalksten och den klassiska Ekebergs­marmorn. Storlekar 60 × 120 cm, 60 × 60 cm, 30 × 60 cm, 30 × 30 cm och 15 × 15 cm. ”Glanshammar White Honed”, från 1 299 kr/km och ”Runö Light Grey”, från 999 kr/kvm.

8. Retroinspirerat  

Klassiskt möter modernt i denna nya tvågreppsblandare från Dornbracht. Blandaren ”Madison” för tankarna till Art Déco och är inspirerad av belle époque och dess tongivande stil inom arkitektur och konst. Kommer i sex olika utföranden, från 15 915 kr.

9. För det lilla 

Den klassiska kommoden Epos från Svedbergs kommer i en ny mindre version, med en bredd om 60 cm. Perfekt för det lilla badrummet. ”Epos 60 Vit ask Relief”, 11 880 kr, i bild syns även den nya handdukstorken ”U”, 5 390 kr. 

10. Färgstarkt 

Starka kulörer är en av säsongens stora trender. Montana lanserar bland annat spegeln ”Shelfie” och den hjulförsedda badrumsmöbeln ”Preppy”. 

11. Naturnära 

Tidlöst och trendigt på samma gång med golv och väggar i naturmaterial, jordnära toner, gröna växter och badkar och handfat med rundade hörn. På bilden syns badkaret ”Barb” från Svedbergs, 18 690 kr.

12. Spegel, spegel … 

Spegeln ”Moon” från danska Dansani har inbyggd led-belysning med ljusstyrning. Det innebär bland annat att den har en steglös dimning och färgtemperaturkontroll samt att den kommer ihåg de senaste inställningarna varje gång du tänder lampan igen. Pris 6 975 kr.


LÄS ÄVEN: Förnya badrummet utan att renovera – stylistens 5 bästa tips


13. Rena linjer  

INR har tagit fram den stilrena och minimalistiska duschväggen ”Edge”. Väggen finns i fasta och måttanpassade storlekar och kommer för både nisch och hörna. ”Edge” kommer dessutom i olika utföranden på ram och glas. På bilden ”Edge 20 Plus” med glaset ”Sway”.

14. Ny belysning

Vägglampan ”Zen” blir ett fint tillskott i badrummet, från Markslöjd, 1 249 kr.

Rulla till toppen